Szparagi - przepisy na 3 najlepsze dania
Szparagi to smaczne, sezonowe warzywo. Jak je przyrządzić? Poznaj przepis na zupę krem ze szparagów, makaron i tartę!
- ELLE
Jak przyrządzić szparagi? Trzy przepisy
Sezon na szparagi uważamy za oficjalnie otwarty! To apetyczne warzywo ma mało kalorii i doskonale sprawdza się jako przystawka do innych dań. Przyrządzenie posiłków z jego udziałem jest bajecznie proste! Szparagi wystarczy po prostu ugotować, zapiec, czy wrzucić na ruszt. Najlepiej smakują w wiosennym zestawieniu z koperkiem, sadzonym jajkiem i śmietaną lub w formie wytrawnej, serowej tarty. Co jeszcze można z nich zrobić? Przepyszną, dietetyczną zupę krem! Sprawdź przepisy >>
1 z 3
1. Krem ze szparagów - przepisy na szparagi
Zupa krem ze szparagów jest niskokaloryczna - idealna na cieplejsze dni! Jej smak urozmaicisz dodatkiem jogurtu lub śmietany. Nie jesz nabiału? Polecamy podawać ją z mleczkiem kokosowym!
Przepis:
2 pęczki zielonych szparagów
1 cukinia
1 ząbek czosnku
1 litr bulionu
1 cebula
oliwa
sól, pieprz
sok z cytryny
łyżka śmietany lub jogurtu naturalnego
Pokrój szparagi na trzy części - odetnij końcówkę i główkę. Główki odłóż na bok, końcówki wyrzuć, a pozostałą, środkową część pozostaw do zupy. Pokrój cebulę i czosnek, po czym zeszklij je na oliwie. Przełóż je do garnka wraz z pokrojoną w kawałki cukinią oraz szparagami. Następnie zalej warzywa bulionem i gotuj na małym ogniu przez ok. 20 minut. Gotowy wywar zmiksuj i przelej przez sitko, po czym ponowie go zagotuj wraz z główkami szparagów. Po 3 minutach zdejmij zupę z ognia i przelej do miseczek. Porcję kremu serwuj z łyżką śmietany lub jogurtu, dopraw ją solą, pieprzem, czy sokiem z cytryny.
2 z 3
2. Tarta ze szparagami i serem kozim - przepisy na szparagi
Tarta ze szparagami to idealny pomysł na piknik! Szparagi w połączeniu z delikatnym kozim serem tworzą prawdziwie apetyczną mieszankę - temu przepisowi nie sposób się oprzeć!
Składniki
ciasto (o średnicy 28 cm):
200 g mąki pszennej
50 g mąki pełnoziarnistej
2 łyżki nasion słonecznika
150 g masła
2 łyżki wody
nadzienie:
300 g zielonych szparagów
100 g miękkiego sera koziego
kulka sera mozzarella
tymianek
4 jajka
sól, pieprz
W pierwszej kolejności przygotuj spód. Posiekaj masło razem z mąką pszenną i pełnoziarnistą. Kiedy masa zacznie przypominać kruszonkę, dodaj do niej pestki słonecznika oraz wodę. Delikatnie połącz całość i uformuj z niej kulę, po czym włóż ją do lodówki na 60 minut, aby stwardniała. Po tym czasie rozwałkuj ciasto i rozprowadź je równomiernie na okrągłej formie. Włóż je do zamrażarki jeszcze na 30 minut, aby stwardniało. Następnie podpiecz spód w piekarniku rozgrzanym do 225 stopni, aż się lekko zarumieni. Po wystudzeniu wyłóż na niego szparagi oraz pokruszony w palcach kozi ser. W miseczce ubij jajka z mlekiem z pomocą trzepaczki balonowej, dodaj do nich sól, tymianek i pieprz, po czym wylej na wierzch tarty. Na koniec posyp całość kawałkami mozzarelli. Piecz tartę w piekarniku rozgrzanym do 165 stopni przez ok. 30 minut. Pozwól jej się wystudzić - po kwadransie nadzienie się zetnie i będzie łatwo się kroić.
3 z 3
3. Makaron ze szparagami - przepisy na szparagi
Makaron ze szparagami to lekkie, aromatyczne danie, które sprawdzi się w zdrowym menu. Taki posiłek dostarczy ciału ogromu witamin i na długo zaspokoi apetyt, za sprawą zawartego w nim błonnika.
Składniki:
200 g ulubionego makaronu (polecamy kukurydziany do spaghetti)
500 g zielonych szparagów
1/2 cebuli
2 ząbki czosnku
gęsta część mleczka kokosowego z puszki
sok z połówki cytryny
pomidory koktajlowe
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
sól, pieprz
pesto z liści rzodkiewki - przepis >>
Szparagi umyj i pokrój na części. Główki zostaw, a twarde końcówki wyrzuć. Makaron gotuj w osolonej wodzie z odrobiną oliwy, wg wskazówek na opakowaniu. Na 5 minut przed końcem dodaj do niego kawałki szparagów, a na minutę przed odcięte główki. Następnie odcedź zawartość garnka na durszlaku i przepłucz ją zimną wodą. W rondelku rozgrzej łyżkę oliwy i zeszklij na niej czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj do składników gęstą część schłodzonego wcześniej mleka kokosowego, sok z połówki cytryny i przyprawy. Po 10 minutach gotowania przestudź sos i zalej nim makaron ze szparagami. Na koniec wymieszaj całość z zielonym pesto i podawaj makaron ze świeżymi lub pieczonymi pomidorami koktajlowymi, orzechami, czy nasionami.