Reklama

Wraz z wiosną nadchodzi sezon na rzodkiewkę! To pożądane w tym sezonie warzywo jest nie tylko niskokaloryczne, ale i zawiera w składzie cenne witaminy z grupy B. Co więcej, znajdują się w nim takie składniki mineralne, jak żelazo, miedź i mangan, których mieszanka korzystnie wpływa na ukrwienie organizmu. Rzodkiewki najchętniej spożywamy na surowo, w wersji śniadaniowej, w formie sałatki, czy dodatku do twarożku. Jednak niewiele osób zdaje sobie sprawę, że dla zdrowia cenne są także ich liście! Mieści się w nich bowiem chlorofil, witamina C, wapń, fosfor, żelazo i szereg antyoksydantów. Nie warto po odcięciu wyrzucać ich do kosza - lepiej zmiksuj je na roślinne pesto!
Pesto z liści rzodkiewki - przepis
liście odcięte z pęczka rzodkiewek
2 łyżki nasion słonecznika
kilka orzechów włoskich
ząbek czosnku
garść liści jarmużu/szpinaku/rukoli
4 łyżki oliwy lub oleju rzepakowego
szczypta soli himalajskiej
Wszystkie składniki przełóż do elektrycznego młynka lub naczynia blendera i zmiksuj na najwyższych obrotach. Pesto przechowuj w szklanym słoiczku do dwóch dni. Polecamy używać go jako smarowidło do kanapek, czy sos do makaronu.
Zobacz też: wiosenny detoks w 6 krokach >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama