6 przepisów na pyszne lody domowej roboty. Proste przepisy na upalne dni
Lody domowe - jak je zrobić? Sorbet arbuzowy i kremowe, dietetyczne lody jogurtowe brzmią jak świetny plan na upały!
Domowe lody - przepisy >>
1 z 6
Przepisy na domowe lody: sorbet truskawkowy
Jak zrobić sorbet truskawkowy? Poznaj domowy sposób na pyszne, sezonowe lody, które sprawdzą się w upalne dni!
Przepis:
1 kg truskawek świeżych lub mrożonych
1/2 szklanki wody
1 łyżka soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu wanilii
1/2 szklanki cukru trzcinowego/kokosowego
Truskawki zmiksuj na puree w pojemniku blendera. W rondelku podgrzej wodę z sokiem z cytryny, wanilią i cukrem. Kiedy cukier się rozpuści, a masa stanie się jednolita, odstaw ją do wystudzenia. Następnie dodaj powstały syrop do truskawek. Masę wstaw do zamrażarki na 6 godzin, przemieszaj całość co 2 godziny. Lody podawaj w pucharkach ze świeżymi listkami mięty.
2 z 6
Przepisy na domowe lody: sorbet cytrynowy
Sorbet cytrynowy chłodzi niczym lemoniada! W dodatku przepis na niego jest banalnie prosty i można go wykonać również w zielonym wariancie - z limonki!
Przepis:
1 szklanka wody
1 szklanka cukru trzcinowego
1 szklanka świeżo wyciśniętego soku z cytryny/limonki
łyżeczka skórki otartej z cytryny/limonki
W rondelku rozpuść cukier razem z wodą. Kiedy masa stanie się jednolita, wystudź płyn. Powstały płyn przelej do plastikowej formy i wymieszaj z sokiem cytrynowym oraz otartą skórką. Tak przygotowaną mieszankę wstaw do zamrażarki na 6 godzin, co dwie godziny mieszając całość. Sorbet serwuj z listkami mięty lub kawałkami pistacji.
3 z 6
Przepisy na domowe lody: lody jogurtowe z jagodami
Lody jogurtowe to dietetyczny deser, w którym można (a nawet trzeba!) pominąć cukier. Wystarczą ulubione, sezonowe owoce.
Przepis:
2 szklanki jogurtu greckiego
sok z jednej limonki
ulubione owoce: truskawki, jagody, maliny, jeżyny
W misce połącz jogurt grecki z sokiem z limonki. Dodaj do niego ulubione owoce pokrojone w kawałki, zamieszaj całość. Następnie przelej jogurtową masę do foremek na lody i schładzaj ją przez minimum 6 godzin. Po tym czasie deser będzie gotowy!
4 z 6
Przepisy na domowe lody: lody bananowe
Lody bananowe to kulinarny hit tego roku! Inspiracje na ich temat znajdziesz pod hashtagiem #nanaicecream na Instagramie (dowiedz się więcej >>), a sam deser z ich udziałem wykonasz w 5 minut! Co najlepsze, możesz nadać mu dowolny smak - polecamy kombinację z surowym kakao.
Przepis:
3-4 banany
szczypta soli
1/4 szklanki wody
sproszkowane kakao/aromat waniliowy/cynamon/owoce/spirulina
Banany obierz ze skórki, pokrój w plasterki i w plastikowym pojemniku umieść je w zamrażarce na przynajmniej 5 godzin. Po tym czasie przełóż składnik do pojemnika blendera i zmiksuj go z wodą oraz szczyptą soli. Chcesz nadać lodom swój ulubiony smak? Do mieszanki dodaj kakao, cynamon, spirulinę lub ulubione owoce i ponownie zblenduj mieszankę na gęsty, mrożony krem.
5 z 6
Przepisy na domowe lody: sorbet malinowy
Nic tak nie smakuje jak połączenie czekolady z malinami! Sorbet z tych owoców doskonale sprawdza się w upalne dni, a w dodatku jest banalnie prosty w wykonaniu!
Przepis:
1 kg świeżych lub mrożonych malin
2 cytryny
1 szklanka wody
1/2 szklanki cukru waniliowego
Cukier rozpuść w rondelku z wodą. Kiedy się rozpuści, wystudź płyn. Maliny zmiksuj na puree w pojemniku blendera. Dodaj do nich sok wyciśnięty z dwóch cytryn. Następnie dolej do masy syrop cukrowy. Całość przelej do plastikowej foremki i wstaw do zamrażarki na przynajmniej 6 godzin. Przemieszaj masę co 2 godziny. Serwuj lody z listkami mięty lub kawałkami gorzkiej czekolady.
6 z 6
Przepisy na domowe lody: sorbet arbuzowy
Sorbet arbuzowy to dietetyczny deser, który doskonale sprawdzi się w letnie dni. Warto serwować go z marakują i bazylią lub miętą, by naturalnie podkręcić jego egzotyczny smak!
Przepis:
1 i 1/2 kg arbuza
1 łyżka brązowego cukru pudru
2 łyżki wody
Arbuza przekrój na pół, wydrąż z niego miąższ i, w miarę możliwości, pozbądź się pestek. W rondelku rozpuść odrobinę cukru pudru z wodą. Powstały syrop dodaj do arbuza po wystudzeniu. Całość wymieszaj i przelej do plastikowej foremki. Lody schładzaj przez 3 godziny, co 30 minut przemieszaj je łyżką. Serwuj sorbet arbuzowy z listkami świeżej mięty lub bazylii.