Co jeść, żeby naprawdę spowolnić starzenie się skóry? 6 najważniejszych produktów
To, co jesz, ma ogromny wpływ na tempo, w jakim starzeje się twoja skóra i cały organizm. Istnieją pokarmy, które przyspieszają degradację DNA komórek, ale są też takie, które przedłużają ich żywotność, wspierają regenerację i chronią przed wolnymi rodnikami. Przy okazji, mogą one znacząco obniżyć ryzyko groźnych chorób, takich jak nowotwory, a także pomóc ci utrzymać prawidłową wagę. Co jeść, żeby wyglądać młodziej? Oto 6 produktów, które regularnie powinny znajdować się na twoim talerzu.
- Aleksandra Urbaniak
Wrogiem numer jeden dla młodej cery jest stres oksydacyjny – czyli sytuacja, w której twój organizm (w tym skóra) bombardowana jest ogromną ilością wolnych rodników nasilających procesy starzenia. By im przeciwdziałać, powinnaś codziennie dostarczać sobie solidnej dawki antyoksydantów, które zrównoważą to szkodliwe zjawisko. Znajdziesz je między innymi w produktach z naszej listy. Ale wśród sześciu pokarmów, które wybrałyśmy, znalazły się też takie obfitujące w zdrowe tłuszcze, które pomagają nawilżyć skórę „od wewnątrz”, a także jeden wyjątkowy suplement o działaniu potwierdzonym naukowo. Stanowią one podstawowy, sprawdzony zestaw produktów, które muszą znaleźć się w twoim codziennym menu – jeśli oczywiście zależy ci na zatrzymaniu jędrnej skóry na długie lata.
Co jeść, żeby wyglądać młodziej? Borówki
To prawdziwy superfood, którego w Polsce mamy pod dostatkiem – dlatego warto ten fakt wykorzystać i jeść je nawet codziennie. Są kopalnią polifenoli, garbników i antocyjanów, czyli silnych przeciwutleniaczy hamujących procesy starzenia. Wyróżnia je też spora zawartość witamin C, E, K i B6. Ciekawostka? Borówki są ulubionym owocem supermodelek i gwiazd, które zachwalają ich właściwości na łamach gazet i portali. Romee Strijd, aniołek Victoria’s Secret, każdy swój dzień zaczyna od owsianki na wodzie z borówkami (dowody na YouTube, gdzie podzieliła się z fanami swoim codziennym menu). Z kolei Jennifer Lopez chętnie dodaje borówki do swojego porannego shake’a na bazie jogurtu i odżywki białkowej.
Co jeść, żeby wyglądać młodziej? Awokado
To kolejny produkt, który można znaleźć w jadłospisie modelek i gwiazd Hollywood. Fenomen awokado polega na dużej zawartości tłuszczy z grupy omega-3, omega-6 i omega-9. Mają one właściwości przeciwzapalne i są najzdrowszym typem tłuszczy w diecie, wpływającym doskonale na kondycję skóry. Co więcej, badania przeprowadzone na myszach przez naukowców z Uniwersytetu Waszyngtońskiego w St. Louis dowiodły, że związek zawarty w awokado – mononukleotyd nikotynoamidowy – istotnie spowalnia procesy starzenia. Przyjmujące go gryzonie dłużej pozostawały aktywne oraz wykazywały mniej objawów chorób związanych z wiekiem. Ten egzotyczny owoc to też jeden z sekretów młodego wyglądu Jennifer Aniston. Aktorka przyznała, uwielbia jeść na śniadanie tosty z plasterkami awokado i jajkiem.
Co jeść, żeby wyglądać młodziej? Ryby morskie i owoce morza
Jedzenie świeżych ryb i owoców morza to z kolei patent na długowieczność Azjatek. Upodobanie do tego typu potraw ma m.in. Vera Wang, która zachwyca rewelacyjną formą mimo skończonych niedawno 72 lat. Projektantka szczególnie lubi przygotowywać sobie danie składające się z pieczonej ryby, brązowego ryżu i brokułów. Ma też słabość do sashimi z surowymi owocami morza lub łososiem. Dlaczego ryby są tak ważnym składnikiem diety anti-aging? Podobnie jak w przypadku awokado, stanowią bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3, które działają na skórę przeciwzapalnie oraz nawilżają ją od środka. Zawierają też cenne białko w przystępnej formie, a także minerały, m.in. cynk pomagający utrzymać w dobrym stanie włosy, skórę i paznokcie.
5 trików Azjatek na młody wygląd nawet do 70. Co robią, żeby wyglądać na (co najmniej) 20 lat mniej?
Co jeść, żeby wyglądać młodziej? Kolagen
Okazuje się, że doustne przyjmowanie kolagenu naprawdę hamuje procesy starzenia. Ale nie bierz na serio porad, według których wystarczy jeść dużo galaretek, aby mieć gładką, jędrną skórę. Zawarty w nich kolagen nie ma żadnej potwierdzonej naukowo skuteczności w zapobieganiu zmarszczkom. Inaczej jest z peptydami kolagenowymi, które także cieszą się ogromną popularnością wśród gwiazd. Fankami odmładzających szejków z tym składnikiem są m.in. Jennifer Aniston i Kourtney Kardashian. Spożywane przez nie peptydy kolagenowe są dobrze przyswajane przez skórę i mogą realnie redukować zmarszczki, co zostało potwierdzone w niezależnych badaniach. Ważne jest jednak, aby zaopatrzyć się w suplement z kolagenem, który został poddany testom klinicznym i ma potwierdzoną skuteczność. Przykładem może być The Solution Beauty Collagen, preparat w proszku od marki Oslo Skin Lab. Zawiera on peptydy kolagenowe, czyli krótkie łańcuchy aminokwasów, z których skóra potrafi korzystać. Mają one rzeczywisty wpływ na głębokość zmarszczek, co wykazały badania – po 8 tygodniach stosowania suplementu The Solution, u uczestniczek stwierdzono redukcję zmarszczek wokół oczu o 20,1%. Maksymalna poprawa, jaką zaobserwowano, wynosiła aż 50%. Kuracja polega na przyjmowaniu codziennie jednej porcji sproszkowanego kolagenu, który można dodawać do dowolnego napoju czy potrawy (jest bezzapachowy i nie ma smaku). Najlepsze efekty można osiągnąć po kilku miesiącach przyjmowania preparatu.
Co pić, żeby wyglądać młodziej? Zieloną herbatę
To jeden z tych cudownych składników diety, które zapewnią ci nie tylko gładszą skórę, ale i niższą wagę. Napar z zielonej herbaty jest bogaty w polifenole, które przeciwdziałają starzeniu się skóry, a także katechiny, które – jak wykazali naukowcy – zmniejszają objętość komórek tłuszczowych. Według Japończyków, napój ten wspomaga leczenie nawet 60 schorzeń i być może dlatego wypijają do 10 filiżanek dziennie naparu z Senchy. Jeśli nie przekonuje cię tradycyjny napar z zielonej herbaty, możesz pić także matchę, czyli jej sproszkowaną formę. Wykorzystasz ją do zrobienia pysznej matcha latte, orzeźwiającej lemoniady czy białkowego shake’a.
Wypróbuj dwustopniowy teatox z zieloną herbatą, miętą, imbirem i trawą cytrynową:
Co jeść, żeby wyglądać młodziej? Ciemną czekoladę
Na deser – czekolada z dużą zawartością ziarna kakaowca. Możesz jeść ją bez żadnych wyrzutów sumienia i bez konsekwencji w postaci dodatkowych kilogramów. Jest pełna antyoksydantów sprzyjających utrzymaniu młodej, jędrnej skóry, a przy tym zawiera ważne dla zdrowia pierwiastki, takie jak magnez, potas i żelazo. Plus, ma bardzo małą ilość cukru, który jest jednym z czynników przyspieszających starzenie się cery (ponieważ nasila procesy glikacji).