Reklama

Alkohol - co jeść przed piciem?

Reklama

Planujesz iść na imprezę w ten weekend? Zanim sięgniesz po pierwszego drinka (by zapomnieć się pijąc kilka kolejnych i narzekać następnego dnia na nieznośny ból głowy) postaw na konkretny posiłek. To właśnie od dania, które zjesz przed spożyciem procentów, zależy Twoje samopoczucie w trakcie zakrapianej nocy! Na jakie składniki powinnaś postawić? Niech Twoja kolacja i wytrawne przekąski składają się głównie z tłuszczu oraz białka, bowiem to właśnie dzięki nim opóźniamy szkodliwy wpływ alkoholu. Picie napojów wyskokowych powinien poprzedzić także słodki deser (lub smoothie!) złożony z owoców o dużej zawartości fruktozy. Cukier prosty doskonale przetwarza alkohol zapobiegając nagłemu spadkowi energii! Pamiętaj też, aby się nawadniać - w trakcie sączenia ulubionych trunków przyda się przerwa na szklankę wody z plastrami cytrusów, dostarczających ciału witaminę C, czy sok pomidorowy uzupełniający poziom potasu.

1. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Tradycyjny rosół

Zupa krem nie sprawdzi się przed planowaną imprezą - zamiast niej wybierz lekki, tradycyjny rosół. Wywar z kury, warzyw oraz świeżej zieleniny rozgrzewa i nawadnia ciało dostarczając mu energetycznej dawki witamin. Dzięki zawartym w tym daniu tłuszczom alkohol nie zdziała spustoszenia w ciele w niedługim czasie po jego spożyciu. Mając na żołądku taką bazę będziesz mogła wypić więcej drinków! Ten posiłek zapobiegnie nagłym, poalkoholowym napadom głodu i zachciankom na słone przekąski, które odwadniają organizm.

2. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Ser kozi

Ser kozi nie tylko wyśmienicie smakuje (np. w połączeniu z rukolą i pieczonym burakiem) - ten produkt jest także źródłem tłuszczu, który warto spożyć przed wypiciem napojów wyskokowych. To zdrowsza opcja, niż nabiał wykonany z mleka krowiego, bowiem zawiera kwas foliowy, witaminy z grupy A i B oraz mnóstwo wapnia i białka. Co więcej, nasz organizm lepiej go przyswaja (sery kozie nie posiadają w składzie tyle laktozy), dzięki czemu wejście tego składnika w reakcję z procentami nie wywoła silnych niestrawności.

3. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Dip z awokado

Dip guacamole to świetny pomysł na imprezową przekąskę - owoc awokado jest nasycony zdrowymi tłuszczami, które są trawione wolniej, niż węglowodany. Ta przekąska uzupełni w organizmie poziom potasu, który zostaje wypłukany przez alkohol, a jej kaloryczność okaże się przydatna przy trawieniu spożytej ilości procentów. Awokado warto łączyć również z pomidorami, by lepiej przyswoić zawarty w nich silny przeciwutleniacz - lipoken.

4. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Łososia

Na doskonały posiłek przed imprezą sprawdzi się również łosoś, bowiem alkohol obniża w organizmie poziom witaminy B 12, którą w dużych ilościach zawiera właśnie ta słonowodna ryba. Co więcej, znajdują się w niej również cenne kwasy tłuszczowe omega-3, omega-6, potas, a także jod wspomagający spalanie nadmiaru tłuszczu. Taki posiłek zapewni Ci sytość na długie godziny i spowolni wchłanianie się alkoholu w organizmie. Pamiętaj - najlepiej wybrać łososia dzikiego, bowiem to właśnie on posiada moc prozdrowotnych właściwości.

5. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Hummus

Hummus to właściwa przekąska do alkoholu, bowiem zapewnia sytość na długo i dostarcza organizmowi białko oraz zdrowy tłuszcz (dlatego warto serwować go z oliwą) spowalniający wchłanianie się procentów. Przegryzając tą pastę z pełnoziarnistą pitą, kukurydzianymi nachosami, czy warzywami pociętymi w słupki, zaspokoisz potrzebę zjedzenia czegoś wytrawnego w najzdrowszy możliwy sposób! Przy okazji dostarczysz ciału istotnych makroelementów.

6. Co jeść przed spożyciem alkoholu? Owsianka

Ten fakt nas zaskoczył - przed spożyciem alkoholu jak nic dobrze jest zjeść...owsiankę! Zjedzenie posiłku o dużej zawartości błonnika (który znajdziemy w produktach zbożowych) gwarantuje nasycenie na dłuższy czas i nie przysparza niestrawności po wejściu w reakcję z wypitymi procentami. Płatki owsiane doskonale uzupełniają w organizmie brakujące składniki odżywcze, dostarczając ciału nie tylko białka, ale i szeregu cennych aminokwasów. W ich składzie znajduje się również witamina E, która jest silnym antyoksydantem chroniącym komórki i spowalniającym procesy starzenia.

Reklama

Reklama
Reklama
Reklama