Reklama

Śniadanie bez glutenu - przepisy na alternatywy dla owsianki
Dieta bezglutenowa to dla osób chorych na celiakię codzienność, a dla innych sposób na detoks lub zdrowe urozmaicenie jadłospisu. W końcu zboża pozbawione tego uczulającego składnika są napakowane mnóstwem super właściwości! Mamy tu na myśli nie tylko popularną kaszę jaglaną, czy komosę ryżową (quinoa). Okazuje się bowiem, że opcji bez glutenu jest więcej - wśród nich wyróżniamy amarantus, mąkę teff a nawet siemię lniane! Szukasz alternatyw dla porannej owsianki? Poznaj pyszne przepisy w wersji gluten free, dzięki którym zapomnisz o jej istnieniu.
Bezglutenowe alternatywy owsianki - 5 przepisów:
1. Bezglutenowe alternatywy owsianki - siemianka

Reklama

Siemianka to "owsianka" inaczej, bo przygotowuje się ją z siemienia lnianego. Jest ekspresową opcją na zdrowe i sycące śniadanie, a na dodatek posiada właściwości zbawienne dla urody. W końcu siemię lniane jest największym sprzymierzeńcem zdrowych włosów, a jego regularne spożywanie wzmacnia je od środka, przyśpiesza porost i raz na zawsze kończy problem z ich wypadaniem! Co więcej, len przeciwdziała kłopotom z trawieniem, obniża poziom złego cholesterolu oraz stanowi dobre źródło aminokwasów. Tak jak owsiankę, siemiankę przygotujesz zarówno na wodzie jak i mleku - wybór należy do ciebie.
PS. Uważaj na to, z jakiego źródła pozyskujesz siemię lniane - na opakowaniu szukaj oznaczenia z odpowiednim certyfikatem, bowiem produkt ten często wytwarzany jest w fabrykach, gdzie przetwarza się zboża zawierające gluten.
Przepis:
szklanka ciepłej wody
2 łyżki zmielonego siemienia lnianego
łyżka maku
łyżeczka miodu
banan
ulubione konfitura
Siemię lniane dokładnie wymieszaj z ciepłą wodą. Następnie powstałą grudkowatą masę przelej do naczynia blendera i zmiksuj z bananem. Całość wymieszaj z makiem, miodem oraz konfiturą, wierzch posypując ulubionymi dodatkami. Siemiankę na mleku przygotujesz dodając zmielone siemię do rondelka z gotującym się mlekiem - resztę czynności należy wykonać w ten sam sposób.

2. Bezglutenowe alternatywy owsianki - czekoladowy budyń z mąki teff

Mąka teff coraz bardziej zyskuje na popularności. To bezglutenowe zboże hodowane w Etiopii zawiera bowiem szereg cudownych właściwości (przeczytaj o nich tutaj >>), dzięki którym miłkę abisyńską stawia się na piedestale super foods, obok kaszy quinoa! W jadłospisie pozbawionym glutenu na jej bazie można przygotować naleśniki, kremowe budynie, ciasta, chleby, warto dodawać ją również do sosów i zup. Teff zapewnia sytość na długie godziny, bowiem w składzie posiada sporo białka oraz rozpuszczalnego błonnika.
Przepis:
1/3 szklanki mąki teff
3 szklanki wody
łyżka oleju kokosowego
3 łyżki karobu/kakao
5-6 daktyli
odrobina mleczka kokosowego/jogurtu/mleka
Teff zagotuj w rondelku z wodą, często go mieszając. Gdy masa stanie się kremowa i zacznie bulgotać, dodaj do niej olej, karob i daktyle. Gotowanie budyniu potrwa ok. 10 minut - w tym czasie powinnaś stale go doglądać. Na koniec przelej go do salaterek, polej jogurtem lub mleczkiem i udekoruj ulubionymi dodatkami.

3. Bezglutenowe alternatywy owsianki - amarantus

Amarantus, choć mało znany, należy do najstarszych uprawianych zbóż. Pośród innych składników diety bez glutenu wyróżnia go ogromna zawartość żelaza, czy doskonale przyswajalnego białka. Roślina ta posiada delikatny, orzechowy smak i z powodzeniem sprawdza się w kuchni w postaci mąki, prażonych ziaren i nasion. Z jego użyciem można przygotować wiele dań, których bazą tradycyjnie jest maka pszenna. Lecz do naszych faworytów należy amarantusowa "owsianka", którą można przygotować w eksresowym tempie!
Przepis:
1/2 szklanki amarantusa
szklanka mleka roślinnego
miód lub syrop klonowy
odrobina wanilii
świeże owoce
ulubiona konfitura
Amarantus przesyp do miski i zalej wrzątkiem (podobnie jak kus kus), po kilku minutach przepłucz go na sitku pod bierzącą wodą. Następnie zalej go mlekiem, dodaj wanilię i gotuj w rondelku przez 10-15 minut. Na koniec dolej syrop lub miód (w ilości wedle uznania) oraz świeże owoce i orzechy.

4. Bezglutenowe alternatywy owsianki - bezglutenowa czekoladowa granola

Bycie na diecie bezglutenowej nie oznacza pożegnania się z ukochaną granolą! Taki pożywny, śniadaniowy miks z łatwością wykonasz z płatków jaglanych i białej gryki (czyli popularnej kaszy gryczanej w wersji nieprażonej) skąpanych w ciemnej czekoladzie. Tym samym zapewnisz sobie solidną dawkę magnezu oraz błonnika, zaspokajając apetyt na długie godziny. Czekoladowa granola sprawdza się również serwowana na fit deser - np. jako dodatek do domowego jogurtu kokosowego z owocami.
Przepis:
3 szklanki płatków jaglanych
szklanka kaszy gryczanej niepalonej
1.5 szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki posiekanych orzechów laskowych lub włoskich
1/4 szklanki nasion chia
szczypta soli
1/3 szklanki syropu kokosowego/klonowego/miodu
1/3 szklanki oleju kokosowego
łyżka aromatu waniliowego
1/2 szklanki kakao/karobu
W dużym naczyniu połącz płatki jaglane z gryką, wórkami kokosowymi, orzechami, nasionami chia i solą. W kąpieli wodnej rozpuść olej kokosowy, po czym dodaj do niego wanilię, kakao i słód - z tych składników powstanie czekoladowa polewa. Wylej ją na suche składniki, całość dokładnie wymieszaj. Granolę przesyp do posmarowanego olejem kokosowym naczynia żaroodpornego i zapiekaj ją w 175 stopniach przez 15-20 minut, wyjmując ją co jakiś czas, by przemieszać składniki (aby równomiernie się upiekły). Po ostudzeniu przesyp płatki do dużego sloika.
5. Bezglutenowe alternatywy owsianki - pudding chia

Reklama

Pudding chia to pożywna opcja na śniadanie w wersji #glutenfree. Przygotowany w słoiczku wieczór wcześniej, jak nic polepsza humor następnego dnia! By go zrobić, musisz mieć tylko dwa składniki - mleko (najlepiej roślinne, np. kokosowe, sojowe) i nasiona szałwi hiszpańskiej. To właśnie te drobne, niepozorne kulki po wejściu w reakcję z płynem kilkukrotnie powiększają swoją objętość, a w ich składzie zawierają się wartościowe substancje: kwasy tłuszowe omega-3, omega-6, witaminy E, B1, B3, wapń, fosfor, magnez, białko, żelazo. Z czym jeść budyń chia? Koniecznie z musem ze świeżych owoców! Postaw na mango, maliny, truskawki, czy babciną konfiturę z wiśni!
Przepis:
szklanka mleka roślinnego
2-4 łyżki nasion chia
łyżeczka syropu klonowego
świeże owoce
Przelej mleko do słoiczka i dokładnie wymieszaj z nim nasiona oraz syrop. Ziarenka powinny równomiernie połączyć się z płynem i powoli zwiększać objętość. Po 1-2 minutach mieszania zakręć słoik i schowaj budyń do lodówki - po kilku godzinach powinien być gotowy (najlepiej pozostawić go tak przez noc). Podawaj go z ulubionymi owocami, miksując je w pojemniku blendera na mus.

Reklama
Reklama
Reklama