6 przepisów na zdrową i piękną cerę. Za te dania podziękuje ci skóra
Odpowiednia dieta nie tylko wpływa na nasze mięśnie i tkankę tłuszczową, ale i na cerę. Co zatem powinniśmy jeść, żeby dłużej utrzymać młody wygląd skóry, nawilżyć ją lub poprawić jej wygląd jeśli mamy cerę problematyczną. Poznaj wybrane przepisy z książki "Zdrowa i promienna skóra" Agaty Ziemnickiej i Juliena Sosso.
- ELLE
Bowl "Roszpunka" na utrzymanie młodej cery
Składniki:
1⁄3 dużego jabłka
1 marchewka
30g ryżu dzikiego albo czerwonego
1 jajko
1 łyżka suszonej żurawiny
1 garść liści roszponki
1 garść orzechów włoskich
+ dressing musztardowy
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Jajko ugotować na twardo i pokroić w ćwiartki. Obraną marchewkę i umyte jabłko ze skórką pokroić
w kostkę, paski albo wstążki. Do miski włożyć ryż, umyte i osuszone liście roszponki, marchewkę, jabłko i jajko. Posypać żurawiną oraz uprażonymi, pokrojonymi orzechami włoskimi. Polać dressingiem i podawać.
Jaglanka jagodowa na gładką skórę
Składniki:
1 szklanka napoju kokosowego
1 szczypta płatków kokosowych
4 łyżki kaszy jaglanej
3 łyżki mrożonych jagód
1 szczypta suszonego imbiru
2 daktyle
1 łyżeczka nasion słonecznika
1 łyżeczka nasion siemienia lnianego
1 łyżeczka tahini
1 łyżeczka skórki z limonki
Kaszę opłukać na sitku zimną wodą, a następnie prażyć przez chwilę w garnku. Zalać kaszę napojem kokosowym i ugotować z dodatkiem płatków kokosowych oraz siemienia lnianego. Dodać imbir, tahini i wymieszać. Zmniejszyć ogień i dorzucić mrożone jagody, pokrojone daktyle oraz nasiona słonecznika. Na koniec posypać płatkami kokosowymi i świeżo startą skórką z limonki.
Omlet Kasjopeja na promienną skórę
Składniki:
2 jajka
1 szczypta czarnego pieprzu
2 szczypty wędzonej papryki
1 szczypta cukru
1 szczypta soli
1 szczypta chili
2 łyżki sera feta
1 ząbek czosnku
1 garść jarmużu
2 garści szpinaku
1⁄2 zielonej papryki
1⁄4 cebuli
1 łyżka parmezanu
1 łyżka wody
1⁄2 łyżeczki oleju rzepakowego
Jajka roztrzepać w miseczce. Paprykę i cebulę pokroić na cienkie plastry. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić pokrojone warzywa, cukier oraz wędzoną paprykę; podsmażać, aż cebula i papryka się zrumienią. Następnie dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, liście szpinaku i jarmuż oraz łyżkę wody; smażyć przez 2–3 minuty, mieszając co chwilę, aż liście zmiękną. Po tym czasie wlać przygotowane wcześniej jajka. Patelnię przykryć i smażyć wszystko na małym ogniu. Gdy masa będzie częściowo ścięta, na wierzch dorzucić pokruszony ser feta i przykryć jeszcze na 1–2 minuty. Tak przygotowany omlet przełożyć na talerz, posypać parmezanem i podawać.
Owsianka "Jezioro Genewskie" na nawilżoną skórę
Składniki:
4 łyżki płatków owsianych
2 łyżeczki masła orzechowego
1⁄2 banana
1 gruszka
3 łyżki pestek granatu
1 filiżanka napoju roślinnego
2 łyżki płatków migdałowych
1 kostka ciemnej czekolady
Płatki owsiane połączyć w garnku z masłem orzechowym oraz rozgniecionym bananem i zalać napojem roślinnym. Dusić ok. 4 minuty na wolnym ogniu. Nieobraną gruszkę zetrzeć na tarce i dodać do owsianki. Następnie dorzucić pestki granatu i posypać płatkami migdałowymi oraz startą czekoladą.
Sałatka "Zaręczyny" na utrzymanie zdrowego kolorytu skóry
Składniki:
1 Mozarella di buffala
1 filiżanka jeżyn
2 garści rukoli
2 łyżki pestek granatu albo porzeczek
1 łyżka orzechów włoskich
Dressing klasyczny lub truskawkowy
Umytą i osuszoną rukolę ułożyć na talerzu. Na środku położyć mozzarellę i przekroić ją delikatnie wzdłuż dwoma–trzema cięciami. Dodać uprażone na patelni orzechy włoskie, granat oraz jeżyny i polać dressingiem.
Sok buraczany na skórę problematyczną
Składniki:
1 burak
1 cm korzenia kurkumy
2 cm korzenia imbiru
Pestki z 1⁄2 granatu
1⁄2 pomarańczy
Pomarańczę, imbir i kurkumę obrać ze skórki. Wszystkie składniki wrzucić do wyciskarki i wycisnąć sok. Przelać go do szklanki, dodać szczyptę pieprzu i dokładnie wymieszać. W razie potrzeby rozcieńczyć wodą.