Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy
Ciasteczka z ciecierzycy z kawałkami czekolady to idealna, zdrowa przekąska. Ich słodki skład zawiera masło orzechowe i syrop klonowy zamiast białego cukru!
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy
Chocolate chip cookies to tradycyjne, angielskie ciasteczka, które potrafią umilić jesienny wieczór. Są chrupiące i świetnie łączą się z gorącym mlekiem. Jednak ta słodycz w oryginalnej wersji nie należy do wskazanych na diecie. Znajduje się w niej masło, złocisty syrop cukrowy oraz mąka pszenna. Miks niekorzystny dla sylwetki! A gdyby tak móc jeść ciasteczka z czekoladą bez wyrzutów sumienia? To możliwe, wystarczy skorzystać ze zdrowych alternatyw, na których nie ucierpi ich wyjątkowy smak. Co więcej, taki deser przyrządzisz bez użycia mąki. Jak? Dzięki ciecierzycy, która po zmiksowaniu i upieczeniu zyskuje jednolitą, kruchą konsystencję. Za jej sprawą ciasteczka nie zawierają glutenu. Szybko zaspokajają apetyt, gdyż stanowią doskonałe źródło białka. Wymarzona przekąska na diecie!
Ciasteczka z ciecierzycy z kawałkami czekolady - przepis
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego 100%
1/4 szklanki syropu klonowego lub melasy z karobu
1/2 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1/4 łyżeczki sody
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ciecierzycę zmiksuj na gładką masę ze wszystkimi składnikami poza czekoladą. Na koniec dosyp ją do masy i wymieszaj całość. Piekarnik rozgrzej do 175 stopni. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładaj po łyżce ciasteczkowej masy, po czym rozpłaszcz ją widelcem. Piecz ciasteczka na złoty kolor przez ok. 15 minut. Przechowuj je w szklanym słoiku.
PRZEPISY bez glutenu >>
1 z 1
Bezglutenowe ciasteczka z ciecierzycy, fot. Fotolia