10 czekoladowych przepisów z awokado. Brownie, trufle, tarty, musy i inne
Awokado i czekolada to duet doskonały. Sprawdź 10 przepisów na zdrowe przekąski z owocu nazywanego superfoodem.
Awokado i czekolada - słodki duet doskonały?
Jest kremowe. Sycące. Ma dużo błonnika. Posiada delikatnie orzechowy smak i świetnie sprawdza się w duecie z czekoladą. Mowa o awokado - owocu bogatym w naturalne tłuszcze, które są bardzo zdrowe dla serca. To właśnie na ten składnik diety warto zamienić masło w kanapkach lub margarynę w wypiekach. Z korzyścią dla samopoczucia, gdyż awokado przyśpiesza metabolizm. Doskonale smakuje na toście z jajkiem oraz w miksie z masłem orzechowym. Można z niego przyrządzić również lody lub miękkie ciasteczka owsiane. Czekoladowe przekąski z użyciem awokado to zdrowsza alternatywa dla kupnych słodyczy. Z nimi szybciej poprawisz swoje samopoczucie i stan cery, włosów czy paznokci. Ten owoc to odżywcza bomba witamin!
10 czekoladowych przepisów z awokado >>
___________
W ELLE.pl na co dzień informujemy Was o trendach, stylu życia, rozrywce. Jednak w tym ciężkim czasie część redakcji pracuje nad treściami skupionymi wokół sytuacji w Ukrainie. Tutaj dowiecie się jak pomagać, sprawdzicie gdzie trwają zbiórki i przeczytacie co zrobić, aby zachować równowagę psychiczną w tych trudnych okolicznościach: pomoc dla Ukrainy.
1 z 11
10 czekoladowych przepisów z awokado
2 z 11
1. Czekoladowe trufle z awokado
Miękkie, czekoladowe trufle to jest to. Wykonane z awokado nie zaszkodzą sylwetce i sprawdzą się jako fit przekąska!
Przepis:
1/3 szklanki rozgniecionego widelcem dojrzałego awokado
1/3 gorzkiej czekolady
surowe kakao
wiórki kokosowe
szczypta soli himalajskiej
Awokado zmiksuj blenderem z solą. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej i dodaj ją do zielonej masy. Ulep z niej kulki, następnie włóż je do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obtocz praliny w sproszkowanym surowym kakao oraz wiórkach kokosowych. Gotowe!
3 z 11
2. Brownie z awokado
Z awokado, podobnie jak z batatów czy fasoli, można zrobić pyszne, mocno czekoladowe brownie. Ten przepis sprawdzi się na czarną godzinę!
Przepis:
1 bardzo dojrzałe awokado
1/4 szklanki płynnego oleju kokosowego
1 jajko lub łyżka sproszkowanego siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
1/2 szklanki syropu klonowego lub szklanka miękkich daktyli
łyżeczka ekstraktu z wanilii
3/4 szklanki kakao
pół łyżeczki soli himalajskiej
1/4 szklanki dowolnej mąki (np. ryżowej)
1/3 szklanki posiekanej gorzkiej czekolady
Awokado przekrój na pół. Miąższ z niego wydrąż do naczynia blendera i połącz z jajkiem (lub siemieniem lnianym), olejem, syropem klonowym (albo daktylami) i ekstraktem z wanilii. W misce wymieszaj ze sobą kakao, mąkę i sól. Przesyp suche składniki do mokrej masy, dokładnie połącz całość. Następnie wymieszaj powstałe ciasto z posiekaną czekoladą i przełóż je do keksówki posmarowanej delikatnie olejem. Piecz brownie przez ok. 30 minut w 180 stopniach. Zanim je zjesz, studź je przez przynajmniej godzinę (aż masa stanie się bardziej zbita).
4 z 11
3. Krem z awokado i masła orzechowego
Masło orzechowe oraz awokado to pyszny i niezwykle sycący duet. Idealny na potreningową przekąskę!
Przepis:
1 i 1/2 dojrzałego awokado
1 duży dojrzały banan
1/2 szklanki karobu lub kakao
1/2 szklanki masła orzechowego 100%
1/4 szklanki mleka roślinnego
2 daktyle medjool
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Orzechowo-czekoladowy budyń serwuj z dodatkiem nasion chia, płatków kokosa lub kawałkami gorzkiej czekolady. Słodka rozpusta!
5 z 11
4. Lody czekoladowe z awokado
Lody z awokado są kremowe, zdrowe i niezwykle sycące. Już niewielka ich ilość zadowoli Twój apetyt i przemyci do organizmu moc witamin!
Przepis:
1 i 1/2 dojrzałego awokado
1 i 1/3 szklanki mleka kokosowego/jogurtu greckiego
1/4 szklanki kakao
1/4 szklanki syropu klonowego
1 łyżka ekstraktu z wanilii
posiekana gorzka czekolada
W pojemniku blendera zmiksuj awokado ze wszystkimi składnikami na kremową masę. Na koniec wymieszaj ją z posiekaną czekoladą. Przełóż całość do plastikowego pojemnika i wstaw do zamrażarki na 4 godziny. Co godzinę przemieszaj masę. Po upływie tego czasu lody będą gotowe. Smacznego!
6 z 11
5. Czekoladowe ciasteczka z awokado
Awokado można również zapiekać. Na jego bazie przyrządzisz zdrowe, miękkie ciasteczka owsiane.
Przepis (ok. 10 sztuk):
3/4 szklanki mąki owsianej
1 dojrzałe awokado
1/3 szklanki syropu klonowego
2 łyżeczki esktraktu z wanilii
1/2 łyżeczki octu jabłkowego
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki kakao
1 łyżeczka cynamonu
Awokado zmiksuj na gładką masę i połącz je starannie z resztą składników. Nakładaj masę łyżką i rozłóż ją na papierze do pieczenia. Piecz ciasteczka w 180 stopniach przez ok. 12 minut. Ostudzone przechowuj w słoiku lub lodówce.
7 z 11
6. Budyń z awokado i solą morską
Czekoladowy budyń z awokado już dawno zagościł w naszym zdrowym menu. To sprytna przekąska, która z powodzeniem udaje klasyczny deser, chociaż jest o niebo korzystniejsza dla sylwetki!
Przepis:
1 bardzo dojrzałe awokado
3-4 łyżki kakao
pół szklanki mleka roślinnego (można dolać odrobinę więcej, w zależności od pożądanej gęstości)
1/4 łyżeczki cynamonu
5 miękkich daktyli
szczypta soli morskiej
szczypta chili
Awokado przekrój na pół, wyjmij z niego pestkę a miąższ wydrąż łyżką do pojemnika bledera. Dodaj resztę składników (jeśli daktyle są twarde, wcześniej zalej je wrzątkiem i odstaw na 15 minut) i zmiksuj całość na najwyższych obrotach. Powstały krem serwuj z kawałkami owoców, orzechami lub wiórkami kokosowymi.
8 z 11
7. Czekoladowe tartaletki z awokado
Awokado to w kuchni świetny zamiennik dla śmietany lub maślanego kremu. Możesz wypełnić nim tartaletki, czyniąc zdrowy i satyfakcjonujący deser!
Przepis (na 6 tartaletek):
spód
1 szklanka orzechów ziemnych
1/2 szklanki orzechów laskowych
1/4 łyżeczki soli himalajskiej
3/4 szklanki daktyli medjool
2 łyżki wody
krem
4 średnie dojrzałe owoce awokado
5 łyżek kakao
3 i 1/2 łyżki miodu/melasy
W malakserze zmiel składniki na spód. Wypełnij nim tartaletki. Orzechową warstwę możesz podpiec w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni przez 10-15 minut lub zjeść ją na surowo. Wypełnij tartaletki czekoladowych musem z awokado zmiksowanego ze składnikami na krem.
9 z 11
8. Tarta z awokado na czekoladowym spodzie
Awokado samo w sobie jest pyszne i sprawdza się jako nadzienie ciast. Gwarantujemy, że obłędnie smakuje wylane na czekoladowy spód wykonany z orzechów, daktyli oraz ciemnego kakao.
Przepis:
spód
szklanka daktyli
2 szklanki wiórków kokosowych
szklanka płatków owsianych
3 łyżki kakao
masa z awokado
1 dojrzałe awokado
1 puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki soku z limonki
2 łyżeczki skórki otartej z limonki
4 łyżki syropu klonowego
100 g mleka kokosowego
4 łyżki płynnego oleju kokosowego
1 saszetka żelatyny (zamiennie można użyć agar)
500 g serka twarogowego
szczypta soli himalajskiej
Daktyle namocz kilka godzin wcześniej, aby były miękkie. Po upływie czasu przełóż je do pojemnika blendera wraz z resztą składników na spód i zblenduj całość na jednolitą masę. Następnie uformuj ją na dnie tortownicy i wstaw do lodówki. Teraz przygotuj masę - awokado przekrój na pół i wydrąż z niego miąższ, po czym połącz go w miseczce z sokiem z limonki. W rondelku ugotuj mleko kokosowe z żelatyną, odstaw płyn do wystudzenia. Na koniec wszystkie składniki na masę z awokado zmiksuj w pojemniku blendera i wyłóż na schłodzony spód. Tarta będzie gotowa po minimum godzinie przechowywania w zamrażarce.
10 z 11
9. Czekoladowe babeczki z awokado
Masz ochotę na domowy wypiek z gęstym, mocno czekoladowym kremem? W tej roli sprawdzą się wegańskie babeczki serwowane z kremem z awokado.
Przepis:
ciasto
1 szklanka mleka migdałowego
1 łyżeczka octu jabłkowego
3/4 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju z pestek winogron
1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1 szklanka mąki orkiszowej
1/3 szklanki kakao
3/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/4 łyżeczki soli morskiej
czekoladowy krem
2 dojrzałe awokado
1/4 kakao
3 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
W misce połącz mleko migdałowe z octem jabłkowym. Pozostaw je na kilka minut. Następnie dodaj olej, ekstrakt z wanilii i syrop klonowy. Całość wymieszaj trzepaczką. Połącz mokre składniki z suchymi, dosypując do nich mąkę, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia oraz sól. Przelej surowe ciasto do foremek na muffin i piecz je w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez ok. 25 minut. Po wystudzeniu babeczek przygotuj czekoladowy krem - zmiksuj awokado na mus z syropem klonowym oraz wanilią. Nałóż go na gotowe muffiny. Smacznego!
11 z 11
10. Dietetyczny mus z awokado i karobu
Z awokado można przygotować dietetyczny mus, zastępując kakao karobem. Zamiast słodu, dodaj do masy dojrzałego banana.
Przepis:
1/2 awokado
1/2 bardzo dojrzałego banana
3 łyżki karobu
3 łyżki wody
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Mus serwuj ze świeżymi owocami.