10 brain foods - składników, które polepszają pracę mózgu
Brain foods to nowe superfoods - odżywcze składniki, które polepszają pamięć i koncentrację. Masz stresujący tryb życia? Wrzuć je na swój talerz!
10 brain foods - składników, które polepszają pracę mózgu >>
1 z 10
10 brain foods - składników, które polepszają pracę mózgu
Brain food to termin, który coraz bardziej zyskuje na popularności. Czy ma coś wspólnego z super żywnością? Nie ukrywamy, że tak. Jedzeniem dla mózgu określa się składniki skrywające w sobie witaminy i pierwiastki pozytywnie wpływające na układ nerwowy. Dzięki nim zredukujemy stres, polepszymy pamięć oraz poprawimy swoją koncentrację. Nasz mózg stanie się również bardziej odporny na udar, demencję czy chorobę Alzheimera. Nie da się ukryć, że ogólne zdrowie zależy przede wszystkim od stanu psychiki. Warto więc zadbać dietą nie tylko o ciało, lecz również o stan umysłu!
2 z 10
Brain food - awokado
Awokado wyróżnia się na tle innych owoców tym, że ma najwyższą zawartość białka, a najniższą cukru. Zawiera zdrowy tłuszcz, który korzystnie wpływa na organizm oraz witaminę K poprawiającą pamięć i koncentrację. Znajdują się w nim również takie antyoksydanty, jak witamina C i B. Dla dobra układu nerwowego codziennie powinnyśmy uzupełniać ich zapas, gdyż nasze ciało ich nie przechowuje.
3 z 10
Brain food - rozmaryn
Rozmaryn zawiera kwas carnosowy, który chroni mózg przed neurodegeneracją. Spowalnia proces starzenia się mózgu i zapobiega chorobie Alzheimera oraz udarom. Warto więc włączyć go do diety w postaci oleju lub dodawać zielę do roślinnych naparów - szczególnie wtedy, gdy odczuwamy silny stres.
4 z 10
Brain food - buraki
Buraki to warzywo, które natychmiast dodaje energii do działania. Mają wiele antyoksydantów, a zawarte w nich azotany zwiększają przepływ krwi do mózgu. Dzięki nim zyskujemy siłę i większą sprawność umysłową. Warto jeść je w sałatce, lub wyciskać z nich sok!
5 z 10
Brain food - zielone warzywa liściaste
Od szpinaku rosną bicepsy - taką wskazówkę miał dla nas Popeye, bohater bajki z dzieciństwa. Jednak zielenina, jaką trzymamy w lodówce (szpinak, jarmuż, sałata, kapusta) poprawia pracę mózgu i chroni go przed demencją. Zielone warzywa liściaste zawdzięczają swoją moc takim pierwiastkom, jak żelazo, wapń czy magnez. Znajdują się w nich także witamina A i K, wspomagające układ nerwowy.
6 z 10
Brain food - orzechy włoskie
Już sam kształt orzechów włoskich zdradza, że mogą mieć dobry wpływ na mózg. Znajduje się w nich sporo minerałów, przeciwutleniaczy oraz witamin, które poprawiają naszą czujność i zapobiegają chorobie Alzheimera. Wystarczy jeść dwa orzechy włoskie dziennie, by poprawić swoją koncentrację.
7 z 10
Brain food - żółtka jajek
Białka jajek mają dobry wpływ na sylwetkę. Żółtka - na mózg. Wiele badań naukowych potwierdziło, że ich spożywanie nie wpływa na poziom cholesterolu. W żółtkach znajduje się cenny tłuszcz oraz cenne witaminy A, D, E i K.
8 z 10
Brain food - czekolada
Nie od dziś wiadomo, że czekolada wspomaga koncentrację. Pod warunkiem, że mówimy o gorzkiej tabliczce z jak najwyższą zawartością kakao! Zawarte w niej flawonole poprawiają przepływ krwi do mózgu i serca. W czekoladzie znajduje się również magnez czy żelazo, które chronią nasz układ nerwowy.
9 z 10
Brain food - brokuły
Brokuły to najlepsze warzywo na pamięć, dzięki zawartej w nich cholinie. Substancja ta poprawia koncentrację, co przyda się szczególnie w pracy przed komputerem. W brokułach znajduje się także sporo witaminy C, dodającej energii!
10 z 10
Brain food - maliny
Maliny mają wiele korzyści dla zdrowia. Dzięki nim nasza cera staje się piękniejsza, a mózg zaczyna lepiej funkcjonować. Warto wpleść je do codziennego menu - latem świeże, zimą w postaci mrożonej. Zawierają witaminę C i K, które ochraniają układ nerwowy przed przewlekłym stresem.