Słodycze raw - bez glutenu i bez pieczenia
Dziewczyny z Femi Pleasure, ambasadorki projektu #pięknieproste zdradzają, jak zrobić wegańską czekoladę, pyszny mus i czekoladowe różane trufle raw. Sprawdźcie przepisy!
Przepisy bez glutenu zdominowały Wasze menu? Mamy więc dla Was coś supersłodkiego. Kamila i Anita Nawarkiewicz, twórczynie marki Femi Pleasure przygotowały trzy przepisy na łakocie w wersji raw. Nie trzeba ich piec, przygotowanie trwa kilka minut, nie mają cukru, a smakują lepiej niż belgijskie praliny.
WEGAŃSKA CZEKOLADA Z MIGDAŁAMI W WERSJI RAW
½ szkl. oleju koksowego
¼ szkl. surowego kakao
2-3 łyżki syropu z agawy/klonowego
migdały
przyprawy
Na małym ogniu rozpuść olej kokosowy. Kiedy jest już płynny dodaj kakao i syrop. Mieszaj
aż do otrzymania gładkiej konsystencji, na koniec dodaj ulubione dodatki i przyprawy. Mogą to być orzechy, jagody goji, żurawina, lawenda, mięta, cynamon, chilli. Płynną czekoladę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do zamrażalki na 15 minut
aż stwardnieje. Czekoladę należy przechowywać w lodówce.
WEGAŃSKI MUS CZEKOLADOWY, czyli energetyczny i pożywny deser dla „czekoladoholicków“.
kakao
2 banany
1 awokado
karob
Zmiksuj w blenderze (można też utrzeć widelcem) 2 banany i jedno średnie awokado. Dodaj trzy płaskie łyżki kakao (Kamila i Anita dają pół na pół kakao z karobem, wówczas mus jest bardziej słodkawy) i już!
CZEKOLADOWO – RÓŻANE TRUFLE RAW
10 daktyli mendjool (duże, mięsiste)
30 g suszonej morwy
łyżka kakao
kilka łyżek wody różanej
bakalie/inne przyprawy
Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę bez grudek. Gotową masę wkładamy na
ok. 30 min. do zamrażarki, aby masa stwardniała i było nam łatwiej formować trufle. Formujemy kuleczki i obtaczamy je w wybranych posypkach - płatki kokosa, kruszone kakao, pyłek pszczeli, herbata matcha, kruszone pistacje lub inne orzechy.
(Więcej receptur w stylu raw znajdziecie na blogu www.pięknieproste.pl i w aplikacji Raw Food Diet, którą można pobrać bezpłatnie ze sklepu Samsung Apps)