Zdrowe zupy – łatwe przepisy, które cię zaskoczą
Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niej prawdziwego domowego obiadu, inni traktują jako przeżytek, jeszcze inni chętnie by ją robili, ale mylnie twierdzą, że to czasochłonne zajęcie. Zdrowe zupy z warzyw, grzybów, czy owoców można jednak przygotować w kilka chwil i olśnić domowników i gości. Wystarczy poznać kilka łatwych, ale efektownych przepisów na to pozornie banalne danie.
- Promocja
W tym artykule:
- Pomysły na klasyczne zupy w nowych odsłonach
- Zupa owocowa z knedlami
- Zapiekana gęsta zupa meksykańska
- Zupa grzybowa z chlebowymi knedlami
- Łatwe i ciekawe zupy typu krem
- Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
- Krem z bobu z grzankami serowymi
- Krem z zielonego groszku z paluchami z ciasta francuskiego
- Krem z kalafiora z bitą śmietaną, camembertem i jabłkiem
Pomysły na klasyczne zupy w nowych odsłonach
Dzięki kilku ciekawym dodatkom tradycyjne zupy mogą zyskać nowy wymiar smaku i doskonale prezentować się nawet podczas domowych uroczystości.
Węgierska zupa pomidorowa z parmezanowymi zacierkami z lanego ciasta
Składniki:
• bulion warzywny lub mięsno-warzywny
• 1 opakowanie mieszanki węgierskiej
• 1 cebula
• 1-2 ząbki czosnku
• 1 butelka passaty pomidorowej
• 1 kg pomidorów
• 1 łyżeczka masła
• przyprawy: oregano, sól, pieprz, cukier (ok. 1 łyżeczki)
• dodatek do podania: 2 jajka, 2 łyżki śmietany, 3 łyżki mąki pszennej, 1-2 łyżki startego parmezanu
Cebulę podsmażamy na maśle i dodajemy do gotującej się w bulionie mieszanki węgierskiej Hortex. Kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pokrojone pomidory, passatę, czosnek przeciśnięty przez praskę i przyprawy. Składniki na zacierki mieszamy i powoli wlewamy do gotującej się zupy.
Zupa owocowa z knedlami
Składniki:
• 1 opakowanie mieszanki owoców na kompot lub mrożonych truskawek Hortex
• woda
• przyprawy: cukier, laska wanilii
• dodatek do podania: kilka mrożonych truskawek, 0,5 kg ugotowanych ziemniaków, 300 g mąki, 1 jajko, szczypta soli, cukier. Opcjonalnie: śmietanka 36%
Sposób przygotowania:
Owoce zagotowujemy jak na kompot z dodatkiem cukru i wanilii. Przygotowujemy ciasto na knedle: ziemniaki przeciskamy przez praskę lub tłuczemy na gładką masę, dodajemy jajko, mąkę i sól, a następnie zagniatamy. Odrywamy kawałek ciasta, formujemy placuszek w zagłębieniu dłoni i umieszczamy w nim truskawkę i cukier. Formujemy kulkę. Knedle gotujemy w wodzie do momentu wypłynięcia na powierzchnię. Zupę podajemy z knedlami i bitą śmietaną.
Zapiekana gęsta zupa meksykańska
Składniki:
• bulion
• 2 opakowania mieszanki meksykańskiej Hortex
• 1 puszka pomidorów
• 2 ząbki czosnku
• opcjonalnie: podsmażone mięso mielone, odrobina śmietany 18%
• przyprawy: papryka słodka, chili, odrobina cynamonu, sól
• dodatek do podania: kromki z bagietki lub bułki paryskiej, ser żółty mozzarella
Sposób przygotowania:
W bulionie zagotowujemy mieszankę meksykańską, a kiedy warzywa zmiękną, dodajemy pomidory oraz przyprawy. Ciekawym dodatkiem będzie podsmażone mięso mielone oraz kleks śmietany. Zupę przelewamy do żaroodpornych kokilek. Na kleksie ze śmietany układamy grzanki z bułki i całość posypujemy serem. Zapiekamy przez ok. 5 minut w temperaturze 180 stopni.
Zupa grzybowa z chlebowymi knedlami
Składniki podstawowe:
• bulion
• 1 opakowanie mieszanki warzyw na zupę grzybową Hortex
• cebula
• 1 łyżeczka masła
• opcjonalnie 1 łyżka śmietany 18%
• przyprawy: sól, pieprz, rozmaryn
• dodatek do podania: kromki czerstwego chleba, 1 jajko, posiekana natka pietruszki, mleko
Sposób przygotowania:
Cebulę podsmażamy w garnku na maśle, dodajemy mieszankę na zupę grzybową i zalewamy bulionem. Przygotowujemy knedle: chleb kroimy w kostkę i moczymy w mleku, dodajemy jajko oraz przyprawy i zagniatamy. Następnie formujemy knedle i gotujemy je w wodzie lub zupie grzybowej.
Szukasz inspiracji na imponujące i łatwe obiady dla gości? Zobacz więcej propozycji >>
Łatwe i ciekawe zupy typu krem
Zupy krem stały się modne już dawno i doczekały się wielu wariacji na temat warzyw. Są sprytnym sposobem na przemycenie zdrowych składników dzieciom i szybkim pomysłem na elegancki, oryginalny obiad. Kremowe zupy można przygotować niemalże ze wszystkich warzyw. My proponujemy inspiracje na zupy, które są bardzo zdrowe i efektowne, a przy tym bajecznie łatwe w przyrządzeniu.
Krem marchewkowy z mlekiem kokosowym i sokiem z pomarańczy
Składniki:
• bulion lub woda do zagotowania warzyw
• 2 opakowania marchewki w kostce lub mini Hortex
• 200 ml mleka kokosowego
• ½ szklanki soku pomarańczowego
• 1 cebula
• 1 łyżeczka masła
• 1-2 ząbki czosnku
• przyprawy: curry, kurkuma, cynamon, imbir, sól, opcjonalnie świeża kolendra
• dodatek do podania: prażone migdały, orzechy i pestki dyni
Sposób przygotowania:
W garnku zagotowujemy bulion lub wodę z marchewką. Cebulę siekamy, podsmażamy na maśle i dodajemy do gotowania wraz z pokrojonym czosnkiem. Kiedy marchewka zmięknie i nieco przestygnie, całość blendujemy na gładki krem i ponownie zagotowujemy z dodatkiem mleka kokosowego, soku pomarańczowego i przypraw. W międzyczasie przygotowujemy chrupiącą posypkę. Możemy wybrać płatki migdałów, ulubione posiekane orzechy, pistacje, pestki dyni lub słonecznika. Aby ich smak był wyrazisty, a struktura przyjemnie chrupka, najlepiej podprażyć je na suchej patelni do momentu aż nabiorą złotego koloru.
Odpowiednim dodatkiem do słodkiej zupy marchewkowej będą też: odrobina ostrego chili oraz grzanki ziołowe z bułki paryskiej pokrojonej w kostkę i podsmażonej na maśle. Ze zmrożonego przez kilka dni (musi stężeć) mleka kokosowego można też ubić krem do dekoracji.
Krem z bobu z grzankami serowymi
Składniki:
• bulion do zagotowania warzyw (około 1 litra)
• 1 opakowanie mrożonego bobu Hortex
• 5 średniej wielkości ziemniaków
• 1 łyżka masła
• 1 cebula
• 1 por
• 1-2 ząbki czosnku
• opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 18% lub mascarpone
• przyprawy: natka pietruszki, sól
• dodatek do podania: oliwa z oliwek, bułka paryska lub bagietka, ser z niebieską pleśnią
Sposób przygotowania:
Na roztopionym maśle podsmażamy posiekaną cebulę, por i czosnek. W garnku gotujemy bób i ziemniaki, a kiedy zmiękną i przestygną, łączymy ze składnikami z patelni i blendujemy. Zagotowujemy z dodatkiem przypraw i śmietany. Krem podajemy skropiony oliwą z dodatkiem grzanek. Aby je przygotować, bułkę paryską lub bagietkę należy pokroić na grubsze kromki, skropić oliwą i ułożyć na niej plasterki sera. Następnie podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni Celsjusza przez około 5-7 minut. Jeśli lubimy kontrastowe zestawienia smakowe, na grzankach możemy ułożyć figi lub dodać odrobinę miodu.
Krem z zielonego groszku z paluchami z ciasta francuskiego
Składniki:
• bulion
• 2 opakowania mrożonego zielonego groszku Hortex
• 100 ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina
• 2-3 cebule szalotki
• 4 średniej wielkości ziemniaki
• 1 por
• 1 łyżeczka masła
• śmietanka do smaku i ozdoby (opcjonalnie: mleko 2%)
• przyprawy: sól, pieprz, szczypiorek
• dodatek do podania: paluchy z ciasta francuskiego (wystarczy jedno opakowanie), 1 żółtko, sezam, opcjonalnie: ser camembert
Groszek i ziemniaki gotujemy w bulionie. Cebulę i pora siekamy i podsmażamy na maśle, a następnie dodajemy do reszty warzyw. Zupę zabielamy śmietanką lub mlekiem. Całość blendujemy, stawiamy na wolnym ogniu i dodajemy wino oraz sól i pieprz. Podajemy z kruchymi paluchami. Do ich wykonania potrzebować będziemy pasków z gotowego ciasta francuskiego. Możemy wyciąć szersze płaty i zawinąć w nie ser pleśniowy. Przed pieczeniem smarujemy je jeszcze roztrzepanym żółtkiem i posypujemy sezamem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 7-10 minut.
Krem z kalafiora z bitą śmietaną, camembertem i jabłkiem
Składniki:
• bulion
• 2 opakowania mrożonego kalafiora Hortex
• 1 opakowanie mrożonej włoszczyzny w paskach
• 2 ziemniaki
• 2 ząbki czosnku
• 1 szklanka mleka
• przyprawy: sól, biały pieprz, gałka muszkatołowa, rozmaryn
• dodatek do podania: 1 szklanka śmietanki 36% do spienienia, szczypiorek, camembert, jabłko
Warzywa gotujemy w bulionie. Dodajemy czosnek i przyprawy, dolewamy mleko, a następnie całość blendujemy. Śmietankę ubijamy przed podaniem i dekorujemy nią gotową zupę. Posypujemy szczypiorkiem. Pasować będzie także plasterek sera pleśniowego camembert oraz pieczone lub podsmażone na maśle jabłko.