Woda z cytryną o poranku jest passé, herbaty funkcjonalne wzmocnią odporność i poprawią trawienie na dobry początek dnia
Można nazwać ją matką wszystkich urodowych porad przekazywanych z ust do ust i na łamach kobiecej prasy. I chociaż szklanka ciepłej wody z cytryną pomaga oczyścić organizm, poprawia nawilżenie skóry i wzmacnia odporność, to kto powiedział, że nie można zadbać o siebie jeszcze lepiej?
- Herbapol w ELLE
Badania pokazują, że dla znacznej grupy Polaków herbata jest preferowanym napojem do porannego posiłku. Lubimy english breakfast, mocną mieszankę liści indyjskich i cejlońskich, klasyczną earl grey z nutą bergamotki i dodającą energii herbatę zieloną. Na nadwiślańskich stołach nie brakuje też naparów ziołowych i owocowych. A gdyby tak połączyć walory smakowe i rozgrzewające działanie z korzyściami zdrowotnymi?
Jak działają herbaty funkcjonalne?
Herbatki funkcjonalne są niczym innym jak kompozycjami wnikliwie dobranych składników, które wspierają organizm w konkretnym obszarze. Zamiast parzyć w ulubionym kubku liście herbaty, korzystamy z dobroczynnej mocy ziół, owoców i roślin przyprawowych. Te cenione od pokoleń skarby łąk i pól zapewniają nie tylko szereg właściwości kurujących, ale też delikatny smak, dzięki czemu są pysznym dopełnieniem śniadania i pozostałych posiłków. Najlepsze efekty zauważysz, pijąc trzy filiżanki naparu dziennie.
W ofercie polskiej marki Herbapol znajdziesz całą gamę herbatek funkcjonalnych. Każda z nich stanowi uzupełnienie normalnej diety w substancje odżywcze.
Zimowa herbata na odporność
Okres jesienno-zimowy to wyzwanie dla układu odpornościowego. Nic dziwnego, że wraz z pierwszymi przymrozkami chętniej sięgamy po preparaty bogate w witaminę C, które mają uchronić nas przed zachorowaniami. Herbatka owocowo-ziołowa „Odporność” od Herbapolu to doskonały sposób na wzmocnienie sił obronnych organizmu i wsparcie w momentach osłabienia. W wygodnych saszetkach zamknięto naturalne składniki:
- kwiaty i owoce bzu czarnego
- owoce dzikiej róży
- kwiatostan lipy
- ziele jeżówki purpurowej
Wszystkie składniki przyczynią się do prawidłowego funkcjonowania układu odpornościowego. Dodatkowo kwiatostan lipy i ziele jeżówki wspierają układ oddechowy, a dzika róża dodaje sił witalnych. Owocowy smak zapewnia dodatek skórki cytryny i jabłka.
Ziołowa herbata na trawienie
Sezon na jesienne warzywa dobiega końca, a do wiosennych nowalijek jeszcze daleko. W chłodne miesiące nasza dieta staje się uboższa w świeże rośliny, a braki często uzupełniamy świątecznymi słodkościami i tłustymi potrawami. A ryzykowne wybory żywieniowe mogą mieć przykre konsekwencje w postaci problemów żołądkowych i wolniejszej przemiany materii. Rozwiązaniem jest herbatka „Trawienie” od marki Herbapol. W ziołowej kompozycji zamknięto dobroczynne składniki:
- liście mięty pieprzowej
- kłącze kurkumy
- owoce kolendry
- owoce kminu
Mięta pieprzowa działa rozkurczowo, a także wraz z kminem wspomaga naturalne procesy trawienne i funkcjonowanie układu pokarmowego. Kłącze kurkumy korzystnie wpływa na wątrobę i drogi żółciowe, a kolendra reguluje poziom gazów w przewodzie pokarmowym.