W Polsce powstała pierwsza w 100 proc. wegańska mleczarnia
Pierwsza polska mleczarnia pożegnała się z krowim mlekiem.
Nabiał to podstawa diety Polaków, zaliczamy do niego sery, kefiry, jogurty czy twaróg. Sam rynek nabiału w Polsce jest wart ponad 20 miliardów złotych. Rośnie też świadomość ekologiczna klientów, którzy poszukują produktów wegańskich, chodzi o mleka i roślinne substytuty jogurtów, lodów, serów itd. Na apel polskich wegan odpowiedziała firma Jogurty Magda, została pierwszą polską mleczarnią, która całkowicie zrezygnowała z mleka krowiego. Firma pochodzi z Podkarpacia i jogurty produkuje od trzech pokoleń.
Kochani! Tak, tak...to PRAWDA. Jesteśmy dumni, że możemy robić coś po raz pierwszy, jako pierwsi. W zgodzie z naszym MOTTO, WIZJĄ i WARTOŚCIAMI - czytamy na Facebooku marki.
Firma już 3 lata temu wprowadziła na rynek roślinne produkty (jogurty i śmietany), ale teraz na 100 proc. zajmie się produkcją wyłącznie takiego asortymentu.
Nasze produkty są dla wszystkich. Trafiają na stoły Polaków którzy z różnych powodów chcą ograniczać spożycie produktów odzwierzęcych, jednocześnie nie rezygnując z ulubionych smaków. Cieszy mnie, że od tej pory działania, które podejmujemy będą w pełni spójne z wartościami i motto firmy – mówi na łamach Rzeczpospolitej Magdalena Kubit, dyrektor zarządzająca w firmie Jogurty Magda.