Reklama

Zielone batoniki KitKat z herbatą matcha to popularna przekąska, którą można przywieźć z Japonii. Świat oszalał na punkcie słodkiego duetu, jakim jest słynny superfood i biała czekolada. Trend na herbaciane słodycze rozprzestrzenił się w Europie. Czy niedługo będzie mieć konkurencję? Możliwe, bo na rynek wchodzą produkty wykonane z nowego rodzaju czekolady.

Reklama

Nowy gatunek nosi dźwięczną nazwę "ruby", od swojego rubinowego, różowego koloru, uzyskanego w całkowicie naturalny sposób. Podobno posiada kremową konsystencję oraz łączy w sobie słodki i słony smak. Wyróżnia go także owocowa nuta będąca zasługą ziaren kakaowca pochodzących z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii.

Ruby powstała w laboratorium największego producenta czekolady na świecie, firmy Ballet Callebaut. Prace nad nią trwały ponad dziesięć lat.

Reklama

Japończykom nowy smak bardzo przypadł do gustu. Firma Nestlé Japan postanowiła stworzyć baton KitKat z różowej czekolady! To pierwsza masowa słodycz z ruby, która właśnie wchodzi do sprzedaży. Do tej pory zrobiono z niej luksusowy tort wydrukowany w drukarce 3D. Mamy nadzieję, że w tym roku różowa czekolada stanie się ogólnodostępna. Nie tylko w Azji!

Reklama
Reklama
Reklama