Zupa paprykowa podkręcająca metabolizm
Pikantna zupa paprykowa skutecznie pobudza metabolizm i sprawdza się na diecie. Poznaj prosty przepis!
Pikantna zupa paprykowa - prosty przepis
Sezon na paprykę trwa w najlepsze. Postaraj się jak najlepiej to wykorzystać, próbując aromatycznych przepisów. Do najlepszego przysmaku z tego warzywa zalicza się pikantna zupa krem. Taka bomba wartości odżywczych dostarcza ciału sporej dawki witaminy C (więcej, niż cytryna!) i pobudza metabolizm. Wszystko za sprawą dużej ilości błonnika oraz substancji stymulujących soki trawienne. Posiłek z papryki idealnie sprawdzi się na odchudzającej diecie jako dodatek do obiadu, czy lekka kolacja. Przyniesie korzyści dla sylwetki i urody - ten dar natury wzmacnia odporność, zwalcza wolne rodniki, a także obniża poziom złego cholesterolu. Nie wahaj się wprowadzić jej do swojego menu!
Zupa paprykowa - przepis
Składniki:
2 czerwone papryki
2 papryczki chili
1 czerwona cebula
1/2 litra wody
1/2 litra warzywnego bulionu
1 marchewka
1 bakłażan pokrojony w kosteczkę
1 łyżeczka soli himalajskiej
1/2 łyżeczki ziarnistego pieprzu
1 łyżka oliwy
2 łyżki sosu sambal oek
Cebulę podsmaż w rondlu na oliwie, razem z bakłażanem i szczyptą soli. Do składników dolej 1/2 szklanki wody i duś całość przez 30 minut. Po tym czasie dodaj bulion, przyprawy, sambal oraz marchewkę pokrojoną w plastry. Gotuj zupę przez kwadrans, po czym dodaj do niej pokrojoną w plastry paprykę wraz z papryczkami chili i duś całość jeszcze przez 10 minut, aż papryka stanie się miękka. Zupę dopraw solą i pieprzem. Zmiksuj ją blenderem lub serwuj w miseczkach, posypując jej wierzch kolendrą.
Czy makaron pszenny tuczy? PRZECZYTAJ >>