Reklama

Rozgrzewająca zupa krem z jarmużu
Jesienią warto wprowadzić do jadłospisu rozgrzewające, pożywne zupy. W tej roli doskonale sprawdzi się zupa krem z jarmużu. To idealny opcja na pierwsze danie obiadowe lub lekką kolację. Jarmuż zawiera w sobie moc chlorofilu, wapnia i żelaza - dodaje energii w szare dni. Sycąca zupa krem z jego udziałem z powodzeniem może zastąpić zielone smoothie, gdy na zewnątrz spada temperatura. W jej składzie znajdują się same witaminy, antyoksydanty oraz przyprawy, które podkręcają metabolizm. Do kremu zamiast śmietany warto dodać jogurt grecki, by pomimo gęstszej konsystencji nadal był "fit". W wersji wegańskiej sprawdzi się mleko kokosowe, nadające potrawom orientalnego posmaku.
Przepis na zupę jarmużową
Składniki:
150 g jarmużu
1 szalotka
1 ząbek czosnku
1 marchewka
1 pietruszka
4 średniej wielkości ziemniaki
500 g mrożonego groszku
1 łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
1 łyżeczka tymianku
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka sproszkowanej wędzonej papryki
1 łyżka oleju kokosowego
Rozgrzej garnek z grubszym dnem. Zeszklij w nim szalotkę na oleju kokosowym, dodaj pokrojoną marchewkę i pietruszkę. Podsmażaj warzywa przez ok. 5 minut, następnie dodaj do nich ziemniaki pokrojone w kostkę oraz jarmuż. Wlej do garnka tyle wody (lub bulionu wwarzywnego), by przykryć składniki. Dosyp do nich przyprawy. Duś warzywa do miękkości przez ok. 20 minut. Na ok. 3 minuty przed końcem gotowania dodaj groszek i sproszkowane siemię lniane. Po zestawieniu garnka z ognia zmiksuj wszystkie składniki. Zupę krem z jarmużu serwuj doprawioną solą i pieprzem oraz z łyżką jogurtu greckiego czy czarnuszką.
Sprawdź przepis na kremową zupę z dyni >>

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama