Reklama

Zdrowe smoothie - czy dobrze je komponujesz?

Odpowiednio skomponowany koktajl potrafi zastąpić posiłek, czy dać ciału solidny zastrzyk energii. W ulubionych mieszankach chętnie łączymy nie tylko owoce oraz warzywa, ale i nasiona, orzechy, mleko, super foods lub odżywki białkowe. Na tych składnikach lista się nie kończy! Bywa jednak, że pomimo zdrowej diety waga ani drgnie, a wypicie pożywnego smoothie powoduje uczucie ciężkości, czy zmęczenie. Czas wziąć pod lupę koktajlowe składniki i dowiedzieć się, których lepiej unikać!

Reklama

"Zdrowe" składniki, które zamieniają smoothie w kaloryczną bombę:

1. Jogurty smakowe i beztłuszczowe

Kremowe smoothie na bazie jogurtu brzmi jak świetny plan. Ale nie wtedy, gdy jako opcję "fit" wybieramy produkt z informacją "0% tłuszczu" na etykiecie lub, co gorsza, nabiał smakowy. Takie jogurty są nafaszerowane cukrem oraz polepszaczami smaku. A przy tym nie pomagają w lepszym przyswojeniu witaminy A, E, D, K, jak w przypadku pełnowartościowego wyrobu mlecznego. Chcąc przyrządzić pyszny, mleczny, białkowy koktajl wybierz kefir lub jogurt naturalny, np. w stylu greckim. I połącz go z solidną dawką owoców!

2. Mleko

Koktajle na bazie mleka są smaczne i sycące - uzależniają! Ale czy ze wszystkim można łączyć napój pochodzący od krowy? Czasem lepiej pominąć ten składnik, na rzecz np. wody kokosowej. Dlaczego? Bo mleko hamuje wchłanianie się witamin z niektórych składników, np. ze szpinaku i jarmużu. Lepiej łączyć je z owocami, niż świeżą zieleniną. Zwróć uwagę również na jakość mleka, jakie dodajesz do smoothies. Krowie mleko z marketu może mieć w składzie hormony, antybiotyki i polepszacze smaku, a napój sojowy dużą ilość cukru i konserwantów. Najzdrowszą opcją są napoje roślinne wykonane w domu - z ryżu, migdałów, wiórków kokosowych, czy płatków owsianych.

3. Miód

Dietetycy są w tej kwestii zgodni - choć miód jest zdrowy, nie powinno się łączyć go z owocami! Mieszanka tych dwóch rodzajów cukru tworzy prawdziwą bombę kaloryczną, co w efekcie powoduje szybki spadek energii. Łącz kwaśne owoce z tymi naturalnie słodkimi, by uzyskać upragniony smak. Za to miód miksuj jedynie w mlecznych koktajlach, w zestawie z jogurtem, płatkami owsianymi, czy migdałami.

4. Olej kokosowy

W świecie fit na popularności zyskał nawyk dodawania do koktajli oleju kokosowego. Ten trik ma przyśpieszyć metabolizm i sprawić, że organizm przyswoi więcej witamin. Jednak w rzeczywistości łyżka tłuszczu z wnętrza orzecha ma aż 120 kcal, więc łączenie go z innymi składnikami zamienia zdrowe smoothie w tuczącą mieszankę. A więc, może lepiej z niego zrezygnować? To samo tyczy się popularnych maseł orzechowych, które w składzie mają olej palmowy. Takich produktów unikamy w koktajlowej recepturze!

5. Napoje owocowe

Reklama

Chcesz zaoszczędzić czas spędzony w kuchni, więc bazę do smoothie przyrządzasz z gotowego napoju? Uważaj - to nie to samo, co świeży miks owoców. Kupne "soki" mają w sobie dużo konserwantów lub są słodzone, a to dodaje im kaloryczności. Nie dostarczają ciału tylu cennych witamin, co smoothie zblendowane w domu. Jeśli cierpisz na brak czasu, przygotuj sobie gotowe mieszanki pokrojonych owoców i zamroź je, a następnie dodawaj do koktajli. Jeśli chcesz podkręcić smak swojego smoothie, zamiast soku dodaj do niego zaparzone wcześniej zioła. To doskonały trik na orzeźwienie, który sprzyja szczupłej sylwetce!

Reklama
Reklama
Reklama
Loading...