Wiosenny detoks: spaghetti z cukinii
Makaron z cukinii to hit dozwolony na odchudzającej, czy bezglutenowej diecie! Poznaj przepis na wiosenne spaghetti, które odmieni Twój zdrowy jadłospis!
Wiosenny detoks: makaron z cukinii
Uwielbiasz dania z makaronem w roli głównej? Już nie musisz odmawiać sobie ich na diecie! Wystarczy, że zamienisz produkty pszenne na cukinię, by stworzyć z jej udziałem posiłek w wersji fit! To warzywo posiada niewiele kalorii - 100 g to zaledwie 15 kcal! Zawiera się w nim magnez, żelazo, potas oraz cenne witaminy z grupy B. Kabaczek ma również neutralny smak, dzięki czemu sprawdza się w wytrawnych daniach, czy nawet jako składnik wypieków na słodko. Z tej przyczyny warto wpleść go do bezglutenowego menu, tworząc zamiennik dla zbożowych produktów. Cukiniowy makaron urozmaici Twój jadłospis i zbawiennie wpłynie na poprawę sylwetki! Dodaj do niego owoce morza, by uzyskać pyszną, smakową kompozycję!
Cukiniowe spaghetti z krewetkami
Przepis:
2 cukinie
150 g surowych krewetek
1 ząbek czosnku
szczypta chili
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżka oliwy z oliwek
szklanka listków bazylii
sól, pieprz
Na patelni rozgrzej oliwę z dodatkiem chili i czosnkiem. Następnie usmaż na nie krewetki z dwóch stron, przez ok. 3 minuty (aż się zarumienią). Umyte cukinie zetrzyj na makaron spaghetti (za pomocą obieraczki do julienne), pozostawiając część z nasionami. Przesyp je na patelnię i połącz z resztą składników, podsmażając całość przez niecałą minutę. Gotowe danie dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.