Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej
Jak oczyścić organizm na wiosnę? Zainspiruj się przepisami z książki "Detoks ciała i umysłu" Ewy Trojanowskiej!
Chcesz czuć się piękna, zadbana oraz wypoczęta każdego dnia? Skorzystaj ze składników, jakie daje Ci wiosna! Bowiem nic tak korzystnie nie wpływa na zdrowie, jak sezonowe owoce i warzywa. Dzięki nim skutecznie oczyścisz organizm, fundując ciału zastrzyk energii. Za to lekki, pełen kolorów jadłospis korzystnie wpłynie na Twoją figurę. Gotowa, by podjąć oczyszczającą kurację? Poznaj wiosenne przepisy Ewy Trojanowskiej, autorki książki "Detoks ciała i umysłu"! Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej >>
1 z 6
Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej, fot. Fotolia
1. Oczyszczający wiosenny sok
Przepis:
2 średniej wielkości buraki
jabłko
ćwiartka cytryny
Wyciśnięty sok z kilkoma kroplami oliwy z oliwek pijemy na czczo przez 7 dni. Jeśli będzie zbyt intensywny, można uzupełnić go wodą.
2 z 6
Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej, fot. Fotolia
2. Śniadanie: jajka sadzone
Przepis:
4 szparagi, umyte, z odciętymi końcówkami
garść rukoli
2 jajka
Szparagi udusić pod przykryciem na maśle klarowanym, posadzić na nich jajka, oprószyć solą i pieprzem. Posypać rukolą. Przykryć. Po dwóch minutach zdjąć przykrywkę. Podawać na grzance razowego chleba.
3 z 6
Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej, fot. Fotolia
3. Śniadanie: płatki owsiane z komosą ryżową
Przepis:
½ szklanki płatków
½ szklanka kolorowej quinoi
łyżeczka miodu
kilka truskawek
½ szklanki mleka kokosowego
szczypta kardamonu, chili, kurkumy
Płatki z quinoą ugotować na małym ogniu, pod koniec gotowania dodać owoce, przyprawy, miód i mleko kokosowe. Pyszne!
4 z 6
Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej, fot. Fotolia
4. Koktajl na kozim jogurcie
Przepis:
opakowanie koziego jogurtu
10 truskawek
banan
łyżka miodu
łyżeczka zmielonego siemienia lnianego
szczypta imbiru i kardamonu (przyprawy sprawią, że jogurt nie oziębi nam organizmu). Wszystkie składniki zmiksować. I gotowe.
5 z 6
Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej, fot. Fotolia
5. Na resztę dnia: szparagi z patelni
Przepis:
wiązka zielonych lub białych szparagów
8 pomidorków koktajlowych
4 masło klarowane, sól, pieprz
starty parmezan lub ser typu Pecorino (twardy ser owczy)
½ opakowania makaronu z pszenicy durum
Szparagi kroimy na kawałki (długości 3 cm). Do masła na patelni dolewamy 3 duże łyżki wody, dusimy szparagi pod przykryciem (5–7 minut), końcówki z łebkiem dodajemy na 2 minuty przed końcem (są bardzo delikatne, chodzi więc o to, żeby się nie rozgotowały). Pomidorki kroimy na dwie części i dodajemy w ostatniej minucie (będą półtwarde, jak szparagi). Makaron gotujemy al dente w osolonej wodzie, układamy na głębokim talerzu, następnie szparagi z pomidorkami i posypujemy startym parmezanem. Podajemy z zieloną sałatą lub mieszanką sałat (zielonej, roszponki, rukoli), przyprawioną oliwą z oliwek, cytryną, solą i pieprzem (można też dodać trochę czosnku).
6 z 6
Wiosenny detoks Ewy Trojanowskiej, fot. Fotolia
6. Łosoś z młodą kapustą i ziemniaczkami
Przepis:
kilka dzwonków lub filety z łososia
główka młodej kapusty
pęczek szczypiorku
10 truskawek
pęczek zielonego koperku
1 kg młodych ziemniaczków
sól, pieprz, imbir, oliwa z oliwek, masło klarowane, cytryna
Umyte i osuszone filety z łososia nacieramy solą i imbirem, wkładamy do rozgrzanego piekarnika (220 ° C), pieczemy około 15 minut. Pokrojoną kapustę dusimy na ma- śle z dodatkiem wody, pod przykryciem (około 10 minut), pod koniec dodając szczypiorek, koperek i truskawki, a następnie sól, pieprz do smaku. Umyte szczoteczką ziemniaczki ze skórką gotujemy na parze. Rybę i ziemniaczki posypujemy koperkiem, skrapiamy lekko cytryną i oliwą z oliwek. Smacznego.
Więcej przepisów znajdziesz w książce Detoks ciała i umysłu Ewy Trojanowskiej. Już w sprzdaży!