Warzywa z grilla - przepisy
Poznaj 5 najlepszych przepisów na warzywa z grilla. Nie tylko dla osób na diecie wege!
5 przepisów na warzywa z grilla >>
Przybory kuchenne w sklepie ELLE:
1 z 5
Przepisy na grillowane warzywa - burgery pieczarkowe
Pieczarki to świetna opcja na wege grilla. Można przyrządzić je na wiele sposobów - w wersji faszerowanej lub w postaci szaszłyków, albo jako alternatywa dla burgerów. Posiłki z ich udziałem są lekkostrawne i zyskują doskonały smak.
Składniki:
500 g pieczarek
125 ml oliwy
szczypta soli
2 łyżeczki ulubionych przypraw
Pieczarki oczyść i pozbądź się ich nóżek. Do miseczki przelej oliwę i wymieszaj ja z solą oraz przyprawami. Następnie obtocz w niej grzybki i ułóż je bezpośrednio na grillu. Zdejmij je z rusztu, gdy zrobią się brązowe.
2 z 5
Przepisy na grillowane warzywa - ananas
3. Grillowany ananas
Zastanawiasz się, co zaserwować na fit deser po wszystkich przysmakach przyrządzonych na ruszcie? Naszą zdrową propozycją jest grillowany ananas! Ten owoc po poddaniu obróbce termicznej zyskuje słodki, delikatny smak, który doskonale skomponuje się np. z kulką owocowego sorbetu. Słodka przekąska, która zaskoczy znajomych!
Składniki:
1 świeży ananas
Ananasa obierz ze skórki i pokrój w plastry. Połóż je na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grilluj przez ok. 20 minut z obu stron.
3 z 5
Przepisy na grillowane warzywa - awokado
Awokado świetnie smakuje na surowo, jednak po zdjęciu z rusztu ma jeszcze lepszy smak! Warto więc położyć ten owoc na grillu, by następnie delektować się nim w sałatce. To doskonały, oryginalny dodatek do zdrowych, wegetariańskich potraw.
Składniki:
1 dojrzałe awokado
ocet balsamiczny
Awokado skrop delikatnie octem balsamicznym i upiecz z obu stron, kładąc owoc na tacce od grilla. Warto przyrządzić z nim sałatkę, łącząc owoc z pomidorkami koktajlowymi, przyprawami oraz mozzarellą (lub tofu).
4 z 5
Przepisy na grillowane warzywa - szaszłyki
5. Szaszłyki z warzyw
Nic tak nie sprawdzi się na grilla w stylu fit, jak szaszłyki wykonane z samych warzyw! To najlepszy sposób na zdrową, niskokaloryczną przekąskę, w której możesz przeplatać ulubione smaki. Co najlepiej wrzucić na ruszt? Polecamy rzodkiewkę, pieczarki, cukinię, kukurydzę, paprykę, cebulę oraz pomidory koktajlowe. Niebo!
Przepis:
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
2 cukinie
kilkanaście pieczarek
pomidory koktajlowe
rzodkiewka
dodatki: sól himalajska, wędzona papryka, rozmaryn, odrobina oliwy
Paprykę należy pokroić na kwadratowe kawałlki, cebulę, rzodkiewkę i cukinię w plastry, a z pieczarek wystarczy odciąć nóżkę oraz obrać kapelusze ze skórki. Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyk, razem z pomidorami koktajlowymi. Szaszłyki należy posmarować oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawami. Grillować przez ok. 15 minut, obracając je co jakiś czas.
5 z 5
Przepisy na grillowane warzywa - bakłażan
Bakłażan to niskokaloryczne warzywo, które po upieczeniu posiada mięsistą konsystencję oraz niesamowity smak! Co więcej, doskonale komponuje się z soczystym granatem - tego połączenia trzeba spróbować!
Przepis:
1 bakłażan
sól morska
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
ocet balsamiczny
pestki granatu
Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie plastry. Następnie obficie posyp go solą i odstaw na talerzu na 20 minut, aż pozbędzie się soku. Po tym czasie przepłucz warzywo i nasmaruj je oliwą oraz sosem balsamicznym, z obu stron. Plastry bakłażana ułóż na ruszcie i piecz przez ok. 10 minut, aż się zarumienią. Podawaj je z plastrami mozzarelli, natką pietruszki i granatem.