Wegańskie przepisy na mleko roślinne
Poznaj przepisy na domowe mleko kokosowe, migdałowe, czy ryżowe, które urozmaicą Twoje śniadaniowe menu!
Mleko kokosowe, mleko migdałowe oraz to z ziaren konopi - czy wiesz, że one też posiadają zdrowe właściwości?
Mleko roślinne to smaczny, zdrowy napój pozyskiwany z nasion, zbóż i orzechów, stanowiący idealną alternatywę dla tego, które pochodzi od krowy. Nie tylko weganie je uwielbiają - sprawdza się również w menu alergików, osób z nietolerancją laktozy, czy jako dietetyczny zamiennik w przepisach, gdzie nabiał odgrywa główną rolę. Niezależnie od tego z jakiego produktu je wykonasz, wegańskie mleko nada Twoim ulubionym potrawom nowy smak. Koktajle wykonane na jego bazie są sycące i słodkie, a owsianka czy wypieki bardziej aromatyczne. I chociaż napoje roślinne o różnych smakach pojawiają się na wielu sklepowych półkach, lepiej wykonać je samemu w domu - tanim, przyjemnym i prostym sposobem, unikając konserwantów, polepszaczy smaku, a nawet dodatku cukru.
Ciemna strona mleka migdałowego. Produkcja tego napoju zabiła już miliardy pszczół >>
1 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko kokosowe
Przepis na mleko kosowe jest prosty - taki napój wystarczy wykonać ze zmiksowanych wiórków kokosowych. Uzyskane domowym sposobem jest o wiele zdrowsze niż to zamknięte w puszcze, a gdy trzymamy je w lodówce gęstnieje i świetnie sprawdza się np. jako śmietanka do kawy.
Przepis:
szklanka wiórków kokosowych
dwie szklanki wrzątku
Wiórki kokosowe przesyp do szklanego dzbanka i zalej je szklanką gorącej wody. Pozostaw je pod przykryciem na 2 godziny, po tym czasie wlej całość do pojemnika blendera, dolej do wiórków kolejną szklankę wrzątku i zmiksuj je na najwyższych obrotach. Powstały płyn przelej do butelki przez gazę lub filtr do kawy, by odsączyć od niego zmielone wiórki - mleko kokosowe gotowe. Gdy wystygnie schowaj je do lodówki i przechowuj do dwóch dni.
2 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko ryżowe
Napój ryżowy zawiera więcej węglowodanów, niż mleko pochodzące od krowy. Jest produktem hipoalergicznym i bogatym w błonnik, posiada delikatny, przyjemny smak.
Przepis:
200 g brązowego ryżu
1.5 litra gorącej wody
Wskazówka: jeśli chcesz by Twoje mleko miało waniliowy posmak, do butelki z gotowym napojem dodaj laskę wanilii.
Ryż ugotuj według wskazówek na opakowaniu. Następnie, kiedy będzie już gotowy, przesyp go do wysokiego, szklanego dzbanka lub metalowego garnka i zalej 1.5 L wrzącej wody, po czym zmiksuj ręcznym blenderem na najwyższych obrotach. Mleko wystudź, a potem przefiltruj przez gazę do szklanej butelki, czy słoika i przechowuj w lodówce do dwóch dni.
3 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko laskowe
Mleko laskowe poza tym, że jest sycące i zdrowe, posiada przyjemny orzechowy smak. Ten napój w połączeniu ze sproszkowanym, naturalnym kakao może stać się słodką, niewinną przekąską.
Przepis:
2 dwie szklanki orzechów laskowych
4 szklanki wody
Orzechy namocz przez noc w misce z przefiltrowaną wodą. Następnego dnia przepłucz je i zmiksuj na drobno w naczyniu blendera wraz z 4 szklankami zimnej wody. Przecedź mleko do szklanego naczynia przez gazę lub drobne sitko i przechowuj je w lodówce do 2-3 dni.
4 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko sojowe
Napój sojowy to najlepsza alternatywa dla krowiego mleka - zawiera w sobie najwięcej świetnie przyswajalnego przez organizm białka, dzięki czemu szybko uzupełnia niedobory i regeneruje organizm po treningu, wspomagając budowę masy mięśniowej.
Przepis:
szklanka suchych ziaren soi
6 szklanek wody
Soję zalej 3 szklankami wody i namaczaj ją przez noc. Następnego dnia zmiksuj miękkie już ziarna na drobno i ugotuj je w większym garnku dolewając pozostałą ilość wody (czynność ta zajmie ok. 30 minut), Następnie przefiltruj powstały płyn przez gazę lub drobne sitko, odsączając go od sojowej pulpy. Domowe mleko sojowe gotowe - przechowuj je w lodówce do 2-3 dni.
5 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko migdałowe
Mleko migdałowe to idealna opcja dla osób nie tolerujących soi i glutenu. Napój ten jest bogaty w witaminę E, która jest silnym utleniaczem spowalniającym procesy starzenia się skóry. Zawiera również mnóstwo minerałów takich jak: żelazo, mangan, potas, cynk, selen, wapń.
Przepis:
250 g migdałów
ok. 2 litry przefiltrowanej wody
Migdały namocz przez moc w misce z wodą. Następnego dnia odcedź je i przełóż do naczynia blendera, zalewając je litrem przefiltrowanej wody. Zmiksuj płyn i orzechy na najwyższych obrotach, po czym przefiltruj napój przez gazę lub drobne sitko, przelewając go do szklanej butelki. Powtórz czynność i zblenduj migdałową pulpę z pozostałym litrem wody. Przecedzony płyn dolej do mleka z pierwszej tury - napój migdałowy gotowy.
6 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko konopne
Mleko konopne to bogate źródło wapnia i wysokiej jakości białka, a także fosforu, żelaza, potasu, czy kwasów tłuszczowych omega-3. Jego picie reguluje metabolizm oraz wzmacnia organizm, uzupełnia niedobory na roślinnej diecie.
Przepis:
pół szklanki niełuskanych ziaren konopi
2 szklanki przefiltrowanej wody
Ziarna konopi namocz przez noc. Następnego dnia odcedź je na sicie i przepłucz pod bieżącą wodą. Przesyp je do naczynia blendera i zmiksuj z dwoma szklankami wody. Przecedź powstałe mleko przez bardzo drobne sitko i przelej do szklanej butelki, przechowuj je w lodówce do 3 dni.
7 z 7
Przepisy na mleko roślinne: mleko owsiane
Mleko owsiane swoim smakiem najbardziej przypomina to, które pochodzi od krowy. Jego skład bogaty jest w kwas foliowy, wapń i sporą ilość błonnika. Smak przygotowanego domowym sposobem zbożowego napoju możesz podkręcić dodatkiem cynamonu, czy naturalnym waniliowym aromatem.
Przepis:
3/4 szklanki płatków owsianych
2 szklanki przefiltrowanej wody
Płatki owsiane wsyp do naczynia i zalej wodą. Pozostaw je na 20 minut, po tym czasie zmiksuj je na najwyższych obrotach. Powstały płyn przelej do butelki przez gazę lub lejek z filtrem. Mleko przechowuj w lodówce do dwóch dni.