8 sposobów na nasiona chia
Nasiona chia kojarzą Ci się z deserem w formie puddingu? Czas poznać ich zupełnie inne oblicze!
1 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
1. Naleśniki z nasionami chia
Nasiona chia są przydatne w kuchni wegan i alergików - z ich pomocą można wykonać zdrowe naleśniki, w których składzie brak jajek. Wszystko za sprawą właściwości ziarenek, które w połączeniu z płynem zaczynają tworzyć żelową konsystencję. Gotowa, by zamienić ulubiony przysmak w bombę antyoksydantów?
Przepis:
3/4 szklanki mąki orkiszowej
szklanka wody lub mleka
łyżka syropu klonowego
łyżka oleju sezamowego
szczypta soli morskiej
szczypta sody oczyszczonej
2 łyżki nasion chia
Wszystkie składniki starannie połącz w misce za pomocą blendera. Odczekaj 10 minut i wylej ciasto na rozgrzana patelnię nasmarowaną wcześniej olejem kokosowym. Smaż naleśniki z dwóch stron, aż sie zarumienią. Podawaj je ze świeżymi owocami.
2 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
2. Dżem z nasion chia
Nasiona chia sprawdzą się również, gdy chcemy z ich pomocą wykonać szybki dżem. Dzięki swoim wiążącym płyny właściwościom, tworzą ze zmiksowanych owoców gęstą, żelową masę! Taki dodatek idealnie sprawdzi się jako zdrowe smarowidło na chleb, czy przysmak do owsianki.
Przepis:
2 szklanki dowolnego owocu (truskawek, jagód, jeżyn)
2 łyżki nasion chia
odrobina soku z cytryny
kilka kropel aromatu waniliowego
Owoce przełóż do rondelka i duś je z odrobiną wody, aż puszczą sok. Następnie przełóż je do naczynia blendera i zmiksuj z nasionami chia, aromatem waniliowym oraz sokiem z cytryny. Smacznego!
3 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
3. Chleb z nasionami chia
Z pomocą nasion chia przygotujesz również domowy chleb z samych ziaren, bez użycia mąki! Taki wypiek to wspaniała alternatywa dla pieczywa, która sprawdzi się także w bezglutenowym menu.
Przepis:
1/2 szklanki nasion lnu
3/4 szklanki sezamu
3/4 szklanki nasion słonecznika
3/4 szklanki nasion dyni
1/2 szklanki migdałów
1/4 szklanki babki płesznik
2 łyżki oliwy
2 łyżki nasion chia
1/4 szklanki wody
2 płaskie łyżeczki soli morskiej
Wszystkie składniki połącz w dużej misce i pozostaw na 15-20, aż nasiąkną płynem. Następnie przelej masę do foremki na chleb i piecz ją przez 60 minut w piekarniku nagrzanym do ok. 160 stopni.
4 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
4. Energetyczne praliny
Przemyć nasiona chia do przekąski na wynos - zmiksuj je z innymi, zdrowymi składnikami, by zapewnić sobie sytość na długie godziny. W tym celu sprawdzą się surowe praliny, które dodadzą Ci energii w ciągu dnia!
Przepis:
1/2 szklanki orzechów nerkowca lub nasion słonecznika
1/3 szklanki wiórków kokosowych
4-5 daktyli
2 łyżki nasion chia
2 łyżki surowego kakao
Wszystkie składniki zmiksuj w blenderze lub malakserze. Następnie z masy ulep kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je dodatkowo w wiórkach kokosowych lub surowym kakao.
5 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
5. Lody z nasionami chia
Jesteś fanką puddingu chia? A co powiesz ten deser w wersji mrożonej - w postaci lodów? Taki posiłek z łatwością przygotujesz w domu, by cieszyć się nim w upalne dni.
Przepis:
1/2 szklanki mleczka kokosowego
1/2 szklanki mleka migdałowego
ok. 3/4 szklanki ulubonych owoców pociętych w kawałki
2 łyżki nasion chia
1 łyżka wiórków kokosowych
1 łyżka syropu klonowego
Wszystkie składniki połącz w jednym naczyniu i przelej do plastikowego pojemnika. Następnie zamknij jego pokrywkę i włóż do lodówki na 4 godziny, aż nasiona chia zwiążą się z płynem. Po tym czasie przelej masę do foremek na lody i schładzaj przez noc w zamrażarce. Gotowe!
6 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
6. Chia Fresca
Napój chia fresca uważany jest za naturalny energetyk, który dodaj sił, doskonale orzeźwia oraz zapewnia sytość na dłużej. Z łatwością wykonasz go na samej wodzie, jak i ulubionym soku, czy zielonym koktajlu.
Przepis:
szklanka przefiltrowanej wody/wody kokosowej
1-2 łyżki nasion chia
sok z połowy limonki
łyżeczka syropu klonowego/miodu
Wszystkie składniki połącz ze sobą w szklance lub butelce, energicznie mieszając je łyżką. Schładzaj napój w lodówce.
7 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
7. Pudding z komosy ryżowej
Nasiona chia to super żywność, którą warto łączyć z innymi składnikami o prozdrowotnych właściwościach. Zaserwuj je więc w towarzystwie bogatej w błonnik komosy ryżowej, mleka migdałowego i ulubionych owoców, jako alternatywę dla owsianki.
Przepis:
1/2 szklanki komosy ryżowej + podwójna ilość wody do gotowania
szklanka mleka migdałowego
2 łyżki nasion chia
kilka kropel aromatu waniliowego
cynamon
3/4 szklanki truskawek lub borówek
Komosę ugotuj z wodą w rondelku z przykryciem (przez ok. 20 minut), aż wchłonie cały płyn. Następnie przełóż ją do pojemnika blendera, dodaj mleko, aromat, cynamon, nasiona chia oraz ulubione owoce i zmiksuj całość na najwyższych obrotach. Gotowy budyń możesz dosłodzić miodem i podać z ulubionymi składnikami.
8 z 8
8 sposobów na nasiona chia, fot. Fotolia
8. Ciasteczka owsiane z nasionami chia
Nasiona chia doskonale sprawdzają się w słodkich przekąskach. Znajdują się w nich bowiem kwasy tłuszczowe omega-3, białko, antyoksydanty, wapń oraz błonnik, które sycą na dłużej. Warto dodawać je do ulubionych przysmaków - regulują poziom cukru we krwi.
Przepis:
szklanka płatków owsianych
2 bardzo dojrzałe banany
2 łyżki nasion chia
łyżka wiórków kokosowych
łyżka sezamu
garść żurawiny
kilka orzechów
kilka kostek gorzkiej czekolady
Rozgnieć banany widelcem i wymieszaj je w miscie z nasionami chia, płatkami owsianymi, żurawiną, sezamem oraz wiórkami. Następnie posiekaj orzechy i kilka kostek czekolady i połącz je z pozostałymi składnikami. Z masy ulep kuleczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując delikatnie rozpłaszczone ciastka. Piecz je przez ok. 15-20 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.