Tapioka z masłem orzechowym i figą
Tapioka to pożywna opcja na śniadanie, która może konkurować z tradycyjną owsianką. W tym sezonie serwujemy ją z figą, masłem orzechowym i dodatkami w postaci super foods!
Tapioka z masłem orzechowym i figą
Znudziła ci się tradycyjna owsianka? Zamień ją na śniadaniowy budyń z tapioki przekładany zdrowymi dodatkami! Ten bezglutenowy, dietetyczny posiłek sprawdzi się także jako deser w stylu fit. Możesz przemycić w nim świeże owoce, super foods oraz naturalne tłuszcze - składniki podkręcające metabolizm. Tapioka doskonale smakuje, gdy przyrządzi się ją na mleku kokosowym. Dzięki temu jest słodka i ma gęstą konsystencję. Choć nie jest kaloryczna, potrafi zaspokoić apetyt na dłużej. Warto włączyć ją do bezglutenowego menu lub jadłospisu na diecie redukcyjnej. Świetnie sprawdza się jako danie na wynos, który możesz zabrać do pracy w szklanym słoiczku. Gotowa na ucztę dla podniebienia?
Budyń z tapioki - przepis
Składniki:
1/3 szklanki tapioki
1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego
dodatki:
2 łyżki naturalnego masła orzechowego
1 figa
4 mrożone truskawki + 2 łyżki wody
płatki kokosa, super foods
Tapiokę przesyp do miski, zalej mlekiem i pozostaw tak na godzinę. Po tym czasie przelej perełki wraz z płynem do rondelka i gotuj je na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, mieszając całość co jakiś czas. Następnie przelej mleko z tapioką do szklanego naczynia (np. słoika) i poczekaj, aż kulki zaczną wchłaniać płyn i tworzyć gęstą, żelową masę. W tym czasie truskawki zmiksuj z wodą w naczyniu blendera. Gdy pudding z tapioki będzie ostudzony, przelej go do słoiczka, przekładając masę masłem orzechowym i plastrami świeżej figi. Na wierzch wylej mus truskawkowy, możesz oprószyć go płatkami kokosa i ulubionymi dodatkami.
Poznaj nasze bezglutenowe PRZEPISY >>