Szybkie sałatki w stylu fit
Są doskonałym pomysłem zarówno na obiad jak i na kolację, zwłaszcza podczas ciepłych, wiosennych dni. Oto kilka przepisów na dietetyczne i smaczne sałatki.
Sałatka z makaronem i tuńczykiem
Składniki dla 2 osób:
1 opakowanie sałat,
1/2 opakowania makaronu świderki,
1 puszka tuńczyka w kawałkach,
1 świeży pomidor lub 5 pomidorków suszonych,
1 cebula,
10 oliwek zielonych i czarnych,
8 łyżek oliwy z oliwek,
1 łyżka soku z cytryny,
Przyprawy do smaku: sól, pieprz, zioła prowansalskie
Przygotowanie:
Ugotuj makaron al dente. Pokrój pomidora w kosteczkę, a oliwki i cebulę na plasterki. Sałatę wysyp na półmisek, następnie dodaj wystudzony makaron, pomidory, oliwki, cebulę i polej sosem przygotowanym na bazie oliwy z oliwek, soku z cytryny i przypraw. Całość delikatnie wymieszaj i na koniec dodaj kawałki tuńczyka.
Sałatka z owocami granatu>>
Sałatka z owocami granatu
Owoce granatu dodają tej sałatce niezwykłego słodkiego i orzeźwiającego aromatu, ale również wartości odżywczych.
Oto jak wydostać pestki ze środka owocu:
- owoc przekrój delikatnie w poprzek,
- przygotuj miseczkę,
- weź jedną połówkę i uderzaj tępą stroną noża (lub drewnianą łopatką) w górną cześć owocu, ziarenka będą wypadać do podstawionej miseczki.
Składniki dla 2 osób:
- 1 opakowanie mieszanki sałat,
- 2 owoce granatu,
- 200 g sera typu gorgonzola,
- garść orzechów włoskich,
- 1 łyżeczka płynnego miodu,
- 1 cm korzenia imbiru.
Przygotowanie:
Mieszankę sałat wysyp na talerz. Ser pokrój w kostkę i dodaj do sałaty. Owoce granatu umyj - z jednego wydrąż pestki i dodaj do kompozycji, a z drugiego owocu wyciśnij sok i dodaj do niego miód oraz starty korzeń imbiru. Wymieszaj dokładnie i tak przygotowanym sosem polej sałatkę.
Sałatka z grilowanymi warzywami>>
Sałatka z grilowanymi warzywami
Składniki na 2 osoby:
- 1 mieszanka sałat,
- 1 duża pomarańczowa papryka,
- 1czerwona cebula,
- 1 cukinia,
- 20 dag pieczarek,
- 1 ząbek czosnku,
- świeże liście oregano,
- ser typu parmezan w kawałku,
- przyprawy do smaku: sól morska, zioła prowansalskie,
- sos: 5 łyżek oliwy z oliwek wymieszaj z 1 łyżeczką musztardy.
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa i pieczarki umyj, osusz i pokrój w plastry. Wstaw na grilla i przypraw do smaku. Na talerz wyłóż sałatę, polej przygotowanym sosem i dodaj grillowane warzywa i pieczarki. Całość posyp startym parmezanem i udekoruj listkami oregano.
Przepisy pochodzą od marki Fit&Easy
Przepis na krewetki - makarony>>
1 z 3
Sałatka z owocami granatu Fit&easy fot. Fit&easy
Sałatka z owocami granatu Fit&easy
fot. Fit&easy
2 z 3
Sałatkaz grillowanymi warzywami Fit&easy Fit&easy
Sałatkaz grillowanymi warzywami Fit&easy
Fit&easy
3 z 3
Przepis na sałatkę z owocami granatu Fit&Easy fot. Fit&Easy
Przepis na sałatkę z owocami granatu Fit&Easy
fot. Fit&Easy