Suszone owoce - które jeść, a których unikać?
Suszone owoce to dietetyczna alternatywa dla słodyczy, posiadająca zdrowe właściwości. Ale czy wszystkie są sobie równe? Sprawdź, które jeść, a których lepiej unikać!
Suszone owoce są łatwo dostępne, słodkie i pożywne. Stanowią świetną alternatywę dla słodyczy! Chętnie sięgamy po nie na diecie, by urozmaicić śniadanie lub po prostu zapewnić sobie zdrową przekąskę. Ale czy wszystkie przysmaki w tej formie można podjadać bez ograniczeń? Z własnego doświadczenia zapewne wiesz, że spożywanie suszonych owoców zazwyczaj nie kończy się na jednej sztuce. Często zjedzenie moreli z paczki przychodzi łatwiej, niż sięgnięcie po świeży owoc. Suszona przekąska choć ma więcej cukru posiada również moc wartościowych pierwiastków. Dzięki procesowi suszenia skarby natury zachowują swoje pierwotne składniki - witaminę C i B1, kwas foliowy, potas, czy cenny kwas elagowy. Ważne jednak, by wybierać owoce "przetworzone" na słońcu, a nie z pomocą sztucznych substancji. Te, w których składzie znajduje się olej, siarka czy nawet cukier, nie mają dobrego wpływu na organizm.
Najzdrowsze owoce. Które powinniśmy włączyć do naszej diety? >>
Suszone owoce - które jeść, a których unikać >>
1 z 5
Czy suszone owoce są zdrowe? Daktyle - TAK
Daktyle to doskonały zamiennik dla słodyczy. Są słodkie i ciągnące się, nadają potrawom karmelowy posmak. Nie powodują skoku cukrów we krwi, dzięki czemu sprawdzają się w menu diabetyków. Tymi owocami śmiało można zastąpić cukier w deserach i wypiekach. Warto kupować świeże daktyle, jeszcze z pestką - posiadają najlepszy smak, szybciej zaspokajają zachciankę na słodycze.
2 z 5
Czy suszone owoce są zdrowe? Banany - NIE
Czy wiesz, że suszone banany to produkt, który nawet nie leżał na słońcu? Chipsy bananowe są w rzeczywistości owocem smażonym w głębokim tłuszczu, czemu zawdzięczają twardą i chrupiącą konsystencję. Prawdziwy suszony banan posiada zupełnie inną formę - zachowuje pierwotny kształt, jest miękki, a przy tym niesamowicie słodki. Taki produkt można zakupić w sklepie z ekologiczną żywnością. I jest on zdecydowanie bardziej fit!
3 z 5
Czy suszone owoce są zdrowe? Rodzynki i żurawina - TAK
Rodzynki to doskonałe źródło potasu. Podobnie jak suszona żurawina, świetnie sprawdzają się po treningu - dodają organizmowi energii, przywracając równowagę kwasowo-zasadową. To lepszy wybór niż sztuczny izotonik lub batony proteinowe. Nie wahaj się wzbogacać w nie swojej owsianki lub zrobić na ich bazie kulki mocy (sprawdź przepis >>)!
4 z 5
Czy suszone owoce są zdrowe? Kandyzowany ananas - NIE
Ananas to owoc, który sam w sobie ma dużo cukru. Powinnaś unikać go w suszonej, kandyzowanej wersji - taki produkt jest prawdziwą bombą kaloryczną! Postaw na ekologiczne suszone owoce, które nie są wzbogacane w sztuczne dodatki. Warto, gdyż ananas posiada bromelinę przyśpiespieszającą metabolizm!
5 z 5
Czy suszone owoce są zdrowe? Morele i figi - TAK
Nie tylko jarmuż jest dobrym źródłem wapnia. W dietetycznym menu z przewagą warzyw i owoców honorowe miejsce powinny zająć figi, które mają w sobie sporo tego pierwiastka. Równie wartościowe są suszone morele - zawierają dużo beta-karotenu zbawiennie wpływającego na cerę (zwalcza wolne rodniki i poprawia koloryt skóry) oraz moc żelaza czy witamin z grupy B. Pamiętaj, by wybierać owoce niesiarkowane, aby nie zatruwać ciała toksynami.