Smoothie dnia: Mleko kurkumowe
Słodka opcja na chłodne jesienne dni. Korzenne mleko kurkumowe wzmacnia odporność i podkręca metabolizm, oczarowując nas swoim smakiem.
Mleczny koktajl kurkumowy świetnie sprawdzi się podczas chłodnych jesiennych poranków i wieczorów - pokochasz go bardziej niż gorące kakao. Poza tym, że przyjemnie rozgrzewa i relaksuje, zawiera w sobie mnóstwo wartościowych składników odżywczych, zwłaszcza antyoksydantów i związków przeciwzapalnych. To idealny lek na przeziębienie i sposób na wzmocnienie jesienno-zimowej odporności. Kurkuma ma rozgrzewający, lekko pikantny smak, który bardzo dobrze komponuje się z korzennymi dodatkami i odrobiną słodyczy.
Sprawdź przepisy ELLE na pyszne koktajle >>
Składniki:
szklanka mleka migdałowego
sok z połówki pomarańczy
łyżeczka kurkumy
łyżeczka oleju kokosowego
łyżka miodu/pyłku pszczelego
pół łyżeczki cynamonu
ok. łyżeczki startego imbiru
gwiazdka anyżu dla podkręcenia smaku
Przygotowanie jest proste - wystarczy dokładnie połączyć ze sobą wszystkie składniki, na końcu kładąc na wierzch koktajlu gwiazdkę anyżu. Mleko kurkumowe najlepiej smakuje na ciepło, warto więc najpierw podgrzać mleko z migdałów i dopiero wtedy dodać resztę składników.
Przyłącz się do akcji #smoothiednia na Instagramie >>
Tekst: Zuzanna Ludwig / @greencitylife