Smoothie dnia: Coconut bowl
Nie chcemy jeszcze rozstawać się z latem, dlatego dzisiejszy koktajl to tropikalny miks zamknięty w orzechu kokosa.
Korzystając z letnich owoców, za którymi niedługo będziemy tęsknić, przygotowałyśmy na dziś egzotyczny miks, idealnie komponujący się z czekoladowo-kokosową granolą. Smoothie bowl to świetny pomysł na bardzo sycące śniadanie! Miseczka z kokosa wzmocni tropikalny smak i sprawi, że poczujesz się jak na wakacjach. Podziel się z ELLE swoim pomysłem na koktajl dodając pod zdjęciem na Instagramie hashtag #SmoothieDnia.
Przepis na Coconut bowl:
1 kokos
1 mango
pół szklanki płatków owsianych
pół szklanki wiórków kokosowych
3/4 szklanki miękkich daktyli
2 łyżki oleju kokosowego
łyżka kakao lub karobu
Przekrój kokosa na pół, uderzając kilka razy tępą stroną noża wokół jego osi, a następnie ostrą stroną po wyraźnej już linii przechodzącej przez jego środek. Obierz mango ze skórki, oddziel je od pestki i zmiksuj w blenderze na pulpę. Następnie zblenduj ze sobą płatki owsiane, wiórki kokosowe i daktyle (możesz namoczyć je przez noc lub użyć świeżych daktyli, wyjmując z nich pestki). W oddzielnym naczyniu przygotuj polewę czekoladową - wymieszaj olej kokosowy z kakao albo karobem i połącz z przygotowaną surową granolą. Pulpę z mango przelej do miseczki i dodaj do niej pozostałe składniki, posypując je np. płatkami migdałowymi. Śniadanie gotowe!
Wskazówka: wodę kokosową możesz wypić - nada się jako idealny regeneracyjny napój po treningu. Biały środek kokosa wydrąż i zostaw sobie na deser lub ususz jego kawałki w piekarniku. Z kokosowej miseczki możesz zrobić także doniczkę!
Tekst: Zuzanna Ludwig / Green City Life