Przepisy na dania z batatów
Bataty to tak zwane "zdrowsze ziemniaki". Dlaczego? Dowiedz się, co kryje się pod ich skórką i poznaj fit przepisy na dania z batatów.
Przepisy na dania z batatów
Lubisz ziemniaki? W takim razie w batatach na pewno się zakochasz. Słodka odmiana popularnej bulwy o żywym, pomarańczowym kolorze, ma w sobie złoża witamin, które kocha nasza skóra. To prawdziwa kopalnia beta-karotenu (podobnie jak marchewka), magnezu, wapnia, manganu oraz witamin A, C, B6. Bataty mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu sprawdzają się w dietetycznym menu. Za sprawą naturalnie słodkiego smaku mogą zastąpić w kuchni biały cukier - wyczarujesz z nich mnóstwo zdrowych deserów! Słodkie ziemniaki są polecane również diabetykom, gdyż ich spożywanie poprawia wrażliwość na insulinę i nie podnosi poziomu glukozy we krwi.
Jak bataty wykorzystać w swojej kuchni? Podobnie, jak tradycyjne ziemniaki - piekąc je, grillując lub gotując nawet ze skórką. Frytki z batatów mają mniej kalorii, niż tradycyjny fast food i można przyrządzić je w piekarniku. Miąższ ze słodkich ziemniaków nadaje się również do kremowych zup lub jako składnik owocowego smoothie. Po obróbce termicznej zyskuje gęstą konsystencję i słodki smak, który doskonale komponuje się z bananami, mlekiem oraz cynamonem. Puree z batatów sprawdzi się także w roli wytrawnej pasty na chleb, doprawionej tymiankiem lub rozmarynem.
5 przepisów na dania z batatów >>
1 z 5
Przepisy na dania z batatów
1. Frytki z batatów
Frytki z batatów to zdrowa przekąska, która uzupełni każdy większy posiłek. Można przyrządzić je na słodko lub ostro, w zależności od użytych przypraw. Przysmak warto serwować ze świeżo ściętym tymiankiem lub rozmarynem. Sprawdzi się w sałatce wege, zamiast kurczaka.
Przepis:
1 duży batat
2 łyżki oliwy
przyprawy: papryka wędzona, tymianek, cynamon, słodka papryka
Batata dokładnie umyj i przekrój na pół (nie musisz obierać go ze skórki). Połówki batatów pokrój na łódeczki lub mniejsze, prostokątne frytki. Wymieszaj je w oliwie i ulubionych przyprawach, np. cynamonie i słodkiej papryce lub tymianku oraz rozmarynie. Piecz bataty na blasze wyłożonej papierem do pieczenia przez ok. 20 minut. Po tym czasie powinny być gotowe!
2 z 5
Przepisy na dania z batatów
2. Czekoladowy budyń z batata
Dzięki temu, że batat jest naturalnie słodki, możemy stworzyć na jego bazie słodki, bezcukrowy deser. Nawet taki imitujący czekoladę...Kremowy budyń z batata to przysmak, który pokocha nasze zdrowie i figura.
Przepis:
1 duży batat
1/4 szklanki kakao/karobu
2 łyżki oleju kokosowego
3 łyżki syropu klonowego/4 miękkie daktyle
szczypta soli morskiej
łyżka ekstraktu z wanilii
dodatki: gęsta część mleka kokosowego, borówki
Batata wcześniej piecz przez 40 minut, razem ze skórką, w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni. Po ostudzeniu wydrąż z niego miąższ i przełóż go do pojemnika blendera razem z resztą składników. Zmiksuj całość na najwyższych obrotach na gładki krem. Podawaj budyń z łyżką gęstego kremu z mleczka kokosowego, cynamonem oraz borówkami.
3 z 5
Przepisy na dania z batatów
3. Sałatka z batatami
Sałatka z batatami jest pyszna i sycąca. Warto łączyć warzywo z kremowym awokado, by uzyskać wyjątkową kompozycję smaków. Taki miks to solidna dawka energii oraz witamin, która sprawdzi się jako pełnowartościowy posiłek.
Przepis:
1 batat
1/2 awokado
garść rukoli
5-6 czarnych oliwek
1/3 szklanki pestek dyni
1/3 szklanki orzechów włoskich
3 łyżki oliwy
przyprawy: sól, pieprz, tymianek
Batata przekrój na pół i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 250 stopni na ok.15 minut. Po tym czasie obierz go ze skórki i pokrój w kosteczkę, razem z awokado. Wymieszaj oliwę z przyprawami. Rukolę wsyp do łyżki, dodaj do niej batata, awokado, dressing oraz resztę składników. Całość wymieszaj. Smacznego!
4 z 5
Przepisy na dania z batatów
4. Brownie z batatów
Brownie z batatów to nasz faworyt. Jest miękkie, mocno czekoladowe i super słodkie, choć nie znajdziesz w nim grama masła czy białego cukru. To ciasto wykonuje się w ekspresowym tempie - przepis w sam raz na czarną godzinę!
Przepis:
2 duże bataty
szklanka orzechów (np. laskowych)
1/2 szklanki dowolnej mąki bezglutenowej (np. ryżowej)
1.5 - 2 szklanki daktyli
4 łyżki kakao/karobu
szczypta soli morskiej
Bataty upiecz razem ze skórką w 200 stopniach (zajmie to ok. 20 minut). Po tym czasie ostudź warzywa, przekrój skórkę i łyżką wydrąż miąższ. Przełóż masę do naczynia blendera i zmiksuj ją z daktylami (jeśli nie są świeże i miękkie, namocz je wcześniej we wrzątku przez przynajmniej kwadrans). Powstanie z nich słodka, karmelowa masa. Dodaj do niej kakao i orzechy, szczyptę soli morskiej i całość dokładnie wymieszaj łyżką. Teraz przełóż brownie do kwadratowej formy wyłożonej papierem do pieczenia i włóż je do piekarnika rozgrzanego do 180 na 20 minut. Po tym czasie pozostaw ciasto do ostudzenia, aby masa stała się bardziej zwarta. Po kwadransie możesz je pokroić na kawałki i zjeść.
5 z 5
Przepisy na dania z batatów
5. Zupa krem z batatów
Z batatów można wyczarować także pyszną zupę krem, która jest banalnie łatwa do zrobienia. Zamiast śmietany, warto serwować ją z mlekiem kokosowym, by nadać posiłkowy orientalny smak. Okazuje się, że kokos wyśmienicie współgra ze słodkimi ziemniakami!
Przepis:
1 duży batat
1 łyżka oliwy
1 cebula
1 ząbek czosnku
3 i 1/2 szklanki bulionu
mała puszka meka kokosowego
przyprawy: mielona kolendra, ostra papryka
W garnku na oliwie zeszklij cebulę. Dodaj posiekany czosnek, chwilę podduś całość. Dodaj obranego, pokrojonego w kostkę batata, smaż całość przez ok. 5 minut, dosyp przyprawy. Na koniec wlej gorący bulion, gotuj go aż do miękkości batatów. Zmiksuj wszystko na krem i podawaj zupę z mlekiem kokosowym oraz świeżo posiekaną kolendrą.