Przepis na ciasteczka z herbatą matcha
Herbata matcha to super food, który zamieni w zastrzyk zdrowia każdy twój wypiek. Wypróbuj przepis na zielone ciasteczka!
Domowe ciasteczka z herbatą matcha
Zielone desery wydają się być zdrowsze i korzystniejsze dla sylwetki. Tak jest, szczególnie gdy w ich składzie znajduje się japońska herbata matcha! Przysmak z udziałem tego super foodu to prawdziwa bomba antyoksydantów. Te substancje zwalczają wolne rodniki i chronią organizm przed nowotworami. Dzięki nim wzmocnisz odporność i odżywisz cerę, fundując jej prawdziwy zastrzyk młodości. Uwaga, matcha sprawdza się nie tylko jako składnik smoothie! Jej sproszkowane liście mają delikatny smak, dzięki czemu sprawdzają się w wypiekach na słodko. Z ich udziałem wykonasz pyszne muffiny (poznaj przepis >>) czy klasyczne, kruche ciasteczka, które umilą każdy podwieczorek.
Przepis na ciasteczka z herbatą matcha
Składniki:
200 g mąki orkiszowej (lub dowolnej bezglutenowej)
50 g mąki migdałowej
1 bardzo dojrzały banan
1/3 szklanki mleka roślinnego
2-3 łyżki syropu klonowego
4 łyżeczki proszku matcha
kilka kropel aromatu waniliowego
szczypta soli himalajskiej
Połącz w misce wszystkie suche składniki. W osobnym naczyniu zmiksuj banana razem z wanilią, mlekiem i syropem. Następnie dodaj je do mącznej mieszanki i wyrób ciasto za pomocą łyżki, a następnie dłoni. Z masy uformuj ciastka o średnicy ok. 5 cm i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piecz przysmak w 180 stopniach przez 10 minut. Zajadaj się ciasteczkami po ich kompletnym wystudzeniu. Smacznego!
Co jeszcze można zrobić z herbaty matcha? PRZECZYTAJ >>