Pogotowie urodowe: kiełki, jabłka i woda
Kiełki to źródło witamin, jabłka obniżają poziom złego cholesterolu, a duże ilości wody... odmładzają. Po jakie zdrowe przekąski sięgnąć tego lata?
Zdrowe kiełki
Jeśli jesz dużo mięsa, istnieje prawdopodobnieństwo, że twój organizm jest zakwaszony. Na ratunek przyjdą kiełki, które nie tylko są bogate w witaminy i składniki mineralne, ale mają odczyn zasadowy. Jeśli boisz się, że te kupowane w sklepie mogą mieć bakterie, hoduj je w domu.
Jabłka na cholesterol
Jedz jabłka! Okazuje się, że spożywanie dwóch dziennie skutecznie obniża poziom złego cholesterolu. Uczeni z Florida State University udowodnili, że po 6 miesiącach kuracji jabłkami podwyższony cholesterol znacznie spada. Wyniki były lepsze niż te osiągnięte przy pomocy leków.
Wiśnie na zakwasy
Wiśnie zawierają antocyjany, składniki o właściwościach antyoksydacyjnych (wyłapujących wolne rodniki). Dodatkowo modyfikują przebieg procesu zapalnego, wspomagają utrzymywanie szczelności naczyń krwionośnych oraz usprawniają przepływ krwi. Dzięki temu przyśpieszają regenerację mięśni po wysiłku.
Pomarańcze i grejpfruty na odchudzanie
Średni grejpfrut zawiera126 kcal, mandarynka - 34 kcal, zaś pomarańcza -110 kcal. Cytrusy zawierają wiele substancji, które wspomagają dietę. Dzięki witaminie C organizm wytwarza więcej hormonów stabilizujących poziom cukru i niedopuszczających do powstawania zapasów tłuszczu. Wraz z witaminą A wspomaga produkcję kolagenu, odpowiedzialnego za gładką i jędrną skórę.
Woda na zmarszczki
Picie sześciu szklanek wody dziennie może zmniejszyć widoczność zmarszczek aż o 24%, podaje "Cotswold Medical Aestetic". Najlepiej sięgać po wodę mineralną.