Pikantne gazpacho - przepis
Gazpacho to apetyczna, niskokaloryczna zupa, którą przygotujesz w zaledwie 5 minut! Ten przepis podkręci Twój metabolizm!
Zupa gazpacho - dietetyczny posiłek
Nie masz pomysłu na lekki, wiosenny obiad? Polecamy pikantne gazpacho! Taki posiłek ma mało kalorii i jest prawdziwą bombą witamin. Składa się on bowiem z surowych warzyw, których nie poddaje się obróbce termicznej. Co więcej, taką zupę wykonasz jedynie za pomocą blendera i lodówki - najlepiej smakuje, gdy porządnie ją schłodzisz! My proponujemy dodać do niej chili, dzięki czemu skutecznie przyśpieszy metabolizm. Gazpacho to doskonały sposób na urozmaicenie wiosenno-letniego menu!
Pikantne gazpacho - przepis:
Składniki na dwie porcje:
350 g pomidorów malinowych
250 g żółtych pomidorów
1 łodyga selera naciowego
1 papryka czerwona
1-2 ząbki czosnku
1 czerwona cebulka
1 papryczka chili
łyżka oliwy z oliwek
szczypta soli himalajskiej
pieprz
listki bazylii
Pomidory obierz ze skórki, pokrój w kawałki i przełóż do naczynia blendera. Następnie posiekaj na drobno paprykę (pozbywając się gniazda nasiennego) i seler, przesypując składniki do pomidorów. Zmiksuj całość na najwyższych obrotach, po czym dodaj do masy posiekaną papryczkę chili (świeżą lub suszoną), czosnek oraz sól i pieprz dla smaku. Ponownie zblenduj składniki. Do gazpacho dodaj pokrojoną na drobno cebulkę, listki bazylii i kilka kropel oliwy. Tak przygotowany posiłek warto schłodzić przed podaniem - przechowaj go w lodówce przez minimum 2 godziny.