Reklama

1. Owsianka z mlekiem sojowym i żurawiną

SKŁADNIKI:
1/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
Szklanka mleka sojowego
Kilka kropel ekstraktu z wanilii
2 łyżki dżemu żurawinowego
Płatki migdałowe do posypania

Reklama

PRZYGOTOWANIE:
W rondelku zagotować mleko sojowe z płatkami owsianymi. Gotować około 7-10 minut, tak aby owsianka zgęstniała (trzeba cały czas uważać, aby owsianka się nie przypaliła!).Na koniec gotowania dodać kilka kropel ekstraktu z wanilii. Podawać z dżemem żurawinowym, który złamie słodki smak płatków. Owsiankę można także posypać płatkami migdałowymi.

Zamiast gotowego dżemu żurawinowego, można samemu przygotować żurawinę. Szklankę świeżej żurawiny wrzucić do rondelka, zalać ją 1/3 szklanki wody i dodać łyżeczkę cukru. Dusić około 15 minut, aż do uzykania pożądanej konsystencji.

Owsianka na pięć sposobów, fot. Fotolia

2. Szybka owsianka z jabłkiem i cynamonem

SKŁADNIKI:
Pół szklanki płatków owsianych błyskawicznych
Szklanka wody
1 jabłko
1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka miodu
Rodzynki do posypania

PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane błyskawiczne zalać wodą, przykryć. Poczekać aż płatki wchłoną wodę i zmiękną. Dodać do nich cynamon, pokrojonę w kostkę (albo starkowane) obrane jabłko, rodzynki i polać miodem.

Pokrojone w kostkę jabłko można także wcześniej podgrzać na 1 łyżeczce masła z cynamonem i z łyżką cukrem (tak, jak to się robi przygotowując szarlotkę) – w tej jednak wersji lepiej pominąć już miód.

Owsianka na 5 sposobów, fot .Fotolia

3. Owsianka z karmelizowanymi owocami

SKŁADNIKI:
1/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
Szklanka wody
2 śliwki
Pół brzoskwini
1,5 łyżki masła
2,5 łyżeczki cukru (może być trzcinowy)
Szczypta cynamonu
Ewentualnie syrop klonowy do polania

PRZYGOTOWANIE:
W rondelku zagotować wodę z płatkami owsianymi, gotować około 7-10 minut, tak aby owsianka zgęstniała. Obrać brzoskwinię i śliwki (wyjąć z nich pestki) i pokroić je w półksiężyce. Na patelni rozgrzać masło, wsypać cukier i po chwili wrzucić owoce. Dokładnie obtoczyć owoce w karmelu i posypać cynamonem. Do miseczki włożyć owsiankę i ułożyć na niej owoce. Dodatkowo owsiankę można jeszcze skropić syropem klonowym.

Owsianka na pięć sposobów, fot. Fotolia

4. Owsianka z suszonymi owocami

SKŁADNIKI:
1/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
Szklanka mleka 2%
Garść suszonych moreli
Pół garści suszonej żurawiny
Trzy suszone śliwki
Kilka orzechów nerkowca
Szczypta kardamonu
Ewentualnie miód

PRZYGOTOWANIE:
W rondelku zagotować mleko z płatkami owsianymi, gotować około 7-10 minut, tak aby owsianka zgęstniała. Do ugotowanej owsianki dodać pokrojone suszone owoce, posiekane orzechy i szczyptę kardamonu. Na koniec można polać owsiankę łyżką płynnego miodu.

Owsianka na pięć sposobów, fot. Fotolia

5. Owsianka na soku pomarańczowym

SKŁADNIKI:
1/3 szklanki płatków owsianych (zwykłych)
Szklanka soku pomarańczowego
Wiórki czekolady (najlepiej gorzkiej)
1 mały banan
Szczypta cynamonu (ewentualnie)
Orzechy nerkowca albo płatki migdałów (do posypania)
Odrobina startej skórki z pomarańczy

Reklama

PRZYGOTOWANIE:
Płatki owsiane zalać sokiem (np. w słoiku), przykryć szczelnie (albo zakręcić) i na noc włożyć do lodówki. Rano podgrzać je chwilę w rondelku. Posypać wiórkami z czekolady (najlepiej gorzkiej), wkroić banana (można go wcześniej, rozkrojonego na pół, podpiec z cynamonem w piekarniku, aż stanie się miękki). Owsiankę na koniec posypać płatkami migdałów (albo posiekanymi orzechami nerkowca) i otartą skórką z pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama