Owsianka na ciepło na 5 sposobów
Jak zrobić owsiankę na ciepło? Uwielbiamy zapiekać płatki owsiane z czekoladą i owocami. Cynamon, dynia oraz orzechy skutecznie podkręcają smak tego posiłku!
Owsianka to zdrowy pomysł na śniadanie, którego chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Płatki owsiane są wartościowym źródłem rozpuszczalnego błonnika, białka oraz składników mineralnych. Dzięki temu przyspieszają przemianę materii i na długo zaspokajają apetyt. Warto więc zamienić na owsiankę białe pieczywo, które tylko potęguje głód. Co ciekawe, owsianka pomaga na problemy z zasypianiem. Zjedzenie jej na kolację gwarantuje spokojny, nieprzerwany sen. Uwielbiamy ją rówież za to, że jest łatwa i szybka w przygotowaniu. Można dowolnie zmieniać jej smak, dlatego nigdy się nie nudzi! W zimne dni najbardziej lubimy jeść owsiankę w wersji na ciepło. W tym celu gotujemy ją z korzennymi przyprawami, lub zapiekamy z konfiturą. Zdradzamy wam, jak wpleść do niej dynię czy gorzką czekoladę, by dogodzić swojemu podniebieniu!
Owsianka na ciepło na 5 sposobów - PRZEPISY >>
1 z 4
Przepis na owsiankę na ciepło:
Składniki:
1/2 szklanki płatków zbożowych
1/2 puree z dyni
łyżka siemienia lnianego
szczypta cynamonu
szczypta kardamonu
szczypta gałki muszkatołowej
sok z połowy pomarańczy
3/4 szklanki mleka migdałowego
łyżeczka miodu
Płatki owsianę ugotuj na mleku razem z puree z dyni, siemieniem lnianym i przyprawami. Kiedy wchłonie płyn, zmiksuj ją na mus. Posyp jej wierzch cynamonem i udekoruj gwiazdką anyżu.
2 z 4
Przepis na owsiankę na ciepło: pieczona owsianka z jagodami
Składniki:
1 szklanka płatków owsianych
1 szklanka mrożonych jagód/borówek
1 bardzo dojrzały banan
1/3 szklanki rodzynków
1/3 szklanki orzechów włoskich
1 łyżka cynamonu
1 łyżka syropu klonowego/miodu
1/4 szklanki mleka (np. migdałowego)
Płatki przesyp do miski i zalej wrzącą wodą, namaczaj je przez 10 minut. Banana rozgnieć widelcem, posiekaj orzechy. Kiedy płatki owsiane spęcznieją, wymieszaj je delikatnie z bananem, malinami, rodzynkami, orzechami, mlekiem, cynamonem i syropem klonowym. Masę przełóż do naczynia żaroodpornego, wierzch możesz dodatkowo udekorować bakaliami. Piecz owsiankę przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 190 stopni. Smacznego!
3 z 4
Przepis na owsiankę na ciepło: owsianka kokosowa słodzona daktylami
Składniki:
1/2 szklanki płatków zbożowych
1/2 szklanki mleka kokosowego lub wody kokosowej
1/4 szklanki malin
łyżka wiórków kokosowych
łyżka nasion chia
szczypta cynamonu
4 daktyle
Płatki owsiane przesyp do rondelka i zacznij je gotować na mleku lub wodzie kokosowej. Dodaj do nich daktyle, wiórki kokosowe, cynamon oraz nasiona chia. Kiedy płatki wchłoną płyn, a daktyle się rozpadną, przełóż owsiankę do miseczki. Podawaj ją ze świeżymi owocami, suszonym mango oraz superfoods.
4 z 4
Przepis na owsiankę na ciepło: owsianka bananowa z masłem orzechowym
Składniki:
1/2 szklanki płatków zbożowych
1/2 bardzo dojrzałego banana
łyżka nasion chia
szczypta cynamonu
szczypta wanilii
3/4 szklanki mleka migdałowego
łyżka naturalnego masła orzechowego
łyżeczka syropu klonowego
1/4 szklanki orzechów włoskich
Banana rozgnieć widelcem, orzechy włoskie połam na drobno. Wymieszaj ze sobą wszystkie składniki, przełóż je do rondelka i ugotuj, aż owsianka wchłonie cały płyn. Następnie przełóż ją do miseczki i udekoruj migdałami, borówkami, plastrami banana oraz kokosem.