Odchudzanie: jak wprowadzić więcej białka do diety?
Dietetycy są zgodni - zwiększona ilość białka w diecie przyspiesza odchudzanie. Jak wzbogacić swój talerz w proteiny, które pomogą nam wyrzeźbić i wyszczuplić ciało? Sprawdź!
Odżywiasz się zdrowo, a Twoja waga ani drgnie? Ćwiczysz od miesięcy, choć nie widać efektów? To może frustrować, tym bardziej, że się starasz, i rzetelnie przestrzegasz swojej fit rutyny. Zamiast zwiększać ilość ćwiczeń, lepiej weź pod lupę swój jadłospis. Zastanów się, ile posiłków spożywasz każdego dnia i co najczęściej gości na Twoim talerzu. Być może brakuje Ci na nim białka, które jest podstawowym budulcem dla mięśni. Składnik ten skutecznie przyspiesza metabolizm i przyczynia się do redukcji tkanki tłuszczowej. Wspiera organizm w trakcie mocnego wysiłku - na siłowni, jodze lub podczas biegania. Poprawia sprawność oraz wspomaga odchudzanie, gwarantując szybkie uzyskanie efektów. Jedz zdrowo i nie rezygnuj z ulubionych potraw. Wystarczy, że doładujesz je proteinami! Podpowiadamy, jak najlepiej tego dokonać.
5 sposobów na wzbogacenie diety w białko >>
Wiosenna odzież na trening w sklepie ELLE:
1 z 5
1. Jedz białko przed snem i po przebudzeniu
Masz problem z podjadaniem na noc? A może jesz bardzo obfite śniadanie? Aby nie być głodną i nie obciążać swojego układu trawiennego, sięgnij po danie złożone z białka. Przed snem wypij koktajl białkowy, a na śniadanie zaserwuj sobie proteinowy omlet. Takie posiłki na długo zaspokajają apetyt, szczególnie, gdy połączysz je z błonnikiem, w porannej wersji.
2 z 5
2. Spożywaj te same porcje
Staraj się, aby porcje białka, które spożywasz w ciągu dnia, zawsze były mniej więcej takie same. Odmieżaj je na oko - spożywany kurczak, wołowina czy ryba powinna być wielkości Twojej dłoni. Porcję białka w postaci warzyw strączkowych nakładaj sugerując się wielkością pięści. Niech quinoa, groszek, ciecierzyca i fasola często goszczą na Twoim talerzu!
3 z 5
3. Spożywaj proteiny przed lub po treningu
Jedz białkowe potrawy przed lub po treningu. Szczególnie, gdy planujesz mocniejszy wysiłek, jak interwały, czy ćwiczenia z obciążeniem. Białko dodaje energii i szybko regeneruje mięśnie, dzięki niemu dasz z siebie więcej!
4 z 5
4. Miej białkowe przekąski pod ręką
Masz ochotę na przekąskę? Zamiast po chipsy lub słodki deser, zaserwuj sobie smaczną porcję białka. Postaw na jogurt grecki z owocami, jajko, migdały lub prażoną ciecierzycę. W lodówce zawsze warto trzymać ugotowane strączki lub komosę ryżową, by szybko dodać proteiny do każdego posiłku.
5 z 5
5. Dodawaj białko do większości dań
Nie każdy posiłek jaki spożywasz ma białko w swojej recepturze. Może warto go o nie wzbogacić? Nie bój się eksperymentować z deserami i wypiekami, dodając do nich miarkę odżywki białkowej, strączki lub zwiększoną ilość kurzych białek. Wysokobiałkowe dania są fit - to idealny budulec dla mięśni, który pomaga zredukować tłuszcz.