Naukowcy stwierdzili, że trzeba jeść owoce i warzywa 10 razy dziennie!
Nie pięć, a dziesięć porcji dziennie warzyw i owoców jest najlepszą dawką zdrowia, która ma uchronić nas przed chorobami. Jak pochłaniać takie ilości?
Lekarze zalecają, aby spożywać posiłki pięć razy dziennie co trzy godziny. Ale już samo to przyspaża problemów - wiele z nas musi nastawiać sobie budzik, by pamiętać o której zjeść kolejne danie. Zdarza nam się też sięgać w między czasie po przekąski...Okazuje się jednak, że pięć zdrowych posiłków z udziałem owoców i warzyw nie wystarczy. Nowe badania naukowe wykazały, że najlepszym zdrowiem cieszą się osoby pochłaniające mnóstwo "roślinnych" przekąsek. Do takich wniosków doszedł dr Dagfinn Aune z Imperial College London, którego publikacje potwierdzają, że dziesięc porcji witamin dziennie to właściwa dawka.
Najzdrowsze owoce. Które powinniśmy włączyć do naszej diety? >>
Podobne wnioski głosi dr Oyinlola Oyebode, epimiedolożka z tej samej uczelni, która trzy lata temu wykazała, że przed chorobami najskuteczniej chroni przynajmniej siedem owocowo-warzywnych porcji. Uczona oparła swoje badania na informacjach o stanie zdrowia ok. 65 tys. Brytyjczyków. Podobno najlepszą odpornością i kondycją cieszą się pacjenci, w których diecie królują marchewki, jabłka lub pomidory. Podstawowe warzywa, żadne superfoods! Dr Aune postanowił przeanalizować te dane oraz wyniki badań opublikowanych w ostatnich latach przez czasopisma medyczne. W jego analizie wyszło, że osoby spożywające owoce i warzywa prawie dziesięć razy dziennie, miały o prawie 1/3 mniejsze ryzyko zapadnięcia na choroby serca czy nowotwór, niż ludzie, którzy rzadko je jedzą.
Co ciekawe z analizy wyszło również, że najlepsze dla zdrowia są gruszki, jabłka, cytrusy i zielone warzywa liściaste, jak np. sałata, szpinak, jarmuż, rukola czy cykoria oraz takie warzywa, jak: brokuły, kalafior, kapusta, groszek, żółta papryka, marchewka. A więc te, w których znajduje się dużo chlorofilu, witaminy C, błonnika lub beta-karotenu. By warzywa i owoce faktycznie miały zbawienny wpływ na nasz organizm, należy spożywać je w ilości 800g dziennie. Jak to zrobić? Wystaczy zamienić kawę, herbatę czy słodki deser na witaminowe koktajle oraz soki, które naturalnie dodają energii. I nie zapominać, by wyżej wymienione produkty dominowały na naszym talerzu!
Łap 8 przepisów na owocowe smoothie bowl >>