Mrożone matcha latte
Nowojorczycy zamiast kawy mrożonej wolą pić chłodzące matcha latte. Sprawdź, jak zrobić je w domu - to najmodniejszy (i najzdrowszy) napój tego lata!
Pobudzający napój na lato - mrożone matcha latte
W ciepłe, letnie dni pilnujemy, by dobrze się nawadniać. Niestety upały sprawiają, że brak nam energii, przez co chętniej sięgamy po napoje z cukrem. Uwielbiamy też mrożoną kawę (sprawdź najlepsze przepisy >>), ale nie zawsze mamy ochotę na mocną dawkę kofeiny. Zamiast niej wybieramy matcha latte, czyli japoński superfood, który ma w sobie najsilniejszy antyoksydant. Jest nim chlorofil, odpowiedzialny za soczyście zielony kolor eliksiru, jaki od razu pobudza organizm i odżywia naszą cerę od środka. Matcha, w przeciwieństwie do kawy, nie ma właściwości odwadniających, a przy tym wolniej uwalnia energię. Dzięki niej nie staniesz się senna po upływie kilku godzin, a twoje ciało otrzyma sporą dawkę witamin. Zielony eliksir warto przygotować na mleku migdałowym. W przeciwieństwie do mleka kokosowego, używanego najczęściej do ciepłego latte, nie rozwarstwia się pod wpływem niskiej temperatury. Już wiesz, co będziesz pić tego lata?
Mrożone matcha latte
Przepis:
1 łyżeczka herbaty matcha
filiżanka ciepłej wody (o temperaturze 70/80 stopni)
łyżeczka syropu klonowego (jeśli lubisz słodzić)
3/4 filiżanki zimnego mleka migdałowego
1/2 szklanki lodu
Przesyp herbatę do wysokiej szklanki i zalej ją wodą. Następnie dodaj do matchy mleko migdałowe. Na koniec dodaj do naparu ulubiony słód. Całość delikatnie zamieszaj i zmiksuj razem z kostkami lodu.
5 najmodniejszych napojów na bazie super foods >>