Reklama

Zdrowe śniadanie: surowy budyń gryczany
Posiłki w witariańskiej wersji (przyrządzone wyłącznie z surowych składników) to idealny sposób na detoks! Wraz z nimi przemycamy do ciała moc witamin oraz zbawiennych antyoksydantów. Co sprawdzi się w letnim raw menu? Obok sezonowych owoców i warzyw, warto skorzystać z białej kaszy gryczanej. Tego zboża nie trzeba poddawać obróbce termicznej - wystarczy namoczyć je w wodzie! Budyń z niepalonej gryki posiada dwa razy więcej błonnika, niż ryż, kwas foliowy, witaminę E oraz takie pierwiastki, jak żelazo, potas, cynk, miedź.
Malinowy budyń z kaszy gryczanej - przepis
Składniki:
200 g kaszy gryczanej niepalonej
łyżeczka octu jabłkowego
woda
1/2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki płatków kokosowych
3/4 szklanki malin
dodatki: jeżyny, orzechy ziemne, porzeczki, nasiona chia
Kaszę gryczaną przesyp do miseczki z wodą (tak, aby płyn w całości ją pokrył), dodaj do niej ocet, całość wymieszaj, i pozostaw na noc. Następnego dnia odsącz grykę i przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przesyp do pojemnika blendera. Dodaj do niej maliny, mleko, kokosa oraz cynamon. Zmiksuj całość. Budyń serwuj ze świeżymi owocami oraz dodatkiem super foods.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama