Malinowy budyń z kaszy gryczanej
Budyń z kaszy gryczanej to pożywne śniadanie w wersji raw. Idealny sposób na letni detoks!
Zdrowe śniadanie: surowy budyń gryczany
Posiłki w witariańskiej wersji (przyrządzone wyłącznie z surowych składników) to idealny sposób na detoks! Wraz z nimi przemycamy do ciała moc witamin oraz zbawiennych antyoksydantów. Co sprawdzi się w letnim raw menu? Obok sezonowych owoców i warzyw, warto skorzystać z białej kaszy gryczanej. Tego zboża nie trzeba poddawać obróbce termicznej - wystarczy namoczyć je w wodzie! Budyń z niepalonej gryki posiada dwa razy więcej błonnika, niż ryż, kwas foliowy, witaminę E oraz takie pierwiastki, jak żelazo, potas, cynk, miedź.
Malinowy budyń z kaszy gryczanej - przepis
Składniki:
200 g kaszy gryczanej niepalonej
łyżeczka octu jabłkowego
woda
1/2 szklanki mleka migdałowego
3 łyżki płatków kokosowych
3/4 szklanki malin
dodatki: jeżyny, orzechy ziemne, porzeczki, nasiona chia
Kaszę gryczaną przesyp do miseczki z wodą (tak, aby płyn w całości ją pokrył), dodaj do niej ocet, całość wymieszaj, i pozostaw na noc. Następnego dnia odsącz grykę i przepłucz ją pod bieżącą wodą, po czym przesyp do pojemnika blendera. Dodaj do niej maliny, mleko, kokosa oraz cynamon. Zmiksuj całość. Budyń serwuj ze świeżymi owocami oraz dodatkiem super foods.