Kokosowe praliny z kaszy jaglanej
Są delikatne, słodkie i niskokaloryczne! Poznaj przepis na kokosowe praliny w wersji fit, wykonane z kaszy jaglanej!
Kasza jaglana - co można z niej zrobić?
Masz słabość do podjadania słodkich przekąsek? Już nie musisz odmawiać ich sobie na diecie! Wystarczy, że domowym sposobem wykonasz zdrowe alternatywy dla ulubionych, kupnych słodyczy. Naszym numerem jeden są kokosowe praliny - delikatny deser w wersji fit! W ich składzie zamiast cukru, mąki, czy oleju występują składniki przyjazne dla figury! Bowiem słodka masa składa się z wartościowej kaszy jaglanej, bogatych w selen migdałów oraz naturalnego słodu. To idealna opcja w chwilach, gdy dopada Cię ochota na "coś słodkiego". Po tej przekąsce nie będziesz mieć poczucia winy!
Kokosowe praliny z kaszy jaglanej
Przepis:
1/3 szklanki kaszy jaglanej
1 i 3/4 szklanki mleka kokosowego
pół szklanki daktyli
kilka kropel aromatu waniliowego
pół szklanki migdałów
wiórki kokosowe
Daktyle i migdały zalej wrzątkiem i odstaw na 20 minut, aż zmiękną. Kaszę jaglaną sparz gorącą wodą. Następnie zalej ją mlekiem i gotuj do wsiąknięcia całego płynu. Po wystudzeniu, przełóż masę do pojemnika blendera i zmiksuj z migdałami, daktylami oraz wanilią, po czym ulep z kaszy kuleczki wielkości orzecha włoskiego. Gotowe praliny obtocz w wiórkach kokosowych i schłodź przed podaniem w lodówce.