Kefir - super food na odchudzanie
Picie kefiru to naturalny sposób na odkwaszenie organizmu i szybkie zgubienie zbędnych kilogramów.
Kefir - wspomaga odchudzanie?
Podążając za modą na super foods, często zapominamy o wielu produktach-cudotwórcach, które są nam dobrze znane. Takim przykładem jest kefir, fermentowany napój mleczny bogaty w naturalne probiotyki, mający dobroczynne działanie na naszą sylwetkę i skórę. Wszystko za sprawą zawartego w nim kwasu mlekowego. Ten organiczny związek chemiczny skutecznie przyspiesza metabolizm i oczyszcza organizm z toksyn.
Zaserwuj sobie kurację kefirową! Wystarczy pić jedną szklankę dziennie przez 20 dni, by móc znów się wcisnąć w starą parę dżinsów! Kefir skutecznie wspomaga odchudzanie i reguluje przemianę materii, detoksykuje organizm, hamuje proces starzenia się komórek, leczy stany zapalne wytwarzając naturalne dla organizmu antybiotyki i łagodzi skutki stresu. Bogaty jest w białka, wapń, witaminy z grupy B, witaminę K oraz minerały takie jak fosfor, wapń i magnez.
W Nowym Jorku i Los Angeles polski tradycyjny kefir to hit! Serwowany jest w lokalnych sklepach ekologicznych i najmodniejszych kawiarniach na Brooklynie w różnych smakach: granatu, wanilli i kokosowego mleka. Dlaczego Amerykanie tak go uwielbiają? Bo picie go pomaga wyeliminować niezdrowy wpływ spożywania złej jakości przetworzonej żywności, której trudno jest uniknąć w tych czasach.
Naturalny kefir można uzyskać domową metodą - wystarczy zaopatrzyć się w organiczne probiotyki (są ogólnodostępne), oraz krowie mleko lub napój roślinny. Dużą popularnością cieszą się domowe, jednodniowe kefiry z grzybka tybetańskiego i probiotyków w tabletkach. Wystarczy połączyć w słoiczku naturalny probiotyk ze szklanką mleka, przykryć go gazą i odstawić na noc. Rano powstały kefir zmiksuj z owocami lub zjedz go z ulubioną granolą!
PRZEPIS NA WEGAŃSKI KOKTAJL PROTEINOWY NA BAZIE NATURALNEGO KEFIRU:
- szklanka mleka sojowego
- naturalny probiotyk w tabletce lub grzybek kefirowy (1 tabletka/1 grzybek)
- kilka świeżych daktyli
- łyżka karobu/surowego kakao
- banan
- garść nerkowców
Probiotyk zalewamy w słoiczku mlekiem sojowym, który następnie przykrywamy gazą i odstawiamy na 12 godzin. Jeśli używasz grzybka tybetańskiego, do tworzenia kefiru nie używaj metalowych przedmiotów - osłabiają jego moc. Zmień łyżkę na drewnianą albo plastikową. Po upływie tego czasu kefir jest gotowy - miksujemy go z pozostałymi składnikami. Sycące i pożywne śniadanie, idealne na początek dnia lub po treningu.