Fit pizza – łatwy przepis na zdrową pizzę z patelni
Fit pizza? Mimo że dla niektórych osób to sformułowanie brzmi jak oksymoron, domowa pizza fit naprawdę istnieje, a z jej przyrządzeniem poradzi sobie każdy. To propozycja dla osób, które pilnują diety, a nie chcą rezygnować z ulubionych przysmaków. Polecana jest także poszukującym zdrowszych alternatyw dla tradycyjnych potraw. Poniższy przepis na pizzę fit pozwala uzyskać danie zdrowe i niskokaloryczne, bez szkody dla smaku. Dodatki można dowolnie modyfikować, dzięki czemu to idealna propozycja dla mięsożerców, wegetarian, dorosłych i dzieci.
- ELLE
Miłośnikom szybkich i prostych rozwiązań zapewne spodoba się fakt, że ten przepis nie wymaga użycia piekarnika. Dzięki temu fit pizza z patelni przygotowana może być nie tylko w domowych warunkach. Dodatkowo jest to fit pizza bez drożdży, co eliminuje konieczność oczekiwania, aż zaczyn wyrośnie. Jest smacznie, zdrowo i szybko.
Fit pizza z patelni – składniki
Przepis na fit pizze nie jest skomplikowany i nie wymaga korzystania z trudno dostępnych składników. Oryginalny włoski placek powstał wszak jako potrawa ludzi ubogich, a prostota to także sekret smaku wersji alternatywnych.
Składniki potrzebne do przygotowania kluczowego elementu, jakim jest zdrowe ciasto na pizze z patelni to: mąka, proszek do pieczenia, jajko i mleko. Poniższy przepis zakłada wykorzystanie mąki pszennej pełnoziarnistej lub mieszanki dwóch typów bez glutenu, nie ma jednak przeciwwskazań, aby dokonać zmian. Świetnie sprawdzi się mąka orkiszowa albo gryczana, a także mieszanki bezglutenowe. Z powodzeniem łączyć można różne rodzaje: doskonale smakuje ciasto na pizze fit przygotowane z mąki pszennej zmieszanej z ryżową, orkiszową albo gryczaną.
Kiedy fit ciasto do pizzy będzie gotowe, przychodzi pora na dodatki - bardzo ważne dla finalnego smaku. W tym zakresie także panuje spora dowolność - każdy może użyć takich składników, jakie lubi. Uniwersalne i lubiane przez wszystkich są różne rodzaje warzyw, mięso drobiowe oraz sery. Jeśli chodzi o te ostatnie, mogą one stanowić prawdziwą bombę kaloryczną, wybierajmy zatem rozsądnie. Parmezan jest lekkostrawny i niskokaloryczny: zawiera tylko 26 gramów tłuszczu w 100 gramach produktu, a dostarcza solidnych dawek białka. Warto wypróbować także gorgonzolę oraz chudą mozzarellę.
Można dietetyczne ciasto na pizze uzupełnić w stylu hawajskim, wykorzystując drobiowe mięso i kawałki ananasa. Swojska i pełna aromatu okaże się fit pizza z wędliną drobiową, cebulą i ogórkami konserwowymi. Oliwki i krewetki wprowadzą z kolei klimat śródziemnomorski. Miłośnicy pikantnych smaków koniecznie powinni zainteresować się różnymi odmianami papryczek. Wariantów jest wiele, można więc w tym zakresie ulegać swojej fantazji i eksperymentować. Jeśli często będziemy zmieniać dodatki, fit pizza nie znudzi się i nie zniknie szybko z naszego jadłospisu.
Fit pizza z patelni – przepis
Fit ciasto na pizze i ulubione dodatki to punkt wyjścia do wielu smacznych kompozycji. Poniższy przepis na fit pizzę z patelni to jeden z pomysłów, który może być dowolnie modyfikowany. Do wyboru są dwa rodzaje ciasta.
ciasto z mąką pszenną:
- 3 łyżki mąki pszennej pełnoziarnistej
- 3-4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bazylia lub zioła prowansalskie
- sól, pieprz
ciasto bezglutenowe:
- 2,5 łyżki mąki ryżowej
- 2,5 łyżki mąki kukurydzianej
- 4 łyżki mleka
- 1 jajko
- 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
- bazylia
- sól, pieprz
dodatki:
- 1 polędwiczka z kurczaka
- 2 pomidory
- 1 łyżka passaty pomidorowej
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2-3 plastry mozzarelli
- oregano
- bazylia
- sól, pieprz
do podania:
- sos czosnkowy
- sos pomidorowy
- świeża rukola
Energicznie i dokładnie połączyć wszystkie składniki ciasta. Masa powinna być jednolita. Na mocno rozgrzanej patelni przystosowanej do smażenia bez tłuszczu rozsmarować ciasto na okrągły placek. Najlepiej robić to za pomocą zwilżonej łyżki. Smażyć do momentu, gdy na wierzchu pojawią się pęcherzyki - zajmie to około 2 minut. Następnie, podważając łopatką, przewrócić na drugą stronę i zdjąć z palnika.
Gotowy placek posmarować passatą pomidorową i ułożyć dodatki: cienko pokrojoną polędwiczkę z kurczaka, kawałki pomidora, kukurydzę, ser. Całość oprószyć przyprawami, nie żałując ziół. Ponownie smażyć, tym razem pod szczelnym przykryciem, przez 10 minut na małym ogniu. Od czasu do czasu potrząsać patelnią, zapobiegając przywieraniu. Gotową pizzę przełożyć na talerz i serwować z dodatkiem świeżej rukoli i sosów.
Fit pizza – z czym podawać?
Jak wynika z powyższego przepisu, zwieńczeniem dania jest rukola, którą wystarczy ułożyć na pokrojonych kawałkach, oraz zdrowy sos do pizzy. Najbardziej popularne są sosy pomidorowy oraz czosnkowy. Aby pozostać w stylu fit, wystarczy wymieszać zdrowe i niskokaloryczne składniki pełne witamin.
Oto nasza propozycja:
- sos czosnkowy: 1 opakowanie jogurtu greckiego, 4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy z oliwek, kolendra, trochę soku z cytryny, oregano, sól i pieprz,
- sos pomidorowy: 1 szklanka passaty pomidorowej, 3-4 ząbki czosnku, 1 łyżeczka oliwy, bazylia, sól, pieprz.
Sos pomidorowy można dodatkowo podgrzać.
Fit pizza – właściwości odżywcze
Właściwości odżywcze domowej pizzy fit zależne są od wykorzystanych składników. Przygotowana według naszego przepisu pizza bez sosów to:
- około 550 kcal,
- 27 gramów białka,
- 24 gramy tłuszczu,
- 50 gramów węglowodanów.