Reklama

Domowy Twix w wersji fit
Lubisz połączenie czekolady i karmelu, ale unikasz tego duetu na diecie? Poznaj zdrową alternatywę, w której nie ma ani grama białego cukru czy oleju palmowego! Domowym sposobem z łatwością wykonasz pyszne batoniki przypominające popularną przekąskę. Ten deser składa się wyłącznie ze składników, które są przyjazne naszej sylwetce. Sekret tkwi w daktylach - z ich pomocą zrobisz pyszny, ciągnący się słony "karmel". Wystarczy, że zmiksujesz owoce z masłem orzechowym oraz szczyptą soli himalajskiej. Przepis jest fit, więc zamiast pszennych herbatników użyłyśmy w nim własnego spodu. To kombinacja zdrowych, lekkich mąk, którą dodatkowo wzbogaciłyśmy w białko. Dzięki temu nasz domowy Twix idealnie sprawdzi się na potreningową przekąskę!

Reklama

Domowy Twix - przepis:
spód
1 i 1/4 szklanki mąki owsianej
1/2 szklanki mąki ryżowej
1 czubata łyżeczka gumy guar
1 jajko
1 białko
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
180 ml mleka migdałowego
150 ml wody mineralnej
kilka kropel aromatu waniliowego
słony "karmel"
350 g daktyli
3-4 łyżki masła orzechowego
szczypta soli himalajskiej
czekolada
50 g oleju kokosowego
40 g ciemnego kakao
30 g syropu klonowego
1. W misce wymieszaj mąki razem ze sproszkowaną gumą guar i sodą oczyszczoną. Dodaj jajko, białko, mleko, wodę oraz aromat waniliowy. Całość dokładnie wymieszaj i przelej do prostokątnej foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiecz mieszankę przez ok. 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. W trakcie studzenia spodu zrób słony "karmel". Daktyle zalej wrzątkiem i odstaw na 30 minut, jeśli nie są wystarczająco miękkie. Następnie zmiksuj je na gładką masę z masłem orzechowym oraz szczyptą soli. Masę rozsmaruj na gotowym cieście.
3. W rondelku rozpuść olej kokosowy. Dodaj do niego kakao i syrop klonowy. Dokładnie połącz składniki, a gotową polewę rozsmaruj na karmelu z daktyli. Formę z ciastem wstaw do lodówki na ok. 15 minut, po czym pokrój gotowy deser w prostokątne batoniki. Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama