Reklama

Co roku do sklepów trafiają dziesiątki nowych książek dotyczące zdrowego odżywiania. Porady znanych trenerek (także polskich), czy sportowców, jak zrzucić 10 kilo w kilka miesięcy (te z tytułem "dni" omijamy szerokim łukiem), czy modna od kilku miesięcy kuchnia bez glutenu - propozycji jest wiele! Specjalnie dla was przejrzałyśmy najpopularniejsze poradniki. Które są najlepsze? Sprawdźcie!

Reklama

"Przepis na sukces Ewy Chodakowskiej"
wydawnictwo: K.E. Liber
cena: 44,90 zł
Trzecia książka najpopularniejszej trenerki fitness w Polsce. Tym razem, oprócz teorii (która jest oczywiście bardzo ważna) i zestawu ćwiczeń autorstwa Ewy Chodakowskiej, znajdziemy "smaczne, łatwe, zdrowe, szybkie" przepisy. Jest ich aż 150! Podzielone są na pięć sekcji (śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek, kolacja). Polecamy: koktajl bananowy z serem twarogowym, płatkami owsianymi i siemieniem lnianym, pieczone jabłko z nadzieniem z twarożku, makaron z kurczakiem, szpinakiem i suszonymi pomidorami, pieczone frytki warzywne (!), koktajl z mleka kokosowego oraz sałatkę z grillowanymi warzywami. Jest też gratis - płyta DVD "Trening na płaski brzuch".
W poradniku znalazł się także spis ulubionych produktów Chodakowskiej oraz jej złote zasady, typu: "uświadom sobie błędy żywieniowe", "śniadanie to podstawa", "nie zapomnij o rybach", "wypełnij kuchnię ziołami", "koniec z cukrem", "unikaj produktów light, slim, fit, czy 'zero', oraz "uzależnij się od zup".
Plus za: proste przepisy, z których może skorzystać każdy, bez względu na umiejętności kulinarne, a także za listę zakupów, czyli spis tego, co możemy zakupić w sklepie i wykorzystać w naszych daniach.
Diety odchudzające: poradniki dla fit girls, "Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską" >>

"Żyj zdrowo i aktywnie z Anną Lewandowską"
wydawnictwo: Burda Książki
cena: 39,90 zł
Debiut wydawniczy Anny Lewandowskiej! Sukces bloga "healthy plan by ann" sprawił, że mistrzyni karate, trenerka i żona najlepszego piłkarza w Polsce w ekspresowym tempie wydała swój pierwszy poradnik. Z książki dowiemy się dlaczego warto zdrowo żyć, na czym polega filozofia życiowa autorki i jak bez problemu przestawić się na jej dietę (i nie chodzi tu tylko o duże pokłady ciepliwości).
Osoby, które chcą dowiedzieć się jak to wszystko wygląda od środka i jakie procesy zachodzą w naszym organizmie powinny zapoznać się z rozdziałem o układzie trawiennym, oraz drugim dotyczącym zawartości błonnika, tłuszczu, witamin itp. w jedzeniu. Warto zwrócić uwagę również na artykuł dietektyka Jacka Kucharskiego o suplementacji. Pojawiły się też tematy poświęcone indeksowi glikemicznemu, detoksowi, czym zastąpić szkodliwe produkty i czego unikać. Tutaj również znajdziemy część poświęconą aktywności fizycznej z przykładowymi treningami.

Pezepisy (część z nich znajdziecie na blogu) podzielono na miesiące. Lewandowska zwraca szczególną uwagę na produkty sezonowe i różnorodność (bo przecież ile można jeść kurczaka z ryżem?). Polecamy: nadziewanego bakłażana, sałatkę z awokado, jarmużem i orzechami, kwietniową sałatkę, lody z kiwi (!), pieczone ziemniaki ze szpinakiem
Plus za: ciekawe pomysły na dania!
Diety odchudzające: poradniki dla fit girls, "Kuchnia polska bez pszenicy" >>

"Kuchnia polska bez pszenicy", Marta Szloser i Wanda Gąsiorowska
wydawnictwo: Bukowy Las
cena: 39,90 zł
Na tę pozycję czekałyśmy z niecierpliwością! Jeśli interesowaliście się dietą bezglutenową z pewnością trafiliście na poradnik Williama Davisa "Dieta bez pszenicy" oraz "Kuchnia bez pszenicy". Mimo, że są to pozycje, bez których nie można się obejść, brakowało nam polskiego odpowiednika. "Kuchnia polska bez pszenicy" jest świetnym uzupełnieniem wiedzy w tym temacie. Autorki skupiają się na praktyce, czyli na tym co warto kupować w sklepach i jak przyrządzać bezglutenowe wersje znanych dań. Szczególną uwagę zwracają na etykiety i jak powinniśmy je czytać. To książka skierowana zarówno do celiaków oraz alergików, jak i osób, dla których zdrowie odżywianie to codzienność.
W "Kuchni polskiej bez pszenicy" znajdziemy ponad 300 przepisów, m.in. na chleb bezpszenny, zupy, śniadania, dania rybne i mięsne, potrawy wegetariańskie (a nawet wegańskie), sałatki, przekąski, desery i ciasta. Polecamy: gofry z amarantusem, lekko pikantny krem pomidorowy-cukiniowy, curry pomidorowo-krewetkowe z kaszą, pierogi z łososiem i koperkiem, zapiekane cukinie z quinoa i łososiem, korzennego kurczaka z miodem, zielone naleśniki szpinakowe, batoniki czekoladowo-kokosowo-owsiane,
Plus za: nowe wersje tradycyjnych potraw, a także za podanie konkretnych marek i produktów gluten free
Diety odchudzające: poradniki dla fit girls, "Kuchnia fit" Konrada Gacy >>

"Kuchnia fit", Konrad Gaca
wydawnictwo: Burda Książki
cena: 39,90 zł
Swój poradnik o zdrowym żywieniu wydał również Konrad Gaca - dietetyk, twórca programu Gaca System, prezes Stowarzyszenia Walki z Otyłością. Część z was zna jego nazwisko z telewizji. Kilka miesięcy temu na antenie Polsatu w programie "Fat Killers – Zabójcy Tłuszczu" mogliśmy zobaczyć, jak grupa uczestników chudnie pod jego bacznym okiem. Gaca "odchudził" również znane osoby: Ninę Terentiew, Zbigniewa Hołdysa, czy Alicję Węgorzewską.

W jego książce zatytułowanej "Kuchnia fit" znajdziemy zestaw dietetycznych oraz prostych potraw. Każda z nich jest oznaczona specjalnym symbolem, który wskazuje, czy danie np. wzmacnia kości i stawy, pomaga w regeneracji mięśni, czy może korzystnie wpływa na układ krwionośny. Polecamy: jajka faszerowane ogórkiem, rzodkiewką i koperkiem, szpinakową sałatkę z orzechami i buraczkiem, bakaliowe roladki z kurczaka (nadziewane kiełkami), pieczonego łososia na grillowanych warzywach z sosem z awokado i limonki, zapiekaną pierś z kurczaka z żurawiną na musie z sezamu i brakułmz brązowym ryżem, jogurtową panna cottę z musem malinowym, pierogi z serem i świeżym szpinakiem
Plus za: przepisy w sekcji "być fit po świętach"
Diety odchudzające: poradniki dla fit girls, "Pysznie bez glutenu" >>

Reklama

"Pysznie bez glutenu", Grażyna Bober-Bruijn, Gosia Wieruszewska
wydawnictwo: Muza
cena: 39,90 zł
To kolejna pozycja dotycząca diety typu gluten free, z którą warto się zapoznać. Autorkami poradnika są: mama będąca "od zawsze na diecie bezglutenowej" oraz fotografka. Razem stworzyły duet idealny. I nie ma w tym krzty przesady, bo wystarczy przejrzeć zdjęcia - nie mogłyśmy doczekać się, aż ugotujemy jedną z zaproponowanych potraw! To świetny poradnik dla osób stawiających pierwsze kroki w temacie "odżywianie bez glutenu".
Zaprezentowana dieta jest przekazana w prosty sposób, co więcej Grażyna Bober-Bruijn zwraca również uwagę na to, co może spodobać się dzieciom (chodzi gównie o przepisy oznaczone jako bardzo łatwe). Polecamy: szybką granolę, pesto z szuszonymi pomidorami, zapiekankę z fasolką i kozim serem, sałatkę azjatycką, zupę kokosową, gnocchi z sosem pomidorowym, tort bezowy
Plus za: proste i smaczne przepisy oraz piękne zdjęcia!

Reklama
Reklama
Reklama