Fit grill - pyszne przepisy na dietetyczny posiłek
Szukasz nowych, dietetycznych inspiracji? Poznaj 10 przepisów na dania w stylu fit grill. Są smaczne i na dodatek zdrowe oraz mniej kaloryczne. Idealne na wiosenny czy letni obiad.
Grill na stałe wpisał się w menu Polaków. Choć bardziej wiąże się z kulturą amerykańską, dziś nie wyobrażamy sobie letnich obiadów w tej wersji. Najczęściej występuje w wersji mięsnej, ale od kilka lut coraz popularniejsze stają się grille w wersji wege, które uwielbiają zarówno osoby na diecie roślinnej, jak i zwracające uwagę na to, co jedzą i kaloryczność posiłków. Fit grill to nie chwyt marketingowy - naprawdę na grillu można stworzyć zdrowe i smaczne menu bez dużej ilości tłuszczu. Nie wierzycie? Przygotowaliśmy dla was kilka przepisów i propozycji na "fit grill". Spokojnie, nie zapomnieliśmy o mięsożercach i fanach ryb.
Fit grill: przepisy na zdrowy posiłek
Szukasz zdrowych inspiracji na grilla? Mamy dla Ciebie 10 kolorowych przepisów w wersji fit! W tym roku na ruszt wrzucamy tropikalne przysmaki oraz sezonowe warzywa, by nadać tradycyjnym potrawom lepszy smak! Zamiast ociekającej tłuszczem kiełbasy, czy ciężkostrawnej karkówki, wybieramy owoce morza oraz chude mięso - ryby i kurczaka. Stawiamy również na wegańskie alternatywy w postaci faszerowanych kabaczków, czy apetycznych, bezmięsnych szaszłyków! Gotowa, by odkryć nowe, letnie smaki? Gwarantujemy zdrową ucztę dla zmysłów i ciała! Sprawdź nasze propozycje na pyszny fit grill.
Fit grill - pyszne przepisy na dietetyczny posiłek >>
1 z 10
Dania z grilla w wersji fit - warzywa z grilla
Nic tak nie sprawdzi się na grilla w stylu fit, jak szaszłyki wykonane z samych warzyw! To najlepszy sposób na zdrową, niskokaloryczną przekąskę, w której możesz przeplatać ulubione smaki. Co najlepiej wrzucić na ruszt? Polecamy rzodkiewkę, pieczarki, cukinię, kukurydzę, paprykę, cebulę oraz pomidory koktajlowe. Niebo!
Przepis:
1 papryka czerwona
1 czerwona cebula
2 cukinie
kilkanaście pieczarek
pomidory koktajlowe
rzodkiewka
dodatki: sól himalajska, wędzona papryka, rozmaryn, odrobina oliwy
Paprykę należy pokroić na kwadratowe kawałlki, cebulę, rzodkiewkę i cukinię w plastry, a z pieczarek wystarczy odciąć nóżkę oraz obraż kapelusze ze skórki. Tak przygotowane warzywa nabijamy na patyk, razem z pomidorami koktajlowymi. Szaszłyki posmarować oliwą z oliwek, wymieszaną ze szczyptą soli i przyprawami. Grillować przez ok. 15 minut, obracając je co jakiś czas.
2 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
2. Grillowane krewetki
Ten posiłek zabierze Cię myślami na orientalne wakacje. Krewetki z grilla to idealna opcja fit, na której bazie możesz zrobić szaszłyki, sałatkę, czy po prostu podać je z dipem. My proponujemy wrzucić te owoce morza na ruszt, razem ze słodkim ananasem!
Przepis:
mrożone krewetki
4 łyżki oleju kokosowego
plastry świeżego ananasa
3 ząbki czosnku
łyżeczka płatków chili
łyżka świeżej kolendry
limonka
sól morska
Przygotuj marynatę - w naczyniu wymieszaj olej, sól, płatki chili, posiekaną kolendrę, pokrojony w plasterki czosnek i sok wyciśnięty z limonki. Zamocz w niej krewetki i wstaw całość do lodówki na przynajmniej godzinę. Po tym czasie odsącz je i nabij na patyk, razem z kawałkami ananasa. Grilluj szaszłyki przez 8 minut na tacce od grilla, często je obracając.
3 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
3. Pieczarki z grilla
Pieczarki z grilla nadziewane cukinią do idealne, sycące danie z rusztu dla wegetarian i wegan. Tak przyrządzone warzywa warto podawać ze świeżym miksem sałat, pikantną salsą, czy grillowanymi szparagami!
Przepis:
8 dużych pieczarek
1/2 szklanki kaszy jaglanej + 2 szklanki wody
1 mała cukinia
1 papryczka chili
1 cebula czerwona
kilka pomidorków koktajlowych
oregano
oliwa
Ugotuj kaszę jaglaną na wodzie. Pieczarki obierz ze skórki i wydrąż z nich środek. Następnie pokrój na drobno cukinię i cebulę, podsmaż je na patelni z odrobiną oliwy i wymieszaj z przestudzoną kaszą. dodaj papryczkę chili i inne przyprawy. Następnie napełnij farszem kapelusze pieczarek, połóż na ich wierzchu pomidory koktajlowe pokrojone w plasterki i grilluj je, zawinięte w folię aluminiową, przez ok. 15 minut.
4 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
4. Sałatka na grilla
Idealna sałatka na grilla powinna mieć delikatny smak oraz składać się z surowych owoców i warzyw. Dzięki temu wspomoże trawienie cięższych, tłustych potraw przyrządzonych na ruszcie. Co powinno wchodzić w jej skład? Na pewno jabłko, pietruszka, zielony ogórek oraz granat pełen antyoksydantów!
Przepis:
1 pomidor
1 świeży ogórek
1 ogórek małosolny
natka pietruszki
1 jabłko
czerwona cebula
puszka ciecierzycy
migdały
pestki granatu
ocet winny
Pomidor, ogórki, cebulę i jabłko pokrój na drobno - w kosteczkę. Ciecierzycę odsącz z wody i dodaj do reszty skadników razem z pestkami granatu oraz posiekaną natką pietruszki i migdałami. Całość wymieszaj z kilkoma łyżkami octu winnego.
5 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
5. Skrzydełka z grilla
Grillowane skrzydełka kurczaka to o wiele lepszy pomysł, niż kiełbasa ociekająca tłuszczem. Takie danie polecamy łączyć z miksem świeżych sałat, by na długo dostarczyć ciału energii w postaci białka, błonnika oraz witamin!
Przepis:
kilka skrzydełek kurczaka
suszona papryka chili
sól morska
pieprz
2-3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
1 łyżka papryki wędzonej
1 łyżka oregano
zioła prowansalskie
oliwa
Przygotuj marynatę z oliwy, chili, soli oraz ziół, mieszając składniki w jednym naczyniu (postaraj się użyć jak najmniej oliwy, dostosowując porcję do ilości kurczaka). Następnie zamocz w niej kurczaka i schowaj do lodówki na 60 minut. Po tym czasie wrzuć skrzydełka na ruszt i grilluj je przez ok. 30 minut, aż zarumienią się z obu stron, a skórka stanie się brązowa i chrupiąca.
6 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
6. Bakłażan z grilla
Bakłażan to niskokaloryczne warzywo, które po upieczeniu posiada mięsistą konsystencję oraz niesamowity smak! Co więcej, doskonale komponuje się z soczystym granatem - tego połączenia trzeba spróbować!
Przepis:
1 bakłażan
sól morska
2 łyżki oliwy
łyżka octu balsamicznego
ocet balsamiczny
pestki granatu
Bakłażana umyj, osusz i pokrój wzdłuż na długie plastry. Następnie obficie posyp go solą i odstaw na talerzu na 20 minut, aż pozbędzie się soku. Po tym czasie przepłucz warzywo i nasmaruj je oliwą oraz sosem balsamicznym, z obu stron. Plastry bakłażana ułóż na ruszcie i piecz przez ok. 10 minut, aż się zarumienią. Podawaj je z plastrami mozarelli, natką pietruszki i granatem.
7 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
7. Grillowany ananas
Zastanawiasz się, co zaserwować na fit deser po wszystkich przysmakach przyrządzonych na ruszcie? Naszą zdrową propozycją jest grillowany ananas! Ten owoc po poddaniu obróbce termicznej zyskuje słodki, delikatny smak, który doskonale skomponuje się np. z kulką owocowego sorbetu. Słodka przekąska, która zaskoczy znajomych!
Składniki:
1 świeży ananas
Ananasa obierz ze skórki i pokrój w plastry. Połóż je na tacce lub bezpośrednio na ruszcie i grilluj przez ok. 20 minut z obu stron.
8 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
8. Łosoś z grilla
Łosoś zawiera w sobie zdrowe tłuszcze - lepiej zamienić na niego karkówkę! To sprawia również, że do jego grillowana niepotrzebna jest tłusta marynata. Ten posiłek doskonale sprawdzi się w towarzystwie grillowanego ananasa, salsy z mango, czy świeżej, warzywnej sałatki.
Przepis:
200 g filetów z łososia
oliwa z oliwek
biały pieprz
sól morska
Delikatnie posmaruj rybę oliwą i połóż ją bezpośrednio na ruszcie. Grilluj filety, aż staną się rumiane i złociste z obu stron. Nastepnie dopraw je solą i pieprzem, podawaj skropione cytryną.
9 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
9. Guacamole z mango i awokado
Guacamole sprawdza się na każdym przyjęciu ogrodowym - to idealna, zdrowa przystawka! Podkręć smak ulubionego sosu z awokado dodając do niego słodki owoc mango. Dzięki temu uzyskasz dip, który doskonale skomponuje się z przyrządzonymi na ostro, grillowanymi potrawami.
Przepis:
2 awokado Hass
1 dojrzałe mango
1 czerwona cebulka
1 suszona lub świeża papryczka chili
sok z połowy limonki
szczypta soli i pieprzu
Awokado przekrój na pół i wydrąż z nich miąższ. Mango obierz ze skórki, odetnij miąższ od pestki. Cebulkę posiekaj na kosteczkę, to samo zrób z papryką chili. Wszystkie składniki wymieszaj razem z przyprawami w jednym naczyniu. Przystawkę podawaj z kukurydzianymi nachos.
10 z 10
Dietetyczny grill - fit przepisy, fot. Fotolia
10. Szparagi z grilla
Apetyczne, sezonowe szparagi to chyba najprostszy posiłek, jaki można przyrządzić na grillu! To warzywo doskonale sprawdza się jako przystawka, czy składnik świeżych, wiosennych sałatek. Bon appetit!
Przepis:
wiązka szparagów
ewentualnie: odrobina oleju kokosowego/masła klarowanego
Szparagi dokładnie przepłucz i odetnij ich końcówki. Delikatnie nasmaruj je olejem lub masłem i połóż na tacke grillową. Zdejmij je z rusztu, gdy zmiekną i się zarumienią.