7 przepisów na dietetyczne sałatki
Poznaj 7 przepisów na dietetyczne sałatki, które skutecznie wspomagają odchudzanie!
Przepisy na dietetyczne sałatki
Chcesz przejść na dietę i szybko schudnąć, ale sałatki nie brzmią zachęcająco? Kluczem do polubienia się z dietetycznym posiłkiem jest umiejętne komponowanie składników. Czas zacząć eksperymentować w kuchni - łączyć dobrze znane produkty z przysmakami z innych stron świata. Dzięki orientalnym przyprawom, sosom, nasionom, orzechom i super foods na pewno unikniesz nudy w jadłospisie. Dietetyczne sałatki też potrafią być sycące, jeśli obok węglowodanów prostych zawierają zdrowe tłuszcze, błonnik i białko. Łącz zieleninę z kurczakiem, rybami, owocami morza, boczkiem, strączkami oraz warzywami pełnymi witamin. W tym sezonie inspiruje nas hawajskie poke, dietetyczne sałatki z truflami, komosą ryżową, algami morskimi czy bezglutenowym sosem tamari. Prosta zmiana nawyków przyśpieszy Twój metabolizm i w szybkim czasie zagwarantuje płaski brzuch!
Dietetyczne sałatki - 7 przepisów >>
1 z 6
Dietetyczne sałatki
2. Dietetyczne sałatki: poke, czyli sałatka z tuńczykiem
Składniki:
450 g tuńczyka na sushi
skórka otarta z połowy limonki
1 łyżeczka oleju sezamowego
3 łyżki sosu sojowego
1 szalotka
1/2 białej cebuli
łyżeczka słodkiego sosu chili
łyżka sezamu
200 g ryżu jaśminowego
1 mango
1/2 awokado
szklanka wodorostów
dodatki: świeży ogórek, groszek ptysiowy, liście sałaty, marchewka, papryczki jalapeno, rzepa, szczypiorek, czarnuszka
Ugotuj porcję ryżu, wystudź. Surowego tuńczyka pokrój w kwadratowe kawałki i wymieszaj w miseczce z posiekaną cebulą, sosem sojowym, olejem sezamowym, sezamem i sosem chili. Wodorosty namocz w ciepłej wodzie. Ryż przełóż do miseczki. Ułóż na nim kolejno tuńczyka, algi, pokrojone w kawałki kawałki mango, awokado, groszek, sałatę, fermentowaną kapustę oraz resztę ulubionych składników - na co tylko masz ochotę! Całość skrop sosem sojowym, ulubionym dressingiem, pikantnym dipem i posyp czarnuszką lub wędzoną papryką.
2 z 6
Dietetyczne sałatki
3. Dietetyczne sałatki: sałatka z jarmużem i awokado
Składniki:
1 awokado
3 garści posiekanego jarmużu
6 listków tajskiej bazylii
2 łyżki oliwy
1 łyżka soku z cytryny
1/4 szklanki orzeszków pini
2 łyżeczki pieprzu cytrynowego
W szklance wymieszaj oliwę z pieprzem cytrynowym i sokiem z cytryny. Awokado pokrój w plastry i przełóż je na talerz razem z jarmużem. Posyp sałatkę orzeszkami pini oraz tajską bazylią, skrop ją dressingiem.
3 z 6
Dietetyczne sałatki
4. Dietetyczne sałatki: sałatka z bekonem
Składniki:
2 plastry bekonu
miks sałat z botwiną
1/2 awokado
1/2 gruszki
1 łyżka oliwy
3/4 łyżeczki octu ryżowego
1/2 łyżki soku z cytryny
1 i 1/2 łyżki musztardy
1 łyżka miodu lub syropu klonowego
sezam
Dwa plastry bekonu usmaż na patelni teflonowej. Następnie przełóż je na talerz z miksem sałat, dodaj pokrojone w plastry awokado i gruszkę. W szklance połącz oliwę z octem, sokiem z cytryny, musztardą i miodem. Skrop sałatkę powstałym dressingiem, jej wierzch posyp sezamem.
4 z 6
Dietetyczne sałatki
5. Dietetyczne sałatki: sałatka z pieczoną dynią i orzeszkami
Składniki:
1/3 dyni pokrojona w kwadratowe kawałki
3 garści rukoli
1 garść kiełków
kilka suszonych pomidorów
1 awokado
orzeszki pini/nasiona słonecznika/pestki dyni
Dynię upiecz lub ugotuj na parze. Dodaj ją rukoli, kiełków oraz posiekanych, suszonych pomidorów. Awokado zmiksuj na gładko razem z przyprawami i wymieszaj z resztą składników. Sałatkę posyp orzeszkami pini, nasionami słonecznika lub pestkami dyni.
5 z 6
Dietetyczne sałatki
6. Dietetyczne sałatki: sałatka z wakame i ciecierzycy
Składniki:
1/2 puszki ciecierzycy
szklanka suszonych glonów wakame
3 łyżki sosu tamari
2 łyżki oleju sezamowego
sezam do posypania
Glony wakame zalej wrzątkiem i odstaw na 10 minut. Gdy będa miękkie, połącz je z ciecierzycą. Polej sałatkę dressingiem z oleju sezamowego oraz sosu tamari.
6 z 6
Dietetyczne sałatki
7. Dietetyczne sałatki: sałatka z burakiem i kozim serem
Składniki:
2 buraki
4 plasterki koziego sera
3 garści rukoli
4 orzechy włoskie
1 łyżka oliwy
2 łyżki octu balsamicznego/winnego/różanego
Buraki umyj i zawiń w folię aluminiową. Piecz je przez godzinę w 200 stopniach. Po tym czasie wystudź bulwy, obierz je ze skóry i pokrój na plastry. Połóż je na talerzu z rukolą, kozim serem pokruszonym w dłoniach oraz posiekanymi orzechami włoskimi. Sałatkę skrop dressingiem z octu i oliwy.