Dietetyczne ciasta, które wykonasz z warzyw
Czy wiesz, że ze szpinaku, fasoli, cukinii lub ciecierzycy możesz wyczarować słodki deser? Poznaj 6 fit przepisów na ciasta z warzyw!
Ciasto marchewkowe, ciasteczka z ciecierzycy, a może chlebek z cukinii? Poznaj fit desery!
Pyszne ciasta nie muszą stanowić przysmaku zakazanego na diecie! Co więcej, możesz przemycić w nich cenne składniki pochodzące z warzyw. Tak, to możliwe - nawet ze szpinaku bez problemu wyczarujesz zielony, słodki deser. A z fasoli? Apetyczne, kruche ciasteczka a'la angielskie chocolate chip cookies, w których składzie nie ma nawet grama mąki. I choć klasyczne ciasto marchewkowe to już mniejsza niespodzianka, chlebek cukiniowy z pewnością Cię zaskoczy! Na deserach przyrządzonych z warzyw nie ucierpiała jeszcze żadna dieta. Szczególnie, gdy połączysz je ze składnikami będącymi naturalną alternatywą dla białego cukru, czy zastępnikami mąki pszennej o niższym indeksie glikemicznym. Co więcej, te ciasta sprawdzą się jako przekąska po treningu, gdyż większość z nich ma w składzie sporo roślinnego białka lub energetyczne masło orzechowe. Gotowa na ucztę bez wyrzutów sumienia?
Słodkie ciasta, które wykonasz z warzyw - PRZEPISY >>
1 z 5
Słodycze z warzyw: czekoladowe ciasto z fasoli
Składniki:
puszka czerwonej lub białej fasoli
2 bardzo dojrzałe banany
4 łyżki masła orzechowego
1/3 szklanki naturalnego kakao
2 łyżki płynnego oleju kokosowego
1/3 szklanki syropu klonowego (lub innego słodu)
łyżeczka sody oczyszczonej
szczypta soli himalajskiej
Czerwoną fasolę odsącz z wody i przepłucz. Dodaj do niej wszystkie składniki i zmiksuj całość w pojemniku blendera na najwyższych obrotach. Gotową masę czekoladową przełóż do natłuszczonej olejem keksówki. Piecz ciasto przez 30 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu możesz oblać je polewą z gorzkiej czekolady - wystarczy, że dwa rządki tabliczki rozpuścisz w kąpieli wodnej z ok. 3 łyżkami mleka.
2 z 5
Słodycze z warzyw: ciasteczka z ciecierzycy
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
1/2 szklanki masła orzechowego
1/4-1/2 szklanki syropu klonowego
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka ekstraktu z wanilii
szczypta soli himalajskiej
1/2 tabliczki gorzkiej czekolady (o zawartości kakao min. 70%)
Składniki na krem:
5 bardzo dojrzałych bananów
szczypta soli himalajskiej
odrobina wody
kawałki czekolady
Ciecierzycę odcedź z wody, przepłucz i przełóż do kielicha blendera. Dodaj do niej masło orzechowe, zmiksuj całość na najwyższych obrotach. Czekoladę pokrój na drobno i wraz z resztą składników dosyp ją do masy ciecierzycowo-orzechowej. Całość dokładnie wymieszaj łyżką. Następnie, z gotowego ciasta uformuj małą łyżeczką kuleczki i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Na koniec delikatnie rozpłaszcz je dłonią, formując płaskie ciastka. Piecz swoje chocolate chip cookies przez ok. 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Po wystudzeniu możesz zaserwować je w formie lodowej kanapki - wystarczy, że przełożysz je kremem z mrożonych bananów zmiksowanych ze szczyptą soli, odrobiną wody i czekoladą.
3 z 5
Słodycze z warzyw: ciasto ze szpinaku
Składniki:
350 g świeżego szpinaku baby
3 jajka/w wersji wegańskiej: łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
2 szklanki mąki orkiszowej
1/2 szklanki miodu lub syropu klonowego
1/2 szklanki oleju z pestek winogron/oleju kokosowego
1 łyżeczka sody
1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok z 1/2 cytryny
Krem:
puszka mleka kokosowego
2 łyżeczki syropu klonowego/miodu
Mleko kokosowe wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, aby zgęstniało. Jajka ubij ze słodkim syropem, następnie dodaj do nich olej i dokładnie wymieszaj. Szpinak zmiksuj lub posiekaj na drobno i dodaj go do masy jajecznej. W osobnym naczyniem połącz przesianą mąkę z proszkiem i sodą, po czym wymieszaj suche składniki z mokrymi. Zieloną mase przelej do okrągłej formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 40 minut. Po ostudzeniu obetnij wierzch ciasta na 2/3 jego wysokości. W miseczce przygotuj krem - wymieszaj gęstą część mleczka kokosowego ze słodem. Przełóż nim dół ciasta, za to jego górną warstwę pokrusz palcami i posyp nią wierzch. Swój zielony wypiek ozdób świeżymi owocami: borówkami, malinami, pestkami granatu.
4 z 5
Słodycze z warzyw: ciasto marchewkowe
Skłaniki:
szklanka startej marchewki
1/2 szklanki pokrojonego w kawałki ananasa
1 i 1/2 szklanki mleka roślinnego
łyżka siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody
3/4 szklanki mąki ryżowej
1/2 szklanki mąki gryczanej
1/2 szklanki mąki kokosowej
1/2 szklanki daktyli/melasy/syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
łyżeczka cynamonu
łyżeczka przyprawy piernikowej
szczypta soli
Składniki na krem:
puszka mleczka kokosowego
2 łyżeczki miodu lub syropu klonowego
Siemię lniane połącz z wodą w małej filiżance. Resztę suchych składników przesiej do miski. W większym naczyniu wymieszaj mleko z olejem i słodem (jeśli w przepisie używasz daktyli, zmiksuj je najpierw w pojemniku blendera z odrobiną wody), po czym połącz je z suchymi składnikami i wymieszaj z marchewką oraz anasem. Przelej masę do okrągłej formy i piecz ją w 180 stopniach przez ok. 45 minut. Po tym czasie możesz przekroić je w połowe i przełożyć kremem, lub posmarować nim sam wierzch (gęstą część mleczka kokosowego połącz ze słodem i szpatułką rozsmaruj na powierzchni ciasta marchewkowego).
5 z 5
Słodycze z warzyw: chlebek z cukinii
Składniki:
450 g cukinii
1 i 1/2 szklanki mąki orkiszowej
2 bardzo dojrzałe banany
1/3 szklanki syropu klonowego
1/3 szklanki oleju kokosowego/z pestek winogron
łyżeczka sody oczyszczonej
sczypta soli
Cukinię zetrzyj na tarce i pozostaw na sicie, aż puści sok. Następnie przesyp ją do miski i wymieszaj z olejem kokosowym. Dodaj do niej słód oraz banany rozgniecione widelcem. W osobnym naczyniu przesiej mąkę razem z sodą i szczyptą soli, po czym wymieszaj suche składniki z mokrymi. Przelej surowe ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 45 minut. Wierzch chlebka możesz posypać wiórkami kokosowymi lub nasionami. Konsumuj go po kompletnym wystudzeniu.