Dieta nordycka - pozwala schudnąć w zdrowym tempie, bez efektu jo-jo
Przede wszystkim uczy zdrowego stylu życia i utrwala dobre nawyki żywieniowe.
Dieta nordycka jest uważana za jedną z najzdrowszych diet na świecie. Spopularyzował ją profesor Arne Astrup z Uniwersytetu w Kopenhadze. Naukowiec udowodnił, że dieta nordycka pomaga obniżyć ryzyko chorób układu krążenia i poziom złego cholesterolu. Menu opiera się na tradycjach żywieniowych Duńczyków, Szwedów i Norwegów. Podstawą żywienia w diecie nordyckiej (zwanej także skandynawską) są produkty charakterystyczne dla północnej części Europy. Bazą tej diety są bogate w kwasy tłuszczowe omega-3 ryby morskie. Jeśli chodzi o mięso, to w menu nordyckim króluje dziczyzna. Najmniej spożywa się drobiu i kalorycznej wieprzowiny. Bardzo ważną rolę w diecie skandynawskiej pełnią strączki - soczewica, groszek, fasola. Ze względu na szerokość geograficzną dominują warzywa korzeniowe oraz kapustne takie jak: marchew, buraki czy brukselka. Tajną bronią jadłospisu skandynawskiego są nieskażone zanieczyszczeniami owoce leśne, np. borówki i jeżyny.
Dieta Gwyneth Paltrow. Aktorka stosuje pewną kontrowersyjną metodę [diety gwiazd] >>
Dieta nordycka - zasady
Najważniejszą zasadą diety nordyckiej jest ograniczenie spożycia produktów pochodzenia zwierzęcego na rzecz warzyw. Mięso powinno się jeść maksymalnie trzy razy w tygodniu. Ograniczyć trzeba białe pieczywo, masło, alkohol i słodycze. Z kolei, wskazane jest zwiększenie spożycia owoców morza, w szczególności ryb oraz roślin strączkowych, warzyw korzeniowych i owoców leśnych. Bazą posiłków są również produkty pełnoziarniste, takie jak: ciemne pieczywo, kasze i płatki owsiane. Jadłospis można uzupełnić o orzechy, pestki dyni i słonecznika.
Przykładowy jadłospis diety nordyckiej:
Śniadanie: owsianka z jeżynami lub 2 kromki chleba razowego z pastą twarogową i kilka rzodkiewek
Drugie śniadanie: koktajl z jabłka, selera naciowego, jarmużu i imbiru, dwa orzechy
Obiad: pieczony pstrąg nadziewany ziołami i cytryną, pieczone ziemniaki z ziołami i przyprawami, sałatka z kapusty
Podwieczorek: jogurt naturalny z jeżynami lub kefir z kiełkami rzeżuchy i lucerny
Kolacja: Sałatka z tuńczykiem, fasolą, sałatą masłową lub zupa z soczewicy