Dieta a szczęście. Co jeść, żeby dodać sobie mocy?
Dobrze dobrana dieta może odnowić mikroflorę jelitową - a w ten sposób dodać sobie energii i... szczęścia. Najlepiej włączyć w codzienny jadłospis warzywa i owoce z błonnikiem rozpuszczalnym, kiszonki, produkty pełnoziarniste i mleczne produkty fermentowane.
1. Dieta dodająca energii: sięgaj po naturalne superfoods
Buraki to źródło witamin i antyoksydantów, a seler naciowy, orzechy, oliwa i bogate w kwasy omega-3 tłuste ryby działają przeciwzapalnie.
2. Dieta dodająca szczęścia: jedz jabłka ze skórką
Zawarty pod skórką polifenol chroni jelito grube przed nowotworami.
3. Dieta dodająca szczęścia: postaw na kiszonki
Sięgaj po naturalne probiotyki, które zawierają bakterie kwasu mlekowego: kiszone warzywa, kimchi, sery niepasteryzowane, kefir (możesz go też wyprodukować z tybetańskiego grzybka kefirowego) lub kombuczę.
4. Dieta dodająca szczęścia: unikaj głodówek
Gdy pościmy albo nasza dieta jest uboga w błonnik, bakterie jelitowe zaczynają „zjadać” błonę śluzową, niszcząc mikroflorę, co może prowadzić do zespołu nieszczelnego jelita.
Czytaj też: Jelita: choroby, zespół jelita drażliwego, dieta >>>
5. Dieta dodająca szczęścia: wybieraj lokalne
Bakterie jelitowe dostosowały się do tego, co jedli nasi przodkowie. I tak Japończycy nie trawią mleka, a w Europie gorzej przyswajamy glony.
6. Dieta dodająca energii: ruszaj się
Ruch pobudza namnażanie się bakterii jelitowych, które odpowiadają za nasz dobry nastrój.
Czytaj też: koktajle oczyszczające - 5 przepisów prosto z modnych knajp>>>