Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal
Kochasz czekoladę? Oddaj się słodkiej chwili zapomnienia, stawiając na niewinne przekąski w wersji fit. Te desery są dozwolone na diecie!
Czekolada w dietetycznej odsłonie - niskokaloryczne desery
Bywają dni, podczas których nie potrafimy przestać myśleć o tabliczce czekolady. Ale czy sięgnięcie po ulubioną słodycz skończy się na zjedzeniu dwóch kostek? Jeśli należysz do czekoladoholików nie panujących nad swoim apetytem, mamy dla ciebie sześć zdrowych przekąsek. Te desery na bazie karobu lub kakao to fit alternatywa dla kupnych słodyczy. Nie znajdziesz w nich cukru oraz tłuszczów trans! Co więcej, dostarczają ciału białko, błonnik, żelazo i magnez, skutecznie poprawiając zły humor. Nie wahaj się eksperymentować w kuchni z super foods, czy naturalnymi składnikami. Dzięki nim stworzysz słodkie kombinacje służące zdrowiu i twojej figurze!
Poznaj 6 czekoladowych przekąsek poniżej 150 kcal:
1. Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - muffinki z fasoli
Mocno czekoladowe muffinki z fasoli zaspokoją każdy apetyt na słodkości. Nie znajdziesz w nich cukru, ani grama pszennej mąki!
Kalorie: 1 porcja ma 149 kcal
Składniki:
szklanka czerwonej fasoli z puszki
1/3 szklanki syropu klonowego
2 łyżki masła orzechowego
3/4 szklanki ciemnego kakao
kilka kropel ekstraktu waniliowego
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 kostki gorzkiej czekolady
Fasolę zmiksuj w pojemniku blendera z masłem orzechowym, syropem klonowym, kakao, wanilią i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełóż do foremek od muffinów. Ich wierzch posyp posiekaną gorzką czekoladą. Piecz muffiny przez 40 minut w 180 stopniach. Gotowe!
2. Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - czekoladowo-migdałowe smoothie
Czekoladowe smoothie z trzech składników to idealna opcja na potreningowy deser, czy zdrowy początek dnia. Jest lekkie, niskokaloryczne i ma niebiański smak!
Kalorie: 130 kcal
Składniki:
1 szklanka domowego mleka migdałowego
4 daktyle
2 łyżki karobu
szczypta cynamonu
Wszystkie składniki zmiksuj w pojemniku blendera. Koktajl serwuj ze startą kostką gorzkiej czekolady i migdałami.
3. Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - prażona ciecierzyca z kakao
Lubisz przekąski, które można schrupać? Koniecznie spróbuj prażonej ciecierzycy obtoczonej w kakao - deseru, który ma mnóstwo białka i błonnika, a przy tym można się nim zajadać do woli.
Kalorie: 144 kcal
Składniki:
1 puszka ciecierzycy
2 łyżeczki oleju kokosowego
2 łyżki kakao
2 łyżki syropu klonowego
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli himalajskiej
Ciecierzycę obtocz we wszystkich składnikach. Następnie wysyp ją na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 20 minut. Serwuj ją po wystudzeniu. Smacznego!
4. Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - kulki mocy
Masz ochotę na czekoladowego batonika z orzechami? Zamiast wybrać się do sklepu po niezdrową przekąskę, spróbuj domowych "kulek mocy" - z masłem orzechowym i kakao!
Kalorie: 1 porcja ma 91 kcal
Składniki:
7-8 daktyli
2 łyżki masła orzechowego
3 łyżki surowego kakao lub karobu
Daktyle, kakao i masło orzechowe zmiksuj w malakserze. Z masy uformuj kulki wielkości orzecha włoskiego i obtocz je w wiórkach kokosowych, kakao lub karobie.
5. Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - banan w czekoladzie
Kochasz lody? Postaw na zdrowy, mrożony deser z bananów z polewą czekoladową na bazie kakao. Ta przekąska z pewnością zaspokoi twój apetyt!
Kalorie: 1 porcja ma 80 kcal
Składniki:
kiść bananów (ok. 4-5 owoców)
1 łyżeczka cynamonu
dodatki: polewa czekoladowa z oleju kokosowego i kakao, płatki kokosowe
Banany obierz ze skórki i zmiksuj z dodatkiem cynamonu. Do masy możesz dodać kilka kropel aromatu waniliowego lub syropu klonowego. Następnie przelej ją do foremek do lodów i schowaj do zamrażarki na całą noc. Następnego dnia gotowy deser zamocz do połowy w polewie czekoladowej (4 łyżki płynnego oleju kokosowego + 3 łyżki kakao) i płatkach kokosa. Włóż go na 15 minut do zamrażarki. Po tym czasie lody będą gotowe!
6. Czekoladowe przekąski poniżej 150 kcal - baton proteinowy
Jeśli lubisz mocno czekoladowe brownie, z pewnością pokochasz tę słodycz. Połącz przyjemne z pożytecznym i stwórz zdrową przekąskę w postaci proteinowych batonów, które możesz potraktować, jak przekąskę na wynos.
Kalorie: dwa batoniki mają 180 kcal
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1 szklanka orzechów nerkowca
8 daktyli
1/3 szklanki surowego kakao
szczypta soli himalajskiej
1 bardzo dojrzały banan
1/4 szklanka puree z jabłka
1/4 szklanki posiekanych orzechów włoskich
Płatki owsiane zmiksuj w malakserze z orzechami nerkowca, daktylami (namoczonymi wcześniej we wrzątku), kakao i solą. Następnie zmiksuj masę z bananem i puree z jabłka, po czym przelej ją do prostokątnej formy wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch oprósz orzechami włoskimi i wstaw do lodówki na minimum godzinę. Po tym czasie potnij ciasto w prostokątne kawałki - batoniki są gotowe!