Czego brakuje Twojemu organizmowi?
Dowiedz się jakie jest dobre źródło białka, po czym poznać niedobór wapnia i czym skutkuje brak żelaza, błonnika i ważnych dla organizmu witamin.
Witamina A, C, D, wapń, białko, błonnik i żelazo - ich niedobory mogą być powodem Twoich dolegliwości.
Przewlekłe zmęczenie, stany zapalne skóry i inne problemy, których przyczyn bezskutecznie szukamy, mogą być powodem niedoboru tych składników odżywczych i witamin. Pamiętaj, aby wraz z wartościowym jedzeniem przemycać je do swojego organizmu nie tylko dla zdrowia, ale również dla urody! Poniżej wypisałyśmy podstawowe objawy poszczególnych niedoborów - sprawdź, czy przypadkiem nie dotyczą Ciebie.
Sygnały od ciała, gdy brakuje Ci:
Witaminy A
- uczucie suchych i zmęczonych oczu
- niedowidzenie o zmierzchu i w nocy
- sucha skóra, szczególnie na kolanach i łokciach
- słabe trawienie
Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia odporność, a przede wszystkim wygładza i ujędrnia skórę, nadając jej zdrowy kolor. Jak najlepiej ją przemycić do naszego organizmu? W daniach skomponowanych z marchewki, batatów, brokułów, papryki i pomidorów.
Witaminy C
- depresja
- zapalenie dziąseł
- wolno gojące się rany
- skłonność do siniaków
- krwawienie z nosa
- krwawienie z dziąseł
- wysokie ciśnienie krwi
Brzmi znajomo? W prosty sposób możesz temu zaradzić. Wystarczy do swojej codziennej diety włączyć cytrusy, czy to w postaci świeżo wyciskanego soku z pomarańczy, czy wody z cytryną pitej po przebudzeniu. Owoce o dużej zawartości witaminy C, to naturalne antyoksydanty, które na dłuższą metę mogą zapobiec astmie, nowotworom i chorobom serca.
Witaminy D
- bolące kości
- częste łapanie infekcji
- poszarzała skóra
O witaminie D nie mówi się często, jednak ważne jest, by nie mieć jej niedoborów. Dzięki temu nasz organizm nie jest osłabiony i prawidłowo działa na pełnych obrotach. Najlepszym źródłem tej witaminy jest słońce, postaraj się więc by częściej spędzać czas na zewnątrz niż przed komputerem i dotleniać komórki swojego ciała i mózg. W stwierdzeniu, czy nie masz jej niedoborów, pomogą specjalistyczne badania.
Wapnia
- skurcze mięśni
- zaburzenia w odżywianiu, brak apetytu
- postępująca osteoporoza (po długim czasie braku wapnia w diecie)
Pamiętacie kampanię "Pij mleko, będziesz wielki"? Otóż dostarczając swojemu ciału wapnia, faktycznie bardzo je wzmacniamy i stajemy się odporni na wirusy, mamy też siłę na ćwiczenia i lepiej regenerujemy się po wysiłku. Ale wapń, to nie tylko mleko. Jego wspaniałym źródłem jest jarmuż, który zawiera aż 150 mg w 100 g! Znajdziesz go również w migdałach, brokułach, figach, pietruszce i nasionach chia.
Białka
- cienkie i wypadające włosy
- ból mięśni
- brak efektów w przyroście mięśni, kiedy ćwiczymy
- słaba odporność, częste zachorowania
- spadek masy mięśniowej
To fakt - białko w diecie przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej na jej miejscu budując mięśnie. Więc jeśli w szybkim czasie chcesz schudnąć i pięknie wyrzeźbić swoje ciało, radzimy zamienić nim niektóre produkty. Znajdziesz je w mięsie i nabiale, jednak jedzone w dużych ilościach na dłuższą metę mogą zaszkodzić. Białko to bogaty składnik równie wartościowych warzyw - strączków, takich jak soja, fasola i ciecierzyca, a także orzechów i zbóż. Spożywanie produktów roślinnych jest zdrowsze dla naszego układu pokarmowego, bo jest do tego naturalnie przystosowany.
Błonnika
- częste zaparcia
- ciągłe poczucie głodu
Błonnik w naszej diecie odkrywa dużą rolę. Jak pewnie zauważyłaś, często polecany w dużej ilości jest osobom na diecie. Dlaczego? Potrafi na długo zaspokoić głód sprawiając, że nasz żołądek przestaje być workiem bez dna. Obniża też cholesterol i zwalcza szkodliwe działanie tłuszczy trans (których i tak powinnaś unikać!). Gdzie go znajdziesz? W śliwkach, morelach, jabłkach, gruszkach i bananach. Zawiera się również w zbożach takich jak np. owies i roślinach strączkowych.
Żelaza
- blada cera
- częste uczucie zimna
- bóle głowy
- problemy z oddychaniem
- brak energii
- ciągle zmęczenie
Pamiętasz z dzieciństwa bajkę o Popey'u? Marynarz o wielkim sercu, lecz porywczej naturze zawdzięczał swoją super siłę spożywaniu dużej ilości szpinaku! Nie bez powodu, bo to zawarte w jego liściach żelazo jest odpowiedzialne za produkowanie czerwonych krwinek, dzięki czemu Twój organizm jest wzmocniony i nie grozi mu anemia. Miksuj więc swoje koktajle z dodatkiem szpinaku, jarmużu i botwiny! To najprostszy sposób, by przemycić żelazo w odpowiednich dla organizmu ilościach. Wskazówka: znajdziesz go po prostu we wszystkim, co zielone!