Reklama

Witamina A, C, D, wapń, białko, błonnik i żelazo - ich niedobory mogą być powodem Twoich dolegliwości.

Reklama

Przewlekłe zmęczenie, stany zapalne skóry i inne problemy, których przyczyn bezskutecznie szukamy, mogą być powodem niedoboru tych składników odżywczych i witamin. Pamiętaj, aby wraz z wartościowym jedzeniem przemycać je do swojego organizmu nie tylko dla zdrowia, ale również dla urody! Poniżej wypisałyśmy podstawowe objawy poszczególnych niedoborów - sprawdź, czy przypadkiem nie dotyczą Ciebie.

Sygnały od ciała, gdy brakuje Ci:

Witaminy A

  • uczucie suchych i zmęczonych oczu
  • niedowidzenie o zmierzchu i w nocy
  • sucha skóra, szczególnie na kolanach i łokciach
  • słabe trawienie

Witamina A jest niezbędna w procesie widzenia, wzmacnia odporność, a przede wszystkim wygładza i ujędrnia skórę, nadając jej zdrowy kolor. Jak najlepiej ją przemycić do naszego organizmu? W daniach skomponowanych z marchewki, batatów, brokułów, papryki i pomidorów.

Witaminy C

  • depresja
  • zapalenie dziąseł
  • wolno gojące się rany
  • skłonność do siniaków
  • krwawienie z nosa
  • krwawienie z dziąseł
  • wysokie ciśnienie krwi

Brzmi znajomo? W prosty sposób możesz temu zaradzić. Wystarczy do swojej codziennej diety włączyć cytrusy, czy to w postaci świeżo wyciskanego soku z pomarańczy, czy wody z cytryną pitej po przebudzeniu. Owoce o dużej zawartości witaminy C, to naturalne antyoksydanty, które na dłuższą metę mogą zapobiec astmie, nowotworom i chorobom serca.

Witaminy D

  • bolące kości
  • częste łapanie infekcji
  • poszarzała skóra

O witaminie D nie mówi się często, jednak ważne jest, by nie mieć jej niedoborów. Dzięki temu nasz organizm nie jest osłabiony i prawidłowo działa na pełnych obrotach. Najlepszym źródłem tej witaminy jest słońce, postaraj się więc by częściej spędzać czas na zewnątrz niż przed komputerem i dotleniać komórki swojego ciała i mózg. W stwierdzeniu, czy nie masz jej niedoborów, pomogą specjalistyczne badania.

Wapnia

  • skurcze mięśni
  • zaburzenia w odżywianiu, brak apetytu
  • postępująca osteoporoza (po długim czasie braku wapnia w diecie)

Pamiętacie kampanię "Pij mleko, będziesz wielki"? Otóż dostarczając swojemu ciału wapnia, faktycznie bardzo je wzmacniamy i stajemy się odporni na wirusy, mamy też siłę na ćwiczenia i lepiej regenerujemy się po wysiłku. Ale wapń, to nie tylko mleko. Jego wspaniałym źródłem jest jarmuż, który zawiera aż 150 mg w 100 g! Znajdziesz go również w migdałach, brokułach, figach, pietruszce i nasionach chia.

Białka

  • cienkie i wypadające włosy
  • ból mięśni
  • brak efektów w przyroście mięśni, kiedy ćwiczymy
  • słaba odporność, częste zachorowania
  • spadek masy mięśniowej

To fakt - białko w diecie przyśpiesza spalanie tkanki tłuszczowej na jej miejscu budując mięśnie. Więc jeśli w szybkim czasie chcesz schudnąć i pięknie wyrzeźbić swoje ciało, radzimy zamienić nim niektóre produkty. Znajdziesz je w mięsie i nabiale, jednak jedzone w dużych ilościach na dłuższą metę mogą zaszkodzić. Białko to bogaty składnik równie wartościowych warzyw - strączków, takich jak soja, fasola i ciecierzyca, a także orzechów i zbóż. Spożywanie produktów roślinnych jest zdrowsze dla naszego układu pokarmowego, bo jest do tego naturalnie przystosowany.

Błonnika

  • częste zaparcia
  • ciągłe poczucie głodu

Błonnik w naszej diecie odkrywa dużą rolę. Jak pewnie zauważyłaś, często polecany w dużej ilości jest osobom na diecie. Dlaczego? Potrafi na długo zaspokoić głód sprawiając, że nasz żołądek przestaje być workiem bez dna. Obniża też cholesterol i zwalcza szkodliwe działanie tłuszczy trans (których i tak powinnaś unikać!). Gdzie go znajdziesz? W śliwkach, morelach, jabłkach, gruszkach i bananach. Zawiera się również w zbożach takich jak np. owies i roślinach strączkowych.

Żelaza

  • blada cera
  • częste uczucie zimna
  • bóle głowy
  • problemy z oddychaniem
  • brak energii
  • ciągle zmęczenie
Reklama

Pamiętasz z dzieciństwa bajkę o Popey'u? Marynarz o wielkim sercu, lecz porywczej naturze zawdzięczał swoją super siłę spożywaniu dużej ilości szpinaku! Nie bez powodu, bo to zawarte w jego liściach żelazo jest odpowiedzialne za produkowanie czerwonych krwinek, dzięki czemu Twój organizm jest wzmocniony i nie grozi mu anemia. Miksuj więc swoje koktajle z dodatkiem szpinaku, jarmużu i botwiny! To najprostszy sposób, by przemycić żelazo w odpowiednich dla organizmu ilościach. Wskazówka: znajdziesz go po prostu we wszystkim, co zielone!

Reklama
Reklama
Reklama